Казанлък
 
Севт Ауто

Как да се грижим за акумулатора

Възможно е акумулатора на вашия автомобил да бъде пренебрегнат, ако имате затруднения със стартирането на автомобила си, и обикновено това е, когато времето стане студено. Батерията ви трябва да бъде инспектирана и тествана през цялата година, за да гарантирате, че ще работи правилно всеки път, когато имате нужда.

Лятното време обикновено е, когато започват проблеми с акумулатора, но тъй като двигателят е лесен за палене, тежкото състояние на акумулатора на колата ви остава незабелязано. Някои неща, причинени от топлината, включват:

Изключителната топлина, заедно с излишната топлина, която се развива в двигателния отсек, ускорява корозията на клемите и кабелите на акумулатора.

Високите температури водят до изпаряване на водата в течността на акумулатора, излагайки вътрешните решетки на батерията на корозия.

Силата на акумулатора на вашия автомобил намалява заедно с високите температури.

Това се отразява драматично на способността на вашия акумулатор да стартира колата си при ниски температури.

Правилната грижа за вашата батерия включва проверка и поддържане през цялата година.

Внимание: Винаги носете защита на очите, дълги ръкави и ръкавици, когато боравите с автомобилна батерия, за да предотвратите възможността киселината на акумулатора да ви причини вреда.


Извършете летни грижи за акумулатора

Стъпка 1: Проверете визуалното състояние на вашата батерия. Ако кутията на вашата батерия е спукана, изтича или издува отстрани или отгоре, тя трябва да бъде сменена.

Обърнете внимание, ако има образуване на корозия на краищата на кабела или на клемите

Стъпка 2: Проверете нивото на течността на акумулатора. Не всички батерии имат капачки за проверка на нивото на течността. Ако вашето не го направи, пропуснете тази стъпка.

Капачките в горната част на батерията запечатват течността вътре.

Развийте тапите или извадете капачките, за да проверите нивото на течността.

Ако течността на батерията покрива вертикалните пластини във вашата батерия, няма нужда от внимание.

Ако плочите вътре в батерията са изложени в горната част, добавете внимателно дестилирана вода към батерията.

Добавете достатъчно вода, за да покриете плочите напълно. Течността ще се разшири при горещо време и може да изтласка акумулаторната киселина от горната част на батерията, ако е препълнена.

Предупреждение: Използвайте само дестилирана вода, за да допълвате течността на акумулатора си.
Поставете отново капачките акумулатора плътно.

Стъпка 3: Заредете напълно батерията си. Ако извършвате кратки пътувания или преобладаващо шофирате в града, възможно е акумулатора ви да не се зареди достатъчно между началната ви точка и местоназначението.

Изберете най-високата скорост на зареждане, например 12 amp, след това включете зарядното устройство. Тя автоматично ще коригира скоростта на зареждане, в зависимост от състоянието на вашата батерия.

Изчакайте, докато зарядното устройство покаже, че имате пълно зареждане, което може да отнеме няколко часа.

Изключете зарядното устройство, като първо извадите щепсела на устройството, след което изключете всеки кабел от батерията.

Извършете зимна грижа за акумулатора
През зимата колата ви изисква два пъти повече енергия на батерията, отколкото през лятото. Ако батерията ви не е до горе, тя може да ви остави на пътя.

Стъпка 1: Защитете батерията си от замръзване.

Никога не позволявайте акумулаторът на вашия автомобил да се разреди напълно.

Замразена батерия не само няма да приеме зареждане, но потенциално ще причини щети на кутията на батерията или вътрешните ви батерии, които изискват подмяна вместо лесна поддръжка.

Ако имате автомобилна батерия, която не е инсталирана в момента в колата, дръжте я на място, което не е изложено на замръзване, като отопляем гараж или мазе.

Стъпка 2: Дръжте акумулатора напълно зареден. Колата ви изисква много повече мощност на батерията, за да стартира в студено време и може да се наложи батерията ви да бъде напълно заредена, за да се стартира.

Стъпка 3: Тествайте батерията си на всеки 3-6 месеца. Донесете акумулатора на автомобила си в магазин за авточасти, много от тях имат тестери за акумулаторни батерии в колата, за да установят дали батерията ви е в добро състояние.

Обикновено това е безплатна услуга, предоставяна от търговците на части.

Изчистете клемите на акумулатора

Стъпка 1: Изключете кабелите от батерията. Завъртете гайките на кабелните скоби или кабелните болтове обратно на часовниковата стрелка, за да ги разхлабите.

Извадете едновременно двата кабела от батерията.

Стъпка 2: С четката почистите корозията от клемите.

Стъпка 3: Почистете края на кабела на акумулатора.

Стъпка 4: Поставете отново кабелите на акумулатора върху клемите на батерията. Затегнете с крайния ключ, докато се притиснат, след това добавете още четвърт оборот, за да стегнете.

Ако забележите нещо нередно с вашата батерия, докато я преглеждате и почиствате, не забравяйте да я проверите с професионален механик.