Казанлък
 
Севт Ауто

Как да отремонтираме ръчна спирачка която не връща

Когато ръчната спирачка не се освободи, можете да повредите трансмисията или двигателя, опитвайки се да преодолеете спирачната сила.

Системата за ръчна спирачка е проста в дизайна и помага да се предпази автомобилът от движение, когато е поставен в покой. Ако пружината за връщане на ръчната спирачка се счупи при задействане на спирачките, спирачките няма да могат да се върнат в положение на покой. Това обаче не е само проблемът, който може да накара ръчната спирачка да остане ангажирана.

Ако спирачките за паркиране няма да се освободят, тогава трябва да проверите следното:

Корозиран или ръждив кабел за ръчна спирачка

Повредена или липсваща възвратна пружина

Задвижващото рамо на задния спирачен апарат

1. Диагностика на кабела на ръчната спирачка за корозия или ръжда

Стъпка 1: Облечете предпазните очила и вземете фенерчето си Намерете кабела на ръчната спирачка в кабината на автомобила.

Стъпка 2: Проверете дали кабелът е корозирал или е пълен с ръжда. Потърсете кабелния щифт да се корозира към педала на ръчната спирачка.

Стъпка 4: Погледнете връзките. Проверете, за да видите къде кабелът на ръчната спирачка се закрепва към задните спирачки. Проверете дали кабелът е корозирал там, където се закрепва към задните спирачки.

Сменете всички корозирали или ръждясали кабели за ръчна спирачка.

2. Диагностицирайте пружината за връщане на ръчната спирачка за всяка повреда или липса

Проверка на състоянието на връщащата пружина на ръчната спирачка

Стъпка 1: Облечете предпазните очила и вземете фенерчето си Намерете пружината за връщане на ръчната спирачка на педала или лоста на ръчната спирачка.

Стъпка 2: Проверете дали връщащата пружина на педала или лоста е счупена, извита или липсва.

Стъпка 3: Отидете до задните колела и махнете гайките на колелото. Свалете задните колела.

Забележка: Ако вашето превозно средство има капачка на главината, първо трябва да я свалите, преди да свалите колелата.

Стъпка 4: Ако вашето превозно средство има барабанни спирачки, вземете чук. Натиснете отстрани на барабана, за да го освободите от шиповете на колелата и главината за центриране.

Предупреждение: Не удряйте шиповете на колелата. Ако го направите, ще ви трябва подмяна на повредени шпилки на колелата, което може да отнеме известно време.

Стъпка 5: Извадете барабаните. Ако не можете да извадите барабаните, може да се наложи да използвате голямата си отвертка, за да разхлабите обувките на задните спирачки.

Стъпка 6: Проверете състоянието на връщащата пружина на опората на ръчната спирачка. Вижте дали пружината е извита или счупена. Също така проверете дали връщащата пружина на работните спирачки е повредена, счупена или липсва.

Проверете при необходимост от професионален механик повредената или липсваща възвратна пружина.

3. Диагностицирайте състоянието на въртящото рамо на задния апарат, за да бъде захванато

Стъпка 1: Облечете предпазните очила и вземете фенерчето си Отидете до задните колела и извадете гайките на багажника. Свалете задните колела.

Стъпка 2: Погледнете въртящото рамо на апарата за всякаква корозия или повреда.

Стъпка 5: Когато приключите с диагностицирането на автомобила, ако планирате да работите върху задните спирачки по-късно, ще трябва да поставите обратно на колелата. Поставете гайката и ги затегнете.

Сменете задната опорна рама на задния спирачен апарат, ако тя е прибрана.

Фиксирането на ръчната спирачка, която няма да се задейства, може да помогне за подобряване на спирането на автомобила и предотвратяване на евентуални повреди на спирачната система и трансмисията.