Казанлък
 
Севт Ауто

Как да смажете окачването на автомобила

Вашите компоненти на окачването са важни за стабилната кола. Смазвайки краищата на шарнирните връзки, вие ще имате плавно каране.


Компонентите на кормилното управление и окачването са жизненоважни за вашето шофиране. Те са отговорни за вашия комфорт при возене, стабилност на посоката, а също така влияят на износването на гумите. Износените, разхлабени или неправилно регулирани компоненти за управление и окачване също могат да съкратят живота на вашите гуми. Износените гуми ще повлияят на пробега на гориво, както и на сцеплението на вашия автомобил с пътя при всякакви условия.

Краищата на щангите, шарнирните връзки и централните връзки са само част от типичните компоненти за управление и окачване, които изискват редовни инспекции и поддръжка. Връзките на щангите свързват лявото и дясното колело с кормилния механизъм, докато сферичните шарнири позволяват на колелата ви да се въртят свободно и да останат възможно най-близо до вертикала при движението си нагоре и надолу над пътната настилка.

Докато днес много пътни превозни средства имат „запечатани“ компоненти, които не изискват смазване, но все пак изискват периодични проверки за повреди или износване, много превозни средства имат „обслужващи се“ компоненти, което означава, че се нуждаят от редовно обслужване под формата на смазване. Слагането на компоненти за управление и окачване е сравнително лесно. Тази статия ще ви покаже как да смазвате правилно компонентите на кормилното управление и окачването.

1. Повдигнете автомобила си

Забележка: Не забравяйте да използвате крик с подходящия капацитет за тегло, за да повдигнете автомобила си. Уверете се, че и стойките са с подходящ капацитет. Ако не сте сигурни за теглото на автомобила си, проверете етикета VIN, който обикновено се намира от вътрешната страна на вратата на водача за брутното тегло на автомобила (GVWR).

Стъпка 1: Намерете местата за повдигане на вашия автомобил. Тъй като повечето превозни средства са ниски до земята и имат големи картери под предната част на колата, най-добре е да правите една страна по една.

Забележка: Някои превозни средства имат ясен маркер или изрязани под страните на колата, разположени близо до всяко колело, за да посочат правилната точка на крик. Ако вашето превозно средство няма тези индикации, консултирайте се с ръководството на собственика за правилните места на крик.
Стъпка 2: Закрепете колелото. Поставете скобите или блоковете на колелата пред и зад най-малко едно или и двете задни колела.

Вдигайте колата бавно, докато гумата просто загуби контакт със земята.

След като стигнете до тази точка, намерете най-ниската точка под колата, в която да поставите стойка.

Забележка: Не забравяйте да поставите всяка стойка на силно място, например под напречен елемент или шаси, за да поддържате автомобила. Веднъж поставен, спуснете бавно колата върху стойката на крика, като използвате пода. Не спускайте напълно крика и го дръжте в разширено положение.
Част 2 от 3: Смажете компонентите на кормилното управление и окачването

Стъпка 1: Достъп до компонентите под колата си. Използвайки картон, плъзнете себе си под колата, като същевременно държите под ръка вашия парцал и смазка.

Обикновено от всяка страна ще имате: 1 горен и 1 долен ябълкови ден носач, както и външен край на щанга. Към средата на колата от страната на водача може да намерите и рамо, свързано с кормилната кутия и централната връзка (ако е оборудвана). Трябва да можете лесно да стигнете до монтажната грес на страничната връзка на водача, докато обслужвате страната на водача.

Забележка: Поради компенсирания дизайн на някои колела, може да не успеете лесно да поставите пистолета за грес върху горните и / или долните фитинги за смазване, без първо да извадите колелото и гумата. Ако случаят е такъв, следвайте инструкциите в ръководството на вашия собственик за правилното отстраняване и преинсталиране на колела.

Стъпка 2: Напълнете компонентите с смазка. Всеки от тези компоненти може да има гумен маншон около тях. След като свържете пистолета за грес към тях и дръпнете спусъка, за да ги напълните, следете тези маншони. Уверете се, че не ги пълните с грес до степен, че могат да се спукат.

Някои компоненти обаче са проектирани така, че да изпускат грес, когато са пълни. Ако видите, че това се случва, това означава, че компонентът е пълен.

Обикновено са необходими само няколко добри изстисквания на спусъка на пистолета за грес, за да се сложи толкова грес във всеки компонент, колкото е необходимо. Повторете този процес с всеки компонент.

Стъпка 3: Отстранете излишната грес. След като смажете всеки компонент, изтрийте излишната грес, която може да излезе.

Сега можете да вдигнете колата обратно на крика, да извадите стойката на крика и да я спуснете обратно на земята.

Следвайте същия процес и предпазни мерки за повдигане и смазване на другата страна.

3. Смажете компонентите на задното окачване (ако е приложимо)

Не всички автомобили имат компоненти на задното окачване, които изискват рутинно смазване. Обикновено автомобил с независимо задно окачване може да има тези компоненти, но не всички. Консултирайте се с местните специалисти за авточасти или използвайте онлайн източници, за да проверите дали колата ви има обслужващи задни компоненти, преди да издигнете задната част на автомобила без нужда. Ако колата ви има тези задни компоненти, следвайте същите указания и предпазни мерки, както за предното окачване, когато повдигате и поддържате автомобила, преди да смажете всички компоненти на задното окачване.

Ако не ви е приятно да извършвате този процес самостоятелно, вземете сертифициран професионалист, за да смажете кормилното управление и окачването.