Казанлък
 
Севт Ауто

Как да поправите задвижващия механизъм или акуратор на ключалката на вратата

адвижването на ключалката на електрическата врата може да бъде неразделна част от ремонт на брава на автомобил. Ако дистанционното устройство или ключът за отключване се повреди, задвижването може да е неизправно.

Задвижващите механизми за заключване на вратата за автомобили са проектирани за заключване и отключване на врата без усилие

В някои автомобили задвижването на ключалката на вратата е разположено под ключалката. Щанга свързва задвижването с резето, а друг прът свързва ключалката към копчето, което стърчи от горната част на вратата.

Когато задвижващото устройство премества ключалката нагоре, той свързва дръжката на външната врата към механизма за отваряне. Когато ключалката е надолу, дръжката на външната врата е изключена от механизма, така че да не може да се отвори. Това кара външната дръжка да се движи без да мести ключалката, предотвратявайки отварянето на вратата.

Задвижването за заключване на електрическата врата е просто механично устройство. Тази система е доста малка по размер. Малък електродвигател завърта серия от зъбни предавки, които служат за намаляване на предавката. Последната предавка задвижва комплект от зъбни колела , който е свързан към задвижващия прът. Поставката преобразува въртеливото движение на двигателя в линейното движение, необходимо за преместване на ключалката.

Има няколко начина, по които можете да отключите врати на автомобили, които имат задвижващи механизми за заключване на врати, включително:

Използване на ключ

Натискане на бутона за отключване вътре в колата

Използване на комбинираното заключване от външната страна на вратата

Издърпване на копчето от вътрешната страна на вратата

Използване на дистанционно управление без въвеждане

Сигнализация от контролен център

Има два начина да се определи дали задействащият механизъм се е провалил:

Чрез работа с дистанционно устройство или клавиатура за отключване на вратата

Чрез натискане на бутона за отключване на клъстера на панела на вратата

Ако вратата остава заключена в един или и в двата случая, проблемът е в задвижването.

Има няколко причини, поради които задвижването на ключалката на вратата може да се наложи да бъде сменено. Понякога задвижването на ключалката на вратата спира да работи напълно. В някои автомобили задвижващото устройство на вратата става шумно и създава шум или скърцащ звук, когато ключалките на електрическата врата са заключени или отключени. Ако електродвигателят или механизмът вътре в задвижването на ключалката на вратата се износва, ключалката на вратата може да се заключи или отключи бавно или да работи понякога, но не през цялото време. В някои автомобили един неуспешен задвижващ механизъм за врата може да се заключи, но няма да се отключи или обратното. В повечето случаи проблемът с задвижването на ключалката на вратата е ограничен само до една врата.

В някои превозни средства кабелът, който свързва задвижването на ключалката на вратата към вътрешната дръжка на вратата, може да бъде вграден в механизма на задвижването. Ако този кабел се счупи и не се продава отделно, задвижването на цялата брава на вратата може да се наложи да бъде сменено.

  1. Проверка на състоянието на задвижването на ключалката на вратата

Стъпка 1: Проверете засегнатата врата и заключване. Намерете вратата с повредения или счупен задвижващ механизъм за заключване на вратата. Визуално погледнете ключалката на вратата за всякакви външни повреди. Внимателно повдигнете дръжката на вратата, за да видите дали има някакво обвързване на механизма във вратата.

Това проверява дали изпълнителният механизъм е блокирал в положение, което прави ръкохватката сякаш е задръстена.

Стъпка 2: Отворете засегнатата врата. Влезте в превозното средство от друга врата, ако вратата, върху която работите, няма да ви позволи да влезете в превозното средство. Отворете вратата със счупения или повреден задвижващ механизъм от вътрешната страна на автомобила.

Стъпка 3: Изключете ключалката на вратата. Опитайте да използвате ключалката за заключване на вратата, за да изключите идеята, че бравата на вратата не работи. След това опитайте да отворите вратата от вътрешността на автомобила.

Независимо дали вратата е заключена или не, вратата трябва да се отвори отвътре при работа с вътрешната дръжка на вратата.

Забележка: Ако работите на задните врати на седан с четири врати, имайте предвид предпазните ключалки за деца. Ако защитната ключалка за деца е включена, вратата няма да се отвори при работа с вътрешната дръжка.

2. Подготовка за замяна на задвижването на ключалката на вратата

Стъпка 1: Позиционирайте автомобила. Паркирайте автомобила си върху равна, твърда повърхност.

Стъпка 2: Закрепете автомобила. Включете ръчната спирачка за заключване на гумите и ги предпазвайте от движение.

Стъпка 3: Инсталирайте девет-волтова батерия. Включете в запалката. Това ще поддържа компютъра ви на живо и ще поддържа актуалните настройки на вашия автомобил.

Стъпка 4: Изключете батерията. Отворете капака на автомобила и намерете акумулатора. Извадете заземения кабел от отрицателния пост на батерията, деактивирайки захранването към задвижването на ключалката на вратата.

Забележка: Ако имате хибридно превозно средство, използвайте ръководството на собственика за инструкции за изключване само на малката батерия.

3. Отстраняване на задвижването на ключалката на вратата

Стъпка 1: Извадете панела на вратата. Започнете с премахването на панела на вратата от засегнатата врата. Внимателно отлепете панела от вратата докрай. Плоска отвертка или инструмент за сваляне (предпочитан) помага тук, но бъдете нежни, за да не повредите боядисаната врата около панела.

След като всички клипове са разхлабени, хванете панела отгоре и отдолу и го огънете леко далеч от вратата. Повдигнете целия панел право нагоре, за да го изчистите от уловката зад дръжката на вратата.

Забележка: Ако вашето превозно средство има електронни брави на вратите, ще трябва да махнете панела на ключалката на вратата от панела на вратата. Преди да премахнете панела на вратата, отстранете винтовете, прикрепящи клъстера към панела. Ако клъстерът не може да се отдели, може да успеете да изключите съединителите на снопчетата под панела на вратата, докато го издърпате. Ако автомобилът има персонализирани високоговорители, които са монтирани външно на панела на вратата, те трябва да бъдат премахнати и преди премахването на панела на вратата.

Стъпка 2: Отстранете пластмасовия лист зад панела. Отлепете пластмасовия капак, който седи зад панела на вратата. Направете го внимателно и ще можете да запечатате пластмасата по-късно.

Съвет: Тази пластмаса е от съществено значение за образуването на водна преграда вътре в панела на вратата, тъй като малко вода винаги попада във вътрешността на вратата през дъждовни дни или автомивка. Докато сте на него, проверете дали двата отводнителни отвора в долната част на вратата са чисти и няма натрупване на отпадъци там.

Стъпка 3: Намерете и премахнете клиповете и кабелите. Погледнете във вратата близо до дръжката на вратата и ще видите два метални кабела с жълти скоби върху тях.

махнете клиповете. Горният се издига нагоре и навън от дръжката на вратата, а долният се издига нагоре и към себе си. След това издърпайте кабелите от контактите.

Стъпка 4: Отстранете болтовете на задвижването на ключалката на вратата и заключващите винтове. Намерете двата 10 мм болта над и под задвижването и ги извадете. След това извадете трите винта от ключалката на вратата.

Стъпка 5: Изключете задвижването на ключалката на вратата. Оставете задвижването да се спусне надолу, след което изключете черния електрически конектор.

Стъпка 6: Извадете механизма за заключване и задвижване и свалете пластмасовия капак. Издърпайте ключалката и задвижването заедно с кабелите му.

Отделете белия пластмасов капак, който се държи с два винта, след което отделете пластмасовия механизъм за заключване на вратата, който се държи на място с два винта.

Съвет: Имайте предвид как белият пластмасов капак е монтиран върху ключалката и устройството за задействане, така че по-късно да можете да го сглобите правилно.

4. Ремонт на задвижването на ключалката на вратата

В този момент ще започнете работа върху задвижването на ключалката на вратата. Идеята тук е да извадите задвижването , без да го повредите. Тук ще ви трябват бръсначът ви, малко чукче и малко търпение.

бръсначът се използва за отрязване на шева на пластмасов задвижващ механизъм

Стъпка 1: Използвайте бръснач, за да отворите задвижването.

Предупреждение: Бъдете много внимателни, за да не се нараните с острия бръснач.

Поставете задвижването върху твърда повърхност и почукайте с чука ножа, докато влезе доста дълбоко. Продължавайте да обикаляте задвижващия механизъм, за да отделите колкото се може повече от бръснача.

Внимателно прегледайте долната част до корпуса на щифта.

Стъпка 2: Извадете електродвигателя от задвижването. След това извадете двигателя от пластмасовата му част и го издърпайте. Моторът не е запоен, така че няма проводници, за които да се притеснявате.

Извадете червячното зъбно колело и лагера му от пластмасовия корпус.

Забележка: Вземете бележки за това как лагерът е монтиран в корпуса. Лагерът трябва да се върне по същия начин.

Стъпка 3: Разделете мотора. Използвайки остър инструмент, извадете металните раздели, които държат пластмасовата облегалка на място. След това много внимателно издърпайте пластмасовата част от металния корпус, като внимавате да не повредите четките.

Стъпка 4: Почистете и сглобете мотора. Използвайте електрически препарат за почистване на части, за да разпръснете стара грес, която се е натрупала върху четките. Използвайте шкурка 1000, за да почистите медния барабан на вала на серпентината.

Поставете малко количество бял литий върху медните части и сглобете мотора. Това изчиства електрическите контакти за правилна връзка.

Стъпка 5: Тествайте двигателя. Поставете своите пробни проводници върху контактните точки на двигателя и свържете изводите към деветволтова батерия, за да проверите работата на двигателя.

Предупреждение: Не свързвайте двигателя към акумулатора за по-дълго от няколко секунди, тъй като тези двигатели не са проектирани за това.

Стъпка 6: Инсталирайте отново двигателя и зъбните колела. Поставете частите в обратен ред от този, в който сте ги извадили.

Нанесете супер лепило върху капака и съединете отново капака и корпуса. Дръжте ги заедно, докато лепилото се свърже.

5. Инсталиране на задвижването на ключалката на вратата

Стъпка 1: Поставете отново пластмасовия капак и сменете монтажа. Прикрепете пластмасовия задвижващ механизъм за заключване на вратата обратно към устройството с два винта. Инсталирайте белия пластмасов капак обратно на ключалката и механизма, като го закрепите с двата други винта, които сте отстранили преди това.

Поставете ключалката и задвижването, като кабелите са прикрепени, обратно във вратата.

Стъпка 2: Почистете и свържете отново задвижването. Напръскайте електрическия почистващ препарат върху черния електрически конектор. След като изсъхне, свържете отново черния електрически конектор към задвижването на ключалката на вратата.

Стъпка 3: Сменете болтовете и винтовете на задвижването на бравата. Поставете отново трите винта в ключалката на вратата, за да я закрепите във вратата. След това поставете отново двата 10-милиметрови болта над и под местоположението на задвижването на ключалката на вратата, за да закрепите задвижването.

Стъпка 4: Поставете отново скобите и кабелите. Свържете отново металните кабели близо до дръжката на вратата, като свържете жълтите скоби обратно към контактите.

Стъпка 5: Поставете отново прозрачните пластмасови листове. Поставете пластмасовия капак, който отива зад панела на вратата, обратно на мястото си и го запечатайте отново.

Стъпка 6: Поставете панела на вратата обратно към вратата и прикрепете отново всички раздели, като ги щракнете леко на място.

Забележка: Ако вашето превозно средство има електронни брави на вратите, ще трябва да инсталирате отново панела на ключалката на вратата в панела на вратата. След като смените панела на вратата, инсталирайте отново кластера в панела с винтове. Уверете се, че клъстерът е свързан към окабеляването. Може да се наложи да свържете конекторите под панела на вратата, преди да монтирате напълно панела във вратата. Ако автомобилът има високоговорители, които са монтирани външно на панела на вратата, те трябва да бъдат отново монтирани обратно на него след смяната на панела.

6. Свързване на акумулатора и тестване на задвижването на ключалката на вратата

Стъпка 1: Отворете капака на автомобила и отново свържете заземения кабел към отрицателния пост на акумулатора. Затегнете здраво скобата на батерията, за да сте сигурни, че връзката е добра.

След това изключете деветволтовата защита на батерията от запалката.

Забележка: Ако не сте имали деветволтова защита на батерията, ще трябва да нулирате всички настройки на вашия автомобил, като радиото, електрическите седалки, електрическите огледала и т.н.

Стъпка 2: Тествайте ремонтирания задвижващ механизъм на вратата. Издърпайте дръжката на външната врата и се уверете, че вратата се отваря от затворено положение. Затворете вратата и влезте в превозното средство през друга врата. Дръпнете вътрешната дръжка на вратата и се уверете, че вратата се отваря от затворено положение. Това гарантира, че вратата ще се отвори с отключена врата.

Седейки в колата със затворени врати, натиснете заключващия превключвател на задвижването на засегнатата врата. След това задействайте вътрешната дръжка на вратата и отворете вратата. Ако задвижването на ключалката на вратата работи правилно, отварянето на дръжката на вътрешната врата ще отмени задвижването на ключалката на вратата.

Забележка: Ако работите върху задните врати на седан с четири врати, уверете се, че сте изключили предпазната ключалка за деца, за да проверите правилно ремонтирания задвижващ механизъм на вратата.

Докато стоите извън автомобила, затворете вратата и я заключете само с електронното си устройство. Работете с дръжката на външната врата и за да се уверите, че вратата е заключена. Отключете вратата с електронното устройство и задействайте отново дръжката на външната врата. Този път вратата трябва да се отвори.

Ако ключалката на вратата на колата все още не работи правилно след ремонт на задвижването на ключалката на вратата, тогава може да има допълнителна диагностика на ключалката на вратата и устройството за задвижване или възможна повреда в електронния компонент. Винаги можете да попитате механик, за да получите бързи и подробни съвети.

Може да се наложи напълно да замените задвижването. Ако предпочитате услугите професионалист, можете да дойдете някой от нашите квалифицирани механици и да замени вашия задвижващ механизъм за врата.