Казанлък
 
Севт Ауто

Как да предпазите пантите на автомобила от скърцане

Както всеки друг метален компонент, пантите на автомобилните врати се нуждаят от смазване. Пантата на вратата, проверката на вратата и гуменото уплътнение са често срещани източници на шум

Един от най-досадните проблеми, с които се сблъскват собствениците на автомобили, е трудно да се определи шумът от скърцане. В някои случаи това е индикация за възможен проблем за безопасността или компонент, който е готов да се счупи. В други случаи, това се дължи просто на компоненти, които се нуждаят от малко смазване, за да работят безпроблемно.

Когато панти на вратите на колата ви започнат да скърцат, искате да намерите причината и незабавно да отстраните проблема, за да заглушите досадния шум. Малко вероятно е да се размине самостоятелно, така че е най-добре да се справите с проблема, за да можете отново да се насладите на тишината.

Диагностициране на скърцащия шум

Преди да опитате какъвто и да е ремонт или обслужване, първото нещо, което трябва да се направи, е да диагностицирате източника на скърцащия шум. Ако шумът се случи, когато отворите или затворите вратата, тогава е съвсем сигурно, че скърцането идва от панта или брава на вратата.

Има няколко неща, които можете да направите, за да разберете точно откъде идва шумът. Първата стъпка в диагностичния процес е да отворите и затворите вратата няколко пъти, докато не сте сигурни, че вратата е там, откъдето идва звукът. Три области обикновено причиняват скърцането: панти, уплътнения и проверка на вратата.

Пантата е частта, която всъщност поддържа отварянето и затварянето на вратата. Пантата може да ръждясва с течение на времето, което ще създаде скърцащ или стържещ звук.

Гуменото уплътнение е разположено около периметъра на вратата и гарантира пълно затваряне, за да се предотврати навлизането на вода и въздух вътре в автомобила. Често събира мръсотия и прах, което може да създаде шум при отваряне на вратата.

Държача на вратата е това, което държи вратата на колата към рамката и предпазва вратата от затваряне, след като се отвори. Това е друга област, където можете да чуете скърцащ шум, който може да бъде причинен от ръжда или натрупване на мръсотия.

Общи стъпки за спиране на скърцането

След като правилно идентифицирате източника на скърцащия шум, ще трябва да го спрете по някакъв начин. В повечето случаи шумът от скърцане се причинява от отломки, поради което първото нещо, което ще трябва да направите, е да почистите трите зони на вратата, които най-вероятно ще причинят проблема. Понякога само премахването на праха и отломките е достатъчно, за да спрете шума. Основният почистващ препарат за домакинството често работи с леко натрупване, докато по-тежкото натрупване може да изисква автомобилен препарат за почистване, за да стигне до мазнината. Във всички случаи памук или микрофибърна кърпа е достатъчно мека, за да не надраскате автомобила си.

След като зоната на вратата се почисти, важно е да нанесете лубрикант, за да поддържате всичко безпроблемно. Обаче определени смазочни материали може да не са добри за всички материали, поради което е добре да се наложи професионален техник, който да смазва пантите ви, когато е необходимо.

Механични проблеми, които причиняват скърцане на панти на вратите

С течение на времето някои части на вратата на колата могат да се износват и да се нуждаят от подмяна. Един често срещан проблем са панти с ръждясали врати. Въпреки че може да успеете да почистите малко количество от корозия, пантите, които имат прекомерно количество ръжда, ще трябва да бъдат заменени, за да спрете шума. Втулките при проверката на вратата също могат да са виновни за скърцането. Може да се наложи да се затегнат, ако са се разхлабили поради честа употреба.

Ако почиствате панти на колата и все още чувате скърцащия шум, може да е време да се свържете с професионалист, който да погледне вратата на колата ви. Ремонтът обикновено е лесен и техникът може да заглуши шума, така че да можете да се наслаждавате на тишината при отваряне и затваряне на вратата на вашия автомобил.