Казанлък
 
Севт Ауто

Как да отстраните проблеми при шум в съединителя

Системите на съединителя издават шум, ако има повреден главен цилиндър на съединителя, педал на съединителя, притискаща плоча, диск на съединителя, маховик или лагер.

Ако сте забелязали някакви звуци, идващи от централната част на вашия автомобил, може да допринесете за счупване на съединителя или износване на някои от отделните компоненти. Така или иначе опитът за отремонтиране на шумен съединител може да бъде сложен и отнема много време. Отбелязано по-долу са някои от често срещаните причини, поради които може да чуете шумове от корпуса на съединителя, както и няколко от най-добрите методи за отстраняване на проблеми, за да може професионален механик да направи ремонт.

Разбиране защо компонентите на съединителя издават шум

Въпреки че ръчно задвижваната трансмисия се е развила значително през годините, по същество те все още се състоят от същите основни компоненти. Система на съединителя започва с маховика, който е прикрепен в задната част на двигателя и се задвижва от въртене на коляновия вал. След това феродовия диск се прикрепва към маховика и се поддържа от притискаща плоча.

С освобождаването на педала на съединителя, задвижващите и притискащите дискове бавно се „приплъзват“, за да приложат мощност към скоростната кутия и евентуално към задвижващите оси. Триенето между двата диска работи по много начини подобно на дисковите спирачки. Докато натиснете педала на съединителя, той зацепва съединителя и спира входа на вала на трансмисията да се върти. Това ви позволява да сменяте предавките в ръчната трансмисия на по-високо или по-ниско предавателно число. Когато пуснете педала, съединителят се изключва и трансмисията е свободна да се върти с двигателя.

Има няколко отделни компонента, които съставляват системата на съединителя. Работата на съединителя изисква наличието на работещи лагери, които работят заедно за включване и изключване (пускане на педала) на съединителя. Тук има и няколко лагера, включително лагер за изхвърляне и пилотен лагер.

Някои от другите части, от които се състои системата на съединителя и могат да създават шумове, включват:

Главният цилиндър на съединителя
Педала на съединителя
Освобождаване на съединителя и входни лагери
Налягане на съединителя
Диск на съединителя
маховик
Пилотен лагер или втулка
В повечето случаи, когато съединителят показва признаци на износване; един или няколко от горните компоненти ще се счупят или ще бъдат износени преждевременно. Когато тези части се износват, те обикновено показват няколко предупредителни знака, които могат да бъдат използвани за отстраняване на проблеми. Отбелязано по-долу са някои от стъпките за отстраняване на неизправности, които трябва да бъдат изпълнени, за да се определи какво причинява шумове, идващи от системата на съединителя.

Как да отстраните проблеми с лагера

В модерен съединител аксиалния лагер по същество е сърцето на пакета на съединителя. Когато педалът на съединителя е натиснат (което означава, че е натиснат към пода), този компонент се придвижва към маховика; прилагайки пръстите за освобождаване на диска. Когато педалът на съединителя се освободи, лагерът за изхвърляне започва да се освобождава от маховика и задейства системата на съединителя, за да започне да оказва натиск върху задвижващите колела.

Тъй като този компонент винаги се движи навътре и навън, когато задействате педала на съединителя, има смисъл да предполагате, че ако има шумове, когато натискате или освобождавате педала, той вероятно идва от тази част.

За да отстраните лагера, ще трябва да изпълните следните стъпки, без всъщност да премахвате корпуса.

Стъпка 1: Чува се звук, докато натискате педала на съединителя към пода. Ако чуете хленкащ или силен шум от автомобила, идващ отдолу на вашия автомобил, докато натискате педала на съединителя надолу към пода, това може да бъде причинено от лагер, който е повреден и трябва да бъде заменен.

Стъпка 2: Чувате звуци, докато освобождавате педала на съединителя. В някои случаи изхвърлящият лагер ще създава шумове, когато освободите съединителя. Това обикновено се причинява от централния лагер на маховика, докато се движи към трансмисията.

Отстраняване на проблеми с пилотния лагер

За превозни средства с задно задвижване се използва пилотен лагер заедно с трансмисията на превозното средство, за да поддържа входния вал на предавката прав, тъй като съединителят упражнява налягане. Въпреки че този компонент може да бъде включен и на превозни средства с предно задвижване, който работи, когато съединителят е изключен. Докато освобождавате педала на съединителя, пилотният лагер позволява на маховика да поддържа плавен оборот, докато входният вал се забавя и в крайна сметка спира. Това помага за намаляване на натоварването на задната част на двигателя. Когато частта започне да се проваля, някои от често срещаните симптоми ще включват:

Пилотният лагер няма да може да се освободи
Предаването ще изскочи от предавка
Може да се забележи вибрация в волана
Тъй като този компонент е жизненоважен за цялостната работа на съединителя и трансмисията, ако не бъде поправен, той може да причини катастрофална повреда. При повечето обстоятелства, когато пилотният лагер започва да показва признаци на неуспех, може да присъства и висок звук. Той също така кара входния вал да се подравнява, което може също да създаде звук, докато входящият вал се върти.

За да отстраните проблемите и дали този компонент е източникът на шумовете на съединителя, изпълнете следните стъпки:

Стъпка 1: Слушайте звуци, докато автомобилът се ускорява след като педалът на съединителя е напълно задействан. В повечето случаи, когато тази част не работи и причинява шум, това ще стане като входният вал се върти; или след като педалът на съединителя е напълно задействан или освободен.

Ако чуете шум, идващ от трансмисията, докато автомобилът се ускорява или намалява, докато педалът на съединителя е освободен, той може да идва от лагера.

Стъпка 2: Опитайте се да усетите вибрациите на волана, докато се ускорява. Заедно с шума може да почувствате лека вибрация (подобно на колелото, което е извън баланс), докато автомобилът се ускорява и педалът на съединителя е напълно задействан. Този симптом може да е индикатор и за други проблеми; затова е най-добре да се свържете с механик, който да диагностицира професионално проблема, ако го забележите.

Стъпка 3: Лоша миризма. Ако пилотният лагер на съединителя е износен и се нагрява, той има тенденция да излъчва ужасяваща миризма. Това е често срещано и при каталитичните преобразуватели, но това ще забележите по-често, когато за пръв път пуснете педала на съединителя.

Всяка от горните стъпки за отстраняване на неизправности може да бъде извършена от механик. За да проверите компонента за действителни повреди, ще трябва изцяло да премахнете трансмисията и съединителя от автомобила и да проверите частта от признаци за повреда.

Отстраняване на проблеми с дисковете на съединителя

Съвременният “комплект съединител” за автомобили, камиони и джипове с ръчни трансмисии включва няколко отделни части, които работят заедно, за да произвеждат триене, което от своя страна, прилага мощност за задвижващи оси след изпращане на мощността към предавките.

Първата част от системата на съединителя е маховикът, който е прикрепен към задната част на двигателя. При автоматична трансмисия преобразувателят на въртящия момент действа подобно на ръчния съединител. Неговите части обаче са серия от хидравлични линии и роторни турбини, които прилагат налягането.

Дискът на съединителя е свързан с гърба на маховика. Тогава притискащата плоча се поставя върху диска на съединителя и се регулира от автомобилния производител, за да позволи да се приложи определено количество налягане при отпускане на педала на съединителя. След това върху опаковката на съединителя се полага лек корпус или капак, който предпазва от праха, произтичащ от изгарянето на дисковете на съединителя, да се разпространява в други компоненти на двигателя или трансмисията.

Понякога този комплект съединител се износва и ще трябва да бъде заменен. В повечето автомобили за производство първо се износва дискът на съединителя, следван от притискащата плоча. Ако плочата на съединителя се износва преждевременно, тя също така показва няколко предупредителни знака, които могат да включват звуци, шумове и дори миризми, подобни на пилотния лагер.

Ако подозирате, че шумът идва от вашия комплект съединител, изпълнете следните тестове, за да определите дали това е така.

Стъпка 1: Наблюдавайте оборотите на двигателя, докато освободите педала на съединителя. Ако дискът на съединителя е износен, той ще създаде повече триене, отколкото трябва. Това води до повишаване на оборотите на двигателя в сравнение с понижаването, когато педалът на съединителя е натиснат.

Ако двигателят ви звучи „странно“, докато освобождавате педала на съединителя, най-вероятният източник е дискът на съединителя или притискащата плоча, която се е износила и трябва да бъде заменена от професионален механик.

Стъпка 2: Миризма от съединителя. Когато дискът на съединителя или притискащата плоча се изхаби, ще усетите миризмата от съединителя, идващ отдолу на вашия автомобил.

В повечето случаи, когато забележите шум, идващ от автомобила, докато освобождавате или натискате педала на съединителя, това е знак за повреда на един от множеството вътрешни компоненти, които съставляват пакета и съединителя. Това може да бъде причинено и от други механични проблеми с трансмисията, като износени предавки, течност с ниска трансмисия или повреда на хидравлична линия.

Всеки път, когато забележите този тип звук, идващ отдолу на вашия автомобил, добре е да се свържете с професионален механик възможно най-скоро, за да изпълните силен шум, докато използвате проверката на съединителя. Механик ще провери работата на вашия съединител, за да провери шума и да определи правилния ход на действие.

Повреденият съединител е не само неудобство, но може да доведе до допълнителна повреда на двигателя и предавателния компонент, ако не бъде поправен възможно най-скоро. Въпреки че в повечето случаи шумовете от съединителя са признак за повредени или износени части, намирането и подмяната на тези части преди пълното им счупване може да ви спести много пари, време и неудовлетвореност. Свържете се с професионален механик, за да завършите тази проверка или ги помолете да възстановят съединителя на вашия автомобил.