Казанлък
 
Севт Ауто

Как да паля колата си в студено време

Проблемите с батерията, маслото и горивото могат да затруднят автомобила да стартира в студено време.

Студената зимна сутрин е едно от най-лошите моменти да имате проблеми със стартирането на колата си. За съжаление, същите тези студени сутрини също са времената, когато най-вероятно имате проблеми.

За да знаете какво трябва да се направи, за да се предотвратят проблеми със стартирането на студено време, е полезно да разберем защо точно студеното време затруднява стартирането на автомобили.

Причина 1: Акумулаторите мразят студа

Студеното време и автомобилните батерии просто не се съвместяват добре. Всяка химическа батерия, включително тази в колата ви, произвежда по-малко ток , когато е студено – понякога много по-малко.

Причина 2: Двигателното масло също не харесва много студено

В студено време двигателното масло става по-гъсто и не тече, така че придвижването на частите на двигателя през него е по-трудно. Това означава, че акумулатора ви, отслабен от студа, всъщност трябва да направи повече, за да накара двигателя да се движи, за да може да се стартира.

Причина 3: Студеното време може да причини проблеми с горивото

Ако в горивопроводите има вода , минусовите температури могат да доведат до замръзване на водата, блокирайки потока на горивото. Това е най-често в горивните тръбопроводи, които са тънки и лесно се блокират от лед.

Дизеловите шофьори вземат под внимание: дизеловото гориво може да се сгъсти в студено време, което означава, че тече по-бавно заради студа и затруднява доставката на двигателя при стартиране.

Причина 4: По-старите автомобили могат да имат проблеми с карбуратора

Автомобилите, построени преди средата на 80-те години, обикновено използват карбуратори, за да смесват малки количества гориво с въздуха в двигателя. Карбураторите са много деликатни инструменти, които често не работят добре в студа, особено защото малки дюзи, се запушват с лед или защото горивото не се изпарява добре в тях. Този проблем не засяга автомобилите, които нямат карбуратори, така че ако вашата е построена през последните 20 години, няма нужда да се притеснявате за това. Шофьорите на по-стари или класически автомобили обаче трябва да имат предвид, че студеното време може да причини проблеми с карбуратора.

Предотвратяване на проблеми със започването на студено време
Най-добрият начин да се справите със стартиращите проблеми със студеното време е да не ги имате на първо място, така че ето няколко начина, по които можете да ги предотвратите:

Стъпка 1: Поддържайте колата си топла

Ако батериите и моторното масло не харесват студ, тогава поддържането им на топло е най-лесният, ако не винаги и най-практичният подход. Някои потенциални решения: Паркиране в гараж. Разбира се, отопляем гараж е чудесен, но дори и неотоплен гараж ще помогне на колата ви да остане по-топла, отколкото ако беше паркирана отвън.

Ако нямате гараж, паркирането под или в близост до нещо голямо всъщност може да ви помогне. Паркирайте под паркинг или дърво или до сграда. Причината е свързана с физиката на отоплението и охлаждането, а кола, паркирана за през нощта в открит автомобил или под голямо дърво, може да бъде на няколко градуса по-топла на следващата сутрин, отколкото една, паркирана на открито.

Стъпка 2: Използвайте правилното масло

Стъпка 3: Избягвайте проблеми с горивото


Но как всъщност да стартирате колата? Просто завъртането на ключа като нормално може да го направи, но в наистина студено време е най-добре да бъдете малко по-внимателни.

Стъпка 1: Изключете всички електрически аксесоари. Това означава фарове, нагревател, размразяване и т.н. Батерията ви трябва да даде всичко необходимо за превключване на двигателя, така че изключването на всички електрически аксесоари позволява максимална сила.

Стъпка 2: Завъртете ключа и го оставете да завие малко. Ако двигателят хване веднага, страхотно. Ако не стане, го натиснете още няколко секунди, но след това спрете – стартерните мотори могат лесно да се прегреят, ако работят повече от около десет секунди.

Стъпка 3: Изчакайте минута или две и опитайте отново. Нещата може би са се разхлабили малко, така че не се отказвайте от първия опит. Но не опитвайте отново веднага, или: Вашата батерия може да се нуждае от минута или две, преди да може отново да даде пълната си мощност.

Стъпка 4: Ако имате карбурирана кола (което означава една по-стара от 20 години), можете да опитате стартова течност. Това се предлага в аерозолна кутия и се напръсква във въздухопречиствателя – да ги покажат как да го използвате в магазина за авточасти.

Ако двигателят завърта бавно
Затоплянето на батерията може да е отговорът. За съжаление, това обикновено изисква премахването му.

Друго нещо, което трябва да проверите, ако имате инструментите и знаете как, са кабелите и скобите на акумулатора. Корозията на скобите или напуканите кабели могат да възпрепятстват потока на електричество и точно сега имате нужда от всичко, което можете да получите. Ако видите корозия, почистете я с телена четка; напуканите кабели трябва да бъдат заменени. Обърнете внимание, че ако никога не сте правили това преди, е най-добре да се оставите на квалифициран механик.