Казанлък
 
Севт Ауто

Как да разберем, че автоклиматика е повреден

Автомобилният климатик може да спре да работи по различни причини. Проверете го сами преди да го ремонтирате, можете да спестите разходи.

Преди да започнете някоя от следните стъпки към диагностициране, ще искате да се уверите, че вашето превозно средство е включено, с работещ двигател, както предавката е в паркинг, така и ръчната спирачка е включена. Това ще гарантира, че вие ​​също продължите възможно най-безопасно.

Част 1: Проверка на вътрешността на автомобила
дали духа студ

Стъпка 1: Включете двигателя на вентилатора на колата на макс и натиснете бутона, за да включите автоклиматика. Това също може да бъде обозначено като MAX A / C.

Бутонът А/С има светлинен бутон, който свети при включване на климатика. Проверете дали тази светлина се включва, когато достигнете MAX A / C.

Ако не се включи, това е индикация, че или самият превключвател не работи, или автоклиматика не получава захранване.

Стъпка 2: Проверете дали духа въздух. Проверете дали сте в състояние да почувствате въздух, който духа през отворите. Ако не можете да почувствате какъв въздух навлиза, опитайте да превключите между различните настройки на скоростта и да почувствате какъвто и да е въздух, който идва през отворите.

Ако не усещате никакъв въздух или чувствате само въздух, който постъпва през вентилационните отвори при определени настройки, проблемът може да се крие в двигателя на вентилатора AC или в резистора на вентилатора. Понякога двигателите на вентилаторите и / или техните резистори ще се провалят и ще спрат да избутват горещ и студен въздух през отворите.

Стъпка 3: Проверете силата на въздушния поток. Ако усещате въздух и моторът на вентилатора позволява на вентилаторите да произвеждат въздух при всякакви скорости, след това искате да почувствате действителната сила на навлизащия въздух.

Слаба ли е, дори и при най-високите настройки? Ако изпитвате слаба сила, тогава ще искате да проверите въздушния филтър на вашия автомобил и да се уверите, че няма нищо, пречещо на пътищата.

Стъпка 4: Проверете температурата на въздуха. След това ще искате да проверите температурата на въздуха, който произвежда А/С.

Използвайте термометър, като го залепите във вентилационния отвор близо до страничния прозорец на водача. Това ще ви даде представа за температурата на въздуха, която произвежда автоклиматика.

Съвет: Околната (външната) температура, както и въздушният поток като цяло, също играе важна роля за правилното функциониране на климатика. 
Всички тези причини могат да бъдат причина за неработещ климатик и биха изисквали включването на сертифициран механик като следваща стъпка.

Част 2: Проверка извън колата и под капака
Стъпка 1: Проверете за възпрепятстване на въздушния поток. Първо ще искате да проверите вашата скара и броня, както и зоната около кондензатора и да се уверите, че няма нещо, пречещо на въздушния поток. Както споменахме по-рано, отпадъците, блокиращи въздушния поток, могат да попречат на автоклиматика да работи правилно.

Стъпка 2: Проверете ремъка. Тази проверка се извършва най-добре при изключен двигател и ключ от запалването. Ако ремъка наистина е там, натиснете го с пръсти, за да видите дали се е разхлабил. Ако липсва или ако е разхлабен, проверете обтегача , сменете и монтирайте компоненти и проверете отново автоклиматика за правилната функция.

Стъпка 3: Слушайте и проверете компресора. Сега можете да стартирате двигателя обратно и да се върнете в отвора на двигателя.

Не забравяйте да оставите А/С на MAX, а вентилаторът на на мотора да е на макс. Визуално проверете компресора.

Вижте и слушайте съединителя на компресора на захранващия ролка.

Нормално е компресорът да се включва и изключва, но ако изобщо не работи или ако се включва / изключва бързо (в рамките на няколко секунди), може да се нуждаете от хладилен агент.

Стъпка 4: Проверете предпазителите. Ако не чувате или не виждате компресора, проверете подходящите предпазители и релета, за да се уверите, че те функционират правилно.

Ако откриете лоши предпазители или релета, важно е да ги замените и да проверите отново за ефективност.

Стъпка 5: Проверете окабеляването. И накрая, ако компресорът все още не се включва и / или изключва и системата на А/С е потвърдена, че има необходимото количество хладилен агент, тогава окабеляването към компресора и всички превключватели за налягане ще трябва да се провери с цифров измервател на напрежението за да потвърдите дали тези компоненти получават необходимата мощност, за да функционират.

Част 3: Диагностициране на повреден климатик 


Стъпка 1: Изключете двигателя на колата си.

Стъпка 2: Намерете отворите за налягане. Отворете капака и намерете портовете за високо и ниско налягане.

Стъпка 3: Инсталирайте уреда и стартирайте двигателя обратно с А/С на Макс.

Стъпка 4: Проверете налягането си. В зависимост от външната температура, вашето ниско странично налягане трябва да бъде обикновено около 40psi и обикновено високото страна ще варира от 170psi до 250psi. Това зависи от климатика, както и от околната температура навън.

Стъпка 5: Проверете прочетените данни. Ако едно или двете показания за налягане са извън обхвата, това е проверка, че автомобилът ви има неработещ климатик.

Ако системата е с ниско ниво или напълно няма хладилен агент, имате теч и ще трябва да бъде инспектиран възможно най-скоро. Течовете обикновено се откриват в кондензатора (поради това, че местоположението му е точно зад решетката на автомобила и от своя страна подлежи на скали и други остатъци от пътя, които го пробиват), но течове могат да се появят и там, където тръбните фитинги и маркучите се събират. Обикновено ще видите мазна мръсотия около тях или областта на теча. Ако теч не може да бъде открит визуално, течът може да е твърде малък, за да се види, или дори дълбоко в таблото за управление. Тези видове течове не могат да бъдат забелязани и ще трябва да бъдат проверени от сертифициран механик.

Стъпка 6: Презаредете системата. След като откриете теча и го поправите, системата трябва да бъде заредена с нужното количество хладилен агент и системата трябва да бъде проверена отново за правилното функциониране.

Проверката на неработещ климатик е само първата стъпка в по-дълъг процес.