Казанлък
 
Севт Ауто

Как да регулирате съединителя

Съединителят е критичен компонент в работата на превозните средства с ръчна трансмисия. Съединителят позволява на трансмисията да се изключи от двигателя, което позволява на оператора да сменя предавките.

За да работи правилно, съединителят се нуждае от необходимото количество свободен ход между крачния педал и лоста за работа на съединителя. Ако количеството на свободен ход е малко, това води до приплъзване на съединителя. Ако има прекалено много, съединителят може да не отдели достатъчно.

С течение на времето съединителят се износва и изисква корекции. Свободния ход на съединителя трябва да се проверява и регулира на всеки 10 000 км или според указанията в сервизния график на производителя.

По-новите превозни средства използват хидравличен съединител и цилиндър, които се самонастройват и не изискват настройки. По-старите автомобили използват кабел на съединителя и лост на съединителя, които се нуждаят от регулиране през редовни интервали на обслужване, за да поддържат равномерното и добро състояние на съединителя.

Предупреждение: Неправилното регулиране на съединителя може да причини хлъзгане на съединителя или неравномерно износване на съединителя. Уверете се, че следвате спецификациите на производителя, докато регулирате съединителя и се обърнете към ръководството на собственика на вашия автомобил за правилния процес.


1. Измерете свободния ход на педала на съединителя

Първата стъпка в настройката на съединителя е да проверите свободния ход на педала на съединителя. Това измерване ще ви даде основна линия, към която можете да се върнете и след това можете да регулирате свободното движение на педала на съединителя, за да попаднете в спецификационния диапазон на производителя за вашия автомобил.

Стъпка 1: Измерете положението на съединителя. Поставете блок от дърво до педала на съединителя. Маркирайте височината на педала на съединителя, без изобщо да го натискате.

Стъпка 2: Натиснете съединителя и измерете неговото положение. Натиснете педала на съединителя няколко пъти. Маркирайте височината на педала на съединителя на мястото, където усещате съединителя.

Забележка: Ще ви трябва друг човек, който да натисне педала на съединителя за вас, така че да можете да получите точно измерване.
блок от дърво с разликата между маркировките

Стъпка 3: Определете Свободния ход на педала на съединителя. Сега, когато имате измерването на височината на педала на съединителя, когато той е изключен и задействан, можете да използвате измерванията, за да определите свободния ход.

Изчислете свободния ход, като определите разликата между двете числа, получени по-рано. След като го знаете, сравнете номера със спецификациите за автомобили, дадени от производителя.

2. Настройте кабела на съединителя

Стъпка 1: Намерете лоста на съединителя и местата за регулиране на кабела на съединителя.

Повечето превозни средства ще имат гайка и регулираща гайка. Първата стъпка е леко да разхлабите гайката и регулиращата гайка.

След това издърпайте кабела на съединителя и се уверете, че гайката и регулаторът могат да бъдат завъртени на ръка.

Стъпка 2: Регулирайте лоста на съединителя. Сега, когато регулиращата гайка и гайката са разхлабени, отново издърпайте кабела на съединителя.

Ще почувствате точка, в която лостът на съединителя се захваща. Тук трябва да се регулира и кабелът на съединителя.

Докато поддържате постоянно натиск върху кабела на съединителя, поставете гайката и регулатора, така че лостът на съединителя да се захваща напълно и гладко. Това може да отнеме няколко опита да се извърши корекцията точно.

Затегнете гайката и регулатора на съединителя на място, след като сте доволни от поставянето.

3. Проверете свободния ход на педала на съединителя

Стъпка 1: Проверете Свободния ход след корекция. След като кабелът на съединителя е настроен, върнете се в колата, за да проверите отново усещането на съединителя.

Натиснете съединителя няколко пъти и проверете усещането на педала. Съединителят трябва да се задейства плавно.

Сега измерете свободния ход на педала на съединителя, както е очертана в част първа. Той трябва да е в рамките на спецификациите на производителя. Ако не е в рамките на спецификациите, ще трябва да коригирате отново кабела.

Стъпка 2: Инсталирайте отново всички отстранени части. Поставете обратно всички части, които са били отстранени, за да получите достъп до кабела на съединителя.

Вземете превозното средство на тест, след като ремонтът приключи, за да проверите за правилното функциониране на автомобила. Сега, когато сте регулирали педала на съединителя, можете да се наслаждавате на плавния съединител, докато шофирате.

Ако не ви е приятно да извършвате процеса на настройка на съединителя самостоятелно, свържете се с вашия механик за съдействие при настройката на съединителя.