Казанлък
 
Севт Ауто

Как да отстраните малки проблеми с двигателя

Двигателите автомобила се нуждаят от внимание, ако колата няма да се стартира, има загуба на мощност, колата се спира или прегрява.

Проблемите с двигателя могат да се случат бавно или внезапно. Така или иначе, неподозираните проблеми могат да бъдат разочароващи и да ви хванат настрана. Събрахме няколко стъпки, за да ви помогнем да диагностицирате проблема или проблемите под ръка.

Първо трябва да започнем с определянето на коя система в двигателя не работи. След като определим коя система е виновна, можем да стесним диагнозата си и да извършим ремонт.

Ще започнем с изброяване на най-често срещаните симптоми и техните възможни проблеми. Оттам го разбиваме на ремонти и вашите възможности.

Чести проблеми

Неуспешен старт

Загуба на мощност

Прегряването

Електрически проблеми

1. Неуспешно стартиране

Неуспешно стартиране: Невъзможността за стартиране на двигателя може да бъде причинена от различни проблеми:

Лош бензин – Мръсното, старо и неправилно съхранено гориво няма да се запали или да работи нормално. Сменете стария бензин или 50/50 микс.

Мръсен карбуратор – Мръсен или запушен карбуратор ще причини двигателя да не приеме правилно сместа за горивен въздух. Второ, лоша или слаба смес от въздух и гориво няма да се запали правилно.

Почистете карбуратора или докато е на двигателя или го извадете и след това почистете. Ако карбураторът е повреден след ремонт, може да се наложи да подмените устройството всички заедно.

Лоша искра – слаба искра от проводника, повредена или неправилно затворена свещ, мръсна свещ или стар кабел ще предотврати запалването на двигателя, когато бъдете стартирана.

Проверете състоянието на свещта. Потърсете признаци на повреда, неправилно разстояние между електродите, замърсени запалителни свещи или прекъсната връзка към проводника на свещта Сменете свещите (ите), ако е необходимо.

Компресия – компресията е огромен фактор в работата на двигателя. Без правилно компресиране изгарянето е слабо или изобщо не се случва.

Има сравнително прости тестове, които могат да се направят със специфичен тестер за компресия. Може да искате да направите това от професионалист, ако не сте подходящо оборудвани.

2 Пали и после гасне

Най-честите причини за спиране на двигателя се отнасят до карбуратора. Ако грешката не е директно на карбуратора, вероятно има проблем с горивото.

Лошо гориво – Горивото, оставено в резервоара за по-дълъг период от време, може да се превърне в по-слаба, по-дебела субстанция, която при нормални условия няма да гори.

Източете напълно резервоара за гориво. След това се препоръчва изплакване с чисто гориво. Много вероятно е да почистите карбуратора и в този момент.

Запушен или повреден карбуратор – Като най-вероятният проблем, запушеният карбуратор няма да позволи количеството гориво и въздух да бъде достъпно за горене. Много видове повреди на карбуратора също ще доведат до стартиране и спиране на двигателя.

Ако проблемът е причинен от повреди на карбуратора, ще трябва да смените цялото устройство.

Капак за гориво – горивните капачки трябва да могат да се изпускат, докато горивото се използва от резервоара. Без това регулиране на налягането, карбураторът ще изхвърли по-малко гориво, което води до застоя на двигателя.

Ако сте в състояние да отпуснете отдушника в капачката, можете да се въздържите да го замените. Ако вентилационният отвор е повреден или запушен след ремонт, на негово място ще трябва да се постави нова капачка.

Запалителна свещ или дефект на окабеляване – Има няколко обстоятелства, които могат да доведат до периодично функциониране на свещи. Най-често са замърсени свещи, повредени свещи или проблем с кабела на свещта.

Сменете свещта. Ако става въпрос за електродите или замърсяване, можете да опитате да нулирате празнината или да почистите свеща.

3. Загуба на мощност

Загуба на мощност: двигател, който работи лошо, обикновено се дължи на неспособността за правилно поддържане на двигателя, докато не се използва. Повечето общи настройки ще решат тези проблеми.

Лошо гориво – Точно както лошото гориво ще доведе до проблеми със стартирането, това ще доведе до проблеми и при работа.

Отстранете цялото старо гориво или смес или гориво и масло. Допълнете с чисто нов газ или 50/50 микс.

Лошо масло – Въпреки използването на смес 50/50 или отделно гориво и масло, лошото масло може да причини напрежение на двигателя и да не работи по желание.

Извадете цялото старо масло или смес от 50/50 и заменете с прясно чисто масло.

Въздушен поток – Мръсен или запушен филтър или запушен въздушен всмукател могат да причинят проблеми с работата на двигателя.

Прегледайте въздушния филтър. Проверете за повреди, запушвания или замърсявания, които могат да намалят въздушния поток. Сменете въздушния филтър, ако е необходимо или желано.

4. Прегряване

Прегряване: Прегряването може да е резултат от повреда на масло, гориво, вентилатор или горивна капачка. Прегряването може да бъде причинено и от смесване на всички тези системи. Извършването на повече от една стъпка за отстраняване на проблема може да е необходимо.

Ниски нива на масло – Маслото действа като охлаждаща течност, спомагайки да отнеме топлината и да я разпръсне далеч от горивната камера.

Сменете или добавете масло до определено ниво, необходимо за двигателя.

Мръсен двигател – Мръсният двигател няма да позволи на горещия въздух да изтича от двигателя. Използвайте почистващ препарат за замърсяване на двигателя, за да премахнете замърсяванията от повърхността на двигателя. Внимавайте да не насищате части от двигателя, до които не търсите достъп.

Счупен вентилатор. Ако счупен вентилатор или лопатка на вентилатора причиняват липса на вентилация, вероятно е резултатът от прегряване.

Разширението, в което можете да получите достъп и поправите вентилатора, ще зависи от марката и модела на вашия двигател. Много части са полезни и по-нататъшното разследване на ръководството на собственика може да ви помогне да определите какво можете да поправите.

Проблеми с горивото – Постната смес от гориво може да доведе до необходимостта двигателят да работи по-трудно от предвиденото. Ако екранът на филтъра е замърсен или повреден, това ще доведе до слаба смес. Ако вентилационният отвор на вашия резервоар е запушен, количеството изхвърлено гориво ще намалее. Карбураторите също могат да причинят постна смес от въздух и гориво.

Поставете капачката на резервоара за гориво или филтъра.

Сменете карбуратора.

5. Електрически проблеми

Електрически проблеми: Електрическите въпроси възникват в много форми. Проблемите с батерията, стартиращи проблеми, проблеми със съединителя и текущи проблеми могат да станат невероятно разочароващи.

Батерията няма да се зарежда – Батериите, които няма да се зареждат, обикновено не се ремонтират. Сменете батерията и системата за зареждане. Използвайте ново зареждане, когато е възможно, с нова батерия.

Батерията губи заряд – Батерията, която бързо губи зареждането си, може да се дължи на повредена батерия или лошо заземяване на батерията.

Сменете батерията, ако всички заземени връзки изглеждат добре.

Двигателят няма да се стартира или стартира, когато превключвателят е включен в изключено. Стартовите проблеми, дори и странните, обикновено са прости. Обикновено грешката е основана за запалването.

Проверете заземяването на запалването и на батерията.

Ако заземяващите клеми са непокътнати и правилно свързани, можете да тествате или подменяте превключвателя на запалването.

Съединителят няма да се задейства или изключва – Когато съединителят не работи правилно, малкият ви двигател ще бъде безполезен.

Проверете дали заземяващите проводници и клеми са чисти и правилно инсталирани.

Проверете регулатора-изправител за правилната инсталация и правилния тип.

Изгаряне на предпазители – дължи се на късо в електрическата система.

Проверете дали има правилно работещ регулатор-изправител и се уверете, че е заземен правилно.

Потърсете кратко някъде с помощта на мултицет.

Проверете статора на алтернатора, ако има такъв.

6. Назад

Тревожните малки проблеми с двигателя могат да бъдат главоболие. С няколко прости диагностика и няколко факта за това как работят нещата, повечето проблеми могат да бъдат поправени лесно. Имайте предвид, че винаги можете да се свържете със сертифициран техник, за да проверите проблема със запалването.