Казанлък
 
Севт Ауто

Как да отстраните неизправностите по съединителя

Има много предимства за работа с превозно средство с ръчна трансмисия; много шофьори твърдят, че им дава по-голям контрол върху автомобила. Овладяването на съединителя изисква време и практика, така че новите водачи , които са нови за използване на ръчна скоростна кутия, могат да причинят прекомерно износване. Определени условия на шофиране, като тези, намиращи се в натоварени градски зони, също скъсяват живота на съединителя.

Работата на съединителя е важна. Изключването на съединителя позволява на водача да извади трансмисията от предавката и да я превключи в друга. След като съединителят започне да се изплъзва, трансмисията няма да се задейства напълно и колелата няма да получат цялата мощност от двигателя. Това може да създаде шлайфащ звук, който обикновено е придружен от вибрации и ако не бъде адресирано, подхлъзването вероятно ще се влоши и може да доведе до сериозни повреди и в крайна сметка до пълна повреда на съединителя.

Диагностициране на хлъзгащ се съединител

Стъпка 1: Следете за проблеми, свързани с това как се чувства съединителя. Усещането за съединителя ще бъде най-големият индикатор за неговото състояние. Важно е не само как чувствате съединителят, когато е задействан; начинът, по който автомобилът реагира на изключен съединител, е много важен и за диагностицирането на хлъзгащ се съединител. Някои неща, които трябва да гледате са:

Педалът на съединителя се движи напред, когато трансмисията е в предавка

По-високите обороти на двигателя без увеличаване на скоростта на автомобила

Съединителят се отделя много бързо при натискане на педала

Забележка: Обикновено трябва да има поне 3 см натискане, преди да започне да се изключва.
Налягане и обратна връзка от смяната на педала на съединителя

Стъпка 2: Бъдете внимателни за по-малко очевидни признаци на хлъзгащ се съединител. Ако съединителят не дава голяма обратна връзка или ако има симптоми с работата на автомобила, но не и със самия педал на съединителя, тогава може да се наложи да използвате други индикатори, за да установите дали проблемът е причинен от хлъзгащ се съединител.

Ето няколко начина да разберете:

Има забележима загуба на мощност, когато автомобилът е под тежък товар, обикновено при теглене или пътуване нагоре по стръмен хълм.

Ако има мирис на изгоряло, излъчван или от двигателното отделение, или от автомобила под него, това може да е индикатор за хлъзгащ се съединител, причиняващ прекомерна топлина.

Обслужване на хлъзгащ се съединител

Стъпка 1: Проверете нивото на течността на съединителя. Първото нещо, което трябва да се провери, след като се установи, че проблемът е със съединителя, е нивото на течността на съединителя в резервоара за течност на съединителя.

Самата течност е същата като спирачната течност и някои превозни средства дори имат съединител, контролиран от главния спирачен цилиндър.

Независимо от устройството, гарантирането, че главният цилиндър, който управлява съединителя, не е с ниско съдържание на течност, ще елиминира един възможен източник на проблема.

Стъпка 2: Увеличете скоростта на автомобила. Карайте по пътя, а не при интензивен трафик, и карайте превозното средство да пътува достатъчно бързо, така че на трета предавка двигателят да е с нормални обороти, обикновено около 2000 оборота в минута.

Стъпка 3: Запалете двигателя. Натиснете съединителя и въртете двигателя до 4500 оборота в минута или просто до степен, че той върти забележимо високо, след което изключете съединителя.

Предупреждение: Не въртете толкова високо, че удряте червената линия на тахометъра.
Ако съединителят работи правилно, след момента на изключване на съединителя ще има незабавен спад на оборотите. Ако спадът не е незабавен или ако изобщо не се забелязва, съединителят вероятно се подхлъзва. Това може да се използва като много основен показател за определяне на степента, в която съединителят се подхлъзва.

Ако съединителят не е напълно изключен, това също е нещо, което трябва да се погледне от механика.

Плъзгащият се съединител не е проблем, който ще се подобри, след като навиците на шофиране се подобрят; след като приплъзването започне, той се влошава само докато съединителят се смени. Има редица добри причини да поправите веднага хлъзгащия се съединител:

Задвижващият механизъм е една от основните системи, които влияят върху цялостния живот на автомобила. Ако двигателят и трансмисията претърпят ненужно напрежение за дълъг период от време, частите ще се износят.

Плъзгащият се съединител може да се повреди напълно по време на шофиране и това може да бъде опасно.

Топлината, генерирана от хлъзгащ се съединител, може да повреди части около самия съединител, като притискащата плоча, маховика или освобождаващия лагер.