Казанлък
 
Севт Ауто

Как да презаредите климатика на автомобила си

Когато климатикът на вашия автомобил (AC) започне да губи мощност и не духа хладен въздух, може да е време за зареждане с фреон

Важно да знаете: презареждането на вашия климатик е временно отстраняване на вероятно по-голям проблем. Ако в системата ви наистина липсва хладилен агент, вашата климатична система има теч и трябва да бъде инспектирана и ремонтирана от сертифициран механик. Хладилният агент не се изпарява в херметична система, така че той трябва да изтича.

Забележка: Някои по-стари автомобили не могат да бъдат презаредени. Тези превозни средства обикновено са от преди 1995 г. и използват R12 хладилен агент, който вече не се прави. Единственият вариант е смяна на фреона където позволява.
Въпреки че зареждането с фреон може да бъде завършено у дома, той все още се счита за професионален ремонт, тъй като съдържа работа с опасна течност и е най-добре да се остави на сертифициран механик.

Заредете своя климатик в 7 лесни стъпки:

Поради нуждата от тази процедура ще ви обясним как да използвате комплектите за презареждане на климатик. Те се показаха като най-ефективната и най-безопасната опция.

Необходими материали:

Дозатор, манометри, термометър. Хладилен агент (в зависимост от нуждите на превозното средство. Тази информация се намира под капака).
Предпазни очила и ръкавици

Съвет: Винаги носете предпазни очила, когато извършвате работа под капака. Особено важно е да внимавате да не попадне хладилен агент върху кожата си, тъй като той замръзва бързо и е много болезнен. Моля, не забравяйте да следвате всички инструкции, които са включени в комплекта ви за презареждане на климатика ипрочетете внимателно всички предупреждения.

Стъпка 1: Включете вашия А/С. Стартирайте колата си и завъртете климатика на Макс.

Стъпка 2: Определете дали AC компресорът заработва. AC компресор е устройство, задвижвано от ремък, който нагнетява хладилния агент. Компресорът има съединител в края на него, който трябва да се върти от ремъка, проверете работи ли.

Ако съединителят на компресора наистина работи, тогава е вероятно системата да е с ниско съдържание на хладилен агент, особено ако въздухът все още духа леко студен. Все още ще трябва да продължите напред с тестването на налягането, преди да добавите хладилен агент.

Ако съединителят не захваща компресора, то системата на климатика или е с много ниско съдържание на хладилен агент, има електрически проблем или самият компресор се е повредил. Добавянето на повече хладилен агент след тестване под налягане ще ви позволи да разберете коя от тях е причината.

Стъпка 3: Тествайте налягането. За да проверите налягането, изключете автомобила и намерете отвора за ниско странично налягане. Портът за обслужване с ниско странично налягане обикновено се намира от страната на пътниците на отвора за двигателя. На него ще има черна или сива капачка.

Съвет: Ако ви е трудно да го намерите, опитайте да локализирате двете алуминиеви тръби, които излизат от защитната стена (металната стена зад двигателя) и проследете тръбата с по-голям диаметър, докато не намерите сервизния порт.


Стъпка 4: Прикрепете маркуча за презареждане от комплекта. За да прикрепите маркуча за презареждане, поставете фитинга за бързо свързване – намерен в края на маркуча за презареждане – над порта и натиснете здраво надолу, докато чуете да щракне на мястото си.

Внимавайте да не дръпнете спусъка в този момент, тъй като това ще освободи хладилен агент в атмосферата.


Стъпка 5: Рестартирайте автомобила и следете габаритите. Рестартирайте автомобила и се уверете, че климатикът е на макс. Започнете да наблюдавате данните, като гледате дали компресора се задейства от съединителя. След като компресорът е задействан, ако ниското странично налягане е под 40 psi, се проверява дали системата е недопълнена. Наляганетода е възможно най-близо до 40 psi.

Стъпка 6: Навийте кутията за хладилен агент върху маркуча за презареждане. Нанизването на кутията върху маркуча ви позволява бавно да допълвате с течен хладилен агент. След като кутията е инсталирана, дръжте кутията изправена и натиснете спусъка за 5 до 10 секунди, за да добавите хладилния агент към системата. След като пуснете спусъка, проверете манометъра, за да сте сигурни, че не презареждате системата.

Продължете, докато не достигнете максимално 40 psi.


Стъпка 7: Върнете се във вътрешността на колата и проверете температурата. Използвайте термометър, поставете го в един от отворите от страната на водача, близо до волана и отбележете температурата. Напълно заредена система ще издухва въздух толкова студен, колкото 28 градуса. Това може да варира леко в зависимост от температурата на околната среда, както и от това дали превозното средство е било неподвижно.

Ако налягането е над 40psi, това се счита за “високо” ниско странично налягане. Това може да бъде причинено от презареждане на системата или ако самият компресор не работи. Ако налягането се отчита високо, е време да потърсите професионална механична помощ, тъй като може да се наложи ремонт.
Успешно презаредихте своя климатик! 

Предупреждение: Трябва да се подчертае, че ако вашият хладилен агент е бил нисък за начало, няма малко съмнение, че има теч в системата. Ремонтите са високо специализирани и този вид ремонт трябва да се занимава с професионалист за правилни процедури и практика, както и да пази хладилния агент да не изтича в атмосферата и да замърсява въздуха, който дишаме.