Казанлък
 
Севт Ауто

Как да отстраните горивната капачка която не излиза

Горивните капачки се залепват и няма да се откачат, когато капачката е счупена, има механичен дефект в гърлото на резервоара или Гор. капачка е заключена.

Горивнатс капачка на всеки автомобил е една от най-важните, но най-малко споменавани части за превозно средство. В повечето случаи капачката може да се сваля и монтира лесно всеки път, когато пълните резервоара за гориво. Съществуват обаче някои ситуации, при които е заседнала и няма да слезе от резервоара за гориво на автомобила. Когато това се случи, това може да повлияе негативно на способността на собственика на автомобила да слага гориво в резервоара.

Има няколко причини, поради които капачката може да залепи или не може да бъде свалена от резервоара. Първото и най-очевидно е, че капачката е счупена. В повечето случаи счупеният компонент на капачката ще бъде лобовете на капачката, които се закрепват върху корпуса на пълнителя на резервоара. Проблемът може да бъде причинен и от повреда на реалния корпус, в който е поставена и закрепена тази капачка.

Както всяка друга повреда на механичните компоненти, има няколко неща, които можете да направите, за да отстраните проблемите защо капачката няма да се откачи, както и няколко метода за отстраняването й, така че да можете да замените капачката или да поправите щетите на самия резервоар. В информацията по-долу ще отговорим на трите въпроса и ще предоставим някои ресурси, които ще ви помогнат да определите защо това малко парче пластмаса не ни сътрудничи.

1. Разбиране защо капачката не излиза

капачката е проектирана да върши две задачи. Първата работа е да се предотврати изтичането на бензинови пари или течност от резервоара. Второто задължение е да се поддържа постоянно налягане вътре в горивната клетка. Това налягане е това, което позволява на горивото да потече към горивната помпа и в крайна сметка да захранва вашия автомобил. В ситуацията, когато капачката е повредена, тя губи способността си да поддържа уплътнението на горивната клетка, както и да намалява налягането вътре в резервоара.

Съществуват обаче и ситуации, при които капачката точно затваря резервоара за гориво – но няма да излезе.

Като цяло има три често срещани причини, поради които капачката може да се заклещи:

капачката е вакуумно запечатана: Резервоарът за гориво трябва да има постоянно налягане вътре в горивната клетка, за да разпределя гориво към помпата и евентуално към двигателя. При много условия, включително прекомерна топлина, драматични промени в барометричното налягане или надморска височина или когато резервоарът за гориво работи много ниско, резервоарът може да създаде вакуумно уплътнение около газовата капачка, която плътно затваря капачката. Тази ситуация с високо налягане създава вакуумно уплътнение, което прави почти невъзможно да отвиете капачката.

капачката е с резба: Подобно на много начини с болт или гайка с напречна резба, лошата резба може да доведе до залепване на капачката, което прави почти невъзможно свалянето без инструменти или счупването на капачката.

Независимо дали се дължи на човешка грешка или механичен дефект на капачката или корпуса на резервоара за гориво, ако резбата не съвпада, понякога можете да принудите капачката, точно както можете да принудите капак на стъклен буркан, дори когато не сте го завили правилно.

Заключващият механизъм е повреден: На някои капачки има заключващ механизъм, който гарантира, че капачката може да се сваля само с ключ. Тази ключалка обаче е склонна да повреди поради прекомерното излагане на газови пари и прекомерното налягане вътре в резервоара за гориво при описаните по-горе ситуации.

Ако ключалката е повредена, това може да доведе до въртене на капачката, без да се разхлабва.

В нишките в горивната клетка има отломки: Ако мръсотия, листа или друга форма на замърсявания замърси капачката и резбата на резервоара, капачката може лесно да се залепи. Този отломки може да се хване в резбата.

Когато това е положението, той създава допълнителен натиск и триене, което прави капачката изключително стегната, което може да затрудни много махането.

Обикновено единственият начин да премахнете капачките, които изпитват горните проблеми, е чрез счупване на капачката или отстраняване със специализирани инструменти. Винаги е добра идея професионален механик да премахне счупената капачка, за да намали вероятността от повреждане на други компоненти на горивната клетка.

2. Проверка на газовата капачка и корпуса на пълнителя за повреди

След като успеете да свалите капачката или професионален механик успее да извърши тази стъпка от ваше име, важно е да определите защо проблемът се е появил на първо място – преди да купите и инсталирате нова капачка.

При много обстоятелства проблемът, който предизвиква залепване на капачката, се причинява от едно от трите неща:

Механичен дефект в капачката

Потребителска грешка при инсталирането на капачката

Механичен дефект в шийката на пълнителя

Тъй като има три различни причини за запушване на капачката, трябва да извършите надлежна проверка, за да сте сигурни, че и трите области са отстранени от повреда. Този процес трябва да започне с проверка на самата капачка.

Стъпка 1: Проверете капачката за повреда. След като капачката бъде свалена от превозното средство, лично от вас или от професионален механик, проверете няколко отделни компонента, които може да са причинили капачката да се залепи или да се завърти свободно, без да можете да слезете.

Клапан за освобождаване на налягането: Тази част е разположена вътре в капачката и е това, което позволява да се освободят малки количества от капачката в случаите, когато резервоарът създава прекомерно налягане. Ако вентилът е заседнал, това може да доведе до натрупване на прекомерно налягане вътре в горивната клетка и да затрудни изваждането.

За да определите дали тази част е повредена, натиснете средата на капачката, за да видите дали клапанът се движи нагоре и надолу при натискане. Ако това не стане, това може да е причината, поради която капачката не може да бъде свалена без инструменти.

Уплътнението: Под капачката е гумено уплътнение, което е проектирано да създаде уплътнение между основата на гърлото на горивния пълнител и капачката. В някои случаи уплътнението може да се забие между капачката и корпуса на пълнежа. Проверете уплътнението за наличие на разкъсвания, петна или други признаци на „прищипване“, за да установите дали това е причина за залепването на капачката.

Резбите на капачката: В много случаи резбата на капачката ще бъде напречна резба върху корпуса на пълнителя на горивната клетка. Когато това се случи, може да повреди нишките. За да определите дали това е било така, проверете нишките за признаци на надраскване или някакви повреди, които обикновено виждате на гайка или болт с напречна резба.

Стъпка 2: Проверете ключалката на застопоряваща капачка. На някои превозни средства капачката ще има заключващ механизъм, който изисква ключ, за да я отключите от корпуса на резервоара за гориво. Ако ключалката е счупена, капачката ще се завърти свободно.

Когато ключът се вмъкне и завърти, и ще освободи които закрепват капачката към нишките на корпуса на пълнежа, което води до лесно сваляне на капачката. Когато бравата е повредена, тези „брави“ или бутони няма да се отворят; което е това, което обикновено кара капачката да се върти свободно.

С свалената капачка от автомобила, поставете ключа в заключващия механизъм и завъртете ключа в положение „отключване“. Погледнете под капачката, за да определите дали заключващата скоба се движи навътре.

Ако не виждате никакви действия в долната или вътрешната част на капачката, виновникът е ключалката. Закупете нова заключваща капачка или стандартна капачка и инсталирайте на вашия резервоар за гориво.

Стъпка 3: Проверете корпуса на пълнителя на резервоара. Има някои случаи, когато корпусът на пълнежа, в който е поставена капачката, може да е причината да се е залепила. При този сценарий корпусът на пълнителя ще има повреди или прекомерни остатъци, които причиняват капачката да не се нанизва правилно върху резервоара.

Най-добрият начин да определите дали тази част е виновникът е да следвате тези индивидуални стъпки:

Проверете корпуса на резервоара за наличие на излишни замърсявания, отломки или драскотини, когато капачката се завинтва в резервоара.

Потърсете препятствия по горната част на горивото. В много случаи чужди предмети като клонка, листо или друг предмет ще намерят място в горната част на горивото и ще възпрепятстват плавното монтиране на капака. Това може да доведе до залепване или невъзможност за премахване без инструменти.

Ако корпусът на пълнителя на резервоара е повреден, той ще трябва да бъде заменен от професионален механик. Това е много малко вероятно, но може да се случи в някои редки случаи.

При повечето обстоятелства подмяната на капачката на всеки автомобил, камион е много лесна за завършване. Но ако имате ситуация, при която капачката е прекалено стегната, върти се свободно или просто не можете да я свалите, може да се обърнете за помощ към професионален механик. Накарайте професионален механик, да извърши визуална проверка, за да определи какво е допринесло за залепването на капачката и да поправите повреденото.