Казанлък
 
Севт Ауто

Как да отстраните проблеми с охладителната система

Прегряването на автомобила може да бъде причинено от ниско ниво на охлаждаща течност, дефектни вентилатори на радиатора, счупен серпентинов ремък или залепен термостат. Спрете да шофирате прегряла кола.

Прегряването е един от най-лесните начини да нанесете сериозни щети на вашия двигател. Всеки път, когато изпитате състояние на прегряване, е важно незабавно да спрете да шофирате автомобила и да отстраните проблема. Ако продължите да карате автомобил с прегряване, резултатът може да бъде катастрофален.

За да отстраните проблеми с охладителната система, първо трябва да разберете как работи системата. Охлаждащата течност преминава през блока на двигателя, задвижвана от водната помпа. Циркулацията и температурата се регулират от термостата и вентилаторите на радиатора, а вентилаторите се задействат от релета, които включват вентилаторите при предварително зададена температура. Температурата се следи от температурен датчик, който предава тази информация на устройството за управление на двигателя (ECU).

Отстраняване на неизправности при прегряване

Стъпка 1: Проверете нивото на охлаждащата течност и капачката на радиатора. Когато автомобилът е напълно охладен и паркиран върху, равна повърхност, свалете капачката на радиатора, като натиснете надолу, докато завъртите обратно на часовниковата стрелка.

Трябва да видите охлаждаща течност до върха на радиатора. Ако е ниско, долейте охлаждащата течност. Ако охлаждащата течност е ниска, радиаторът драстично ще загуби способността си да се охлажда достатъчно.

Докато капачката е изключена, проверете я за корозия, ръжда или някакви видими признаци на повреда. Сменете капачката, ако е необходимо.

Съвет: Ако в който и да е момент по време на това ръководство откриете проблем или износена част, отстранете проблема и направете повторен тест, за да видите дали прегряването е спряло.

Ако не тествате след ремонт и поправите повече от един артикул, няма да знаете каква е била първоначалната причина за прегряването.

Стъпка 2: Уверете се, че няма въздух в системата. Ако в системата има въздушни мехурчета, това може да доведе до неправилно циркулиране на охлаждащата течност.

Използвайте устройство за обезвъздушаване на системата

Стъпка 3: Проверете дали вентилаторите на радиатора се въртят. Включете автомобила и изчакайте да започне да се приближава до работната температура. Уверете се, че климатичният контрол е изключен. Оставянето на топлината или настройките на климатичния контрол при размразяване понякога заобикалят релето, за което се тества тази процедура.

Ако колата започне да се прегрява и вентилаторите никога не са заработвали, проблемът е или самият двигател на вентилатора за охлаждане, или релето, което го управлява.

Съвет: Ако вентилаторите се въртят нормално, пропуснете стъпка 4.

Стъпка 4: Тествайте двигателя на вентилатора. Ако вентилаторите не се въртят нормално, проблемът е или в електрическия мотор, който завърта вентилатора, или в релето, което задейства вентилатора да се включи. Тестването на двигателя на вентилатора ще го стесни до едното или другото.

Изключете електрическия конектор и изложете двете метални щифтове вътре. Докато носите ръкавици, вземете две дължини жица и пуснете една от положителния клем на батерията до един от тези електрически щифтове. Вземете другата дължина на жицата и я стартирайте от отрицателния извод на батерията до другия щифт. Вентилаторът трябва да се върти.

Съвет: Тъй като автомобилът работи с батерия от 12 V, този тест е почти безпроблемен. Не можете да свържете проводниците назад, защото в 12v системи всичко, което правите, е обратната посока, която вентилаторът върти. Ако вентилаторът се завърти, той преминава този тест.

Стъпка 5: Проверете серпентинния ремък. Уверете се, че серпентинният ремък все още е монтиран. Понякога те се късат по време на шофиране и оставят малко, за да няма следа, че ремъка някога е бил там.

Ремъка е отговорен за завъртането на водната помпа и други аксесоари за двигателя като вашия алтернатор. Ако ремъка се скъса, водната помпа няма да се завърти, което кара охлаждащата течност да не циркулира. Това ще доведе до прегряване изключително бързо.

Ако ремъка е там, проверете два пъти дали е стегнат. Ако е твърде разхлабен, затегнете го с винта за регулиране на напрежението. Много пъти този винт се намира на алтернатора или конзолата на волана.

Стъпка 5: Проверете за течове. Високи са шансовете, че ако имате сериозна теч, това би било едно от първите неща, които забелязахте. Малките течове обаче могат да бъдат също толкова проблематични и не винаги оставят локва на земята.

Течовете не само изпускат охлаждащата течност, но те пускат въздух. Понякога течът може да бъде толкова малък, че да изтича само когато двигателят е при работна температура, тъй като топлината причинява разширяване. Огледайте маркучите си за охлаждаща течност.

Понякога с малки течове топлината от двигателя причинява изсъхване на охлаждащата течност и оставя зеленикави остатъци около маркучите, а не мокро петно. Ако откриете теч, маркучът или маркучите ще трябва да бъдат сменени.

Стъпка 5: Проверете термостата. Обикновено заседнал термостат е проблема. Когато термостатът се обърка, той ще се отвори или ще се затвори. Ако се затвори, охлаждащата течност няма да циркулира правилно.

За да проверите термостат, ще трябва да източите охлаждащата течност и да отстраните водната мрежа, към която се закрепва маркуча на радиатора.

За да тествате термостат, ще ви трябва вряла вода. Извадете термостата и сварете съд с вода. Поставете термостата във вряща вода за няколко мига и след това го извадете. Той трябва да бъде отворен, когато се извади от водата и бавно да се затвори, когато изстине.

В този момент, ако не сте намерили проблем, причината за състоянието на прегряване вероятно е по-сериозен проблем. Водната помпа може да е лоша или може да се наложи да смените гарнитура на главата. В случая двигателят / главата може да бъде спукан или изкривен. Ако приключите с някой от тези проблеми, ще има значителна работа, която би била необходима за отстраняване.

Водната помпа е най-добрият сценарий, ако приключите дотук. Замяната на водна помпа не е най-трудната процедура, която можете да направите сами, но ако гарнитурата на главата е издухана или блокът или главата са изкривени или напукани, тогава автомобилът вероятно ще се нуждае от професионален ремонт, тъй като тези задачи са извън обхвата на това конкретно ръководство.