Казанлък
 
Севт Ауто

Как да проверите предното окачване

Ако имате износени компоненти на предницата, това може да причини редица проблеми с вашия автомобил. В зависимост от автомобила, предното окачване може да включва щанги, накрайници, кормилни щанги, шарнири, носачи, шенкели, тампони. Има и редица други части, които могат да се провалят.

Може да започнете да усещате разлика в начина на работа на автомобила си или може да забележите някои проблеми с износването на гумите или шумове, каквито не е имало преди. Всяко от тях може да бъде обезпокоително и може да ви накара да се стресирате малко за това, което ще струва да ремонтирате автомобила си.

Като знаете кои части да разгледате и какви знаци да търсите, може да ви помогне да ремонтирате автомобила си.

1. Какви компоненти съставляват предното окачване

Състои се от две основни зони, кормилното управление и окачването. Кормилната уредба се използва точно за това – да управлявате автомобила – докато окачването позволява на автомобила да абсорбира несъвършенствата в пътя и прави превозното средство комфортно.

Управлението обикновено се състои от кормилна предавка. Това може да бъде кормилна кутия. То е свързано механично с волана посредством кормилен вал, който обикновено не се нуждае от подмяна.

Спиране. Въпреки че системите за окачване ще се различават, повечето ще се състоят от износващи се елементи като втулки, шарнири, носачи, щанги и др.

2. Проверка и ремонт на кормилната система

Преди да проверите устройството за управление, ще трябва да повдигнете предната част на автомобила от земята.


Стъпка 1: Паркирайте автомобила си върху твърда и равна повърхност. Задействайте ръчната спирачка.

Стъпка 2: Поставете скобите на колелата около задните гуми.

Стъпка 3: Повдигнете предната част на автомобила. Използвайте хидравличния крик.

Стъпка 4: Поставете стойки под заваръчните заварки на каросерията и спуснете автомобила върху тях.

След като предните гуми са повдигнати от земята, можете да продължите с проверка на кормилното устройство.

Стъпка 5: Проверете гумите: Износването на гумите е първата проверка, която може да се направи, за да се установи дали има проблем с предницата.

Ако предните гуми показват неравномерно износване, това може да показва износен компонент на предницата – или проблем с подравняването.

Стъпка 6: Проверка за хлабини:

Хванете предната гума с ръка в позициите на три часа и девет часа и разклатете на гумата отстрани. Ако няма движение, тогава не трябва да има проблеми с окачването.

Стъпка 7: Краищата на щангата ви са изградени с топка в съвместен монтаж. С течение на времето топката износва тампона.

Хванете щангата и издърпайте нагоре и надолу. Ако добър няма да има движение. Ако има някакво движение в него, тогава тя трябва да бъде заменена.

Стъпка 8: Проверете маншоните.

Ако има теч от маншона, тогава той ще трябва да бъде заменен.

3. Проверка и ремонт на окачването

Когато превозното средство все още е във въздуха, ще можете да инспектирате по-голямата част от частите на предното окачване.

Стъпка 1: Проверете гумите:

Износването на гумите изглежда като високи и ниски петна по гумата. Това показва, че гумата подскача нагоре и надолу, докато слиза по пътя. По-голямата част от времето това показва износен шенкел, но може да показва и износен носач.

Стъпка 2: Проверка за хлабини: Поставете ръцете си върху гумата на дванадесетте часовника и шест часовника. Докато грабвате гумата, натиснете и дръпнете гумата и почувствайте има ли такива.

Ако гумата е стегната и не се движи, окачването може да е наред. Ако има движение, тогава трябва да инспектирате всяка отделна част на окачването.

Стъпка 3: Проверете амортисьорите: Преди да поставите автомобила на стойките, можете да направите тест за отскачане на автомобила. Това става, като бутате нагоре и надолу отпред или отзад на автомобила, докато не го накарате да започне да подскача.

Спрете да натискате автомобила и пребройте колко пъти повече отскача, преди да спре. Ако спре в рамките на две люлеения, тогава е добре. Ако продължава да скача, те трябва да бъдат заменени.

След като превозното средство е във въздуха, те могат да бъдат визуално проверени. Ако показват някакви признаци на течове, те трябва да бъдат заменени.

Стъпка 4: Проверка на ябълковидни носачи:

За да го инспектирате, ще трябва да поставите лента между дъното на гумата и земята. Помолете асистент да се дърпа нагоре и надолу на щангата, докато гледате топката. Ако има игра или изглежда, че топката изскача и излиза от ставата, тогава тя трябва да бъде заменена.

След като напълно инспектирате частите за управление и окачване на вашия автомобил, то ще се нуждае от стенд на предницата. Трябва да се извърши правилно подравняване на колелата на компютъризирана машина за подравняване на колелата, за да се получат всички ъгли в спецификациите. Също така е важно тази проверка да се извършва редовно или поне веднъж годишно. Ако това ви се струва като обезсърчаваща задача, можете да получите помощ от сертифициран механик.