Казанлък
 
Севт Ауто

Как да сменим биелетката

В автомобил между централната връзка и шасито е инсталиран кормилена биелетка, известен още като стабилизатор за управление. Целта му е да предотврати движението и вибрациите от движението на автомобила над неравностите и коловозите и да задържи движението на трептене от прехвърляне към волана. Подобно на амортисьорите, биелетка ще загуби ефективност при дългосрочна употреба и в крайна сметка ще се провали. Ако тя се износва, може да забележите, че автомобилът е трудно да се управлява или че воланът се тресе наоколо, когато прекосите неравности.

Подготовка на превозното средство


Стъпка 1: Паркирайте автомобила си върху равна, твърда повърхност. Уверете се, че трансмисията е в паркинг (за автоматика) или в първа предавка ).

Стъпка 2: Поставете скобите на колелата около гумите, които ще останат на земята. Включете ръчната спирачка, за да предотвратите движението на задните гуми.

Стъпка 3: Повдигнете автомобила. Използвайки крик, който се препоръчва за теглото на превозното средство, повдигнете под превозното средство в определените му места за повдигане, докато колелата са напълно отделени от земята.Поставета колата на стойки

Забележка: Най-добре е да следвате инструкциите в ръководството на собственика за правилни места на крикове.
Демонтиране на биелетката

Ако има капак под превозното средство, трябва да го премахнете, за да получите достъп до .биелетката

Стъпка 2: Извадете монтажната гайка. Извадете монтажната гайка от биелетка, прикрепен към рамката. Изтласкайте болта от рамката.

Стъпка 3: Махнете гайката към болта, който я фиксира към кормилната връзка. Изтласкайте болта от връзката. Ако има u-болтове, които монтират окото към връзката, след това извадете u-болтовете.

Предупреждение: Не забравяйте да сложите предпазни очила, преди да ударите метален предмет с чук. Металните частици ще летят във въздуха и евентуално могат да се настанят в окото ви.

Стъпка 4: Свалете биелетката

Стъпка 5: Почистете монтажните повърхности.

Погледнете вътре в отвора за монтаж. Ако дупката не е кръгла, ще трябва да пробиете отвора и да инсталирате втулка, за да го промените, за да закрепите новия амортисьор на кормилото. Ако дупката в кормилната връзка не е кръгла, ще трябва да смените кормилната връзка.

Предупреждение: Не използвайте превозно средство с повредени кормилни компоненти. Компонентите могат да се разпаднат по време на шофиране. Ако откриете повредена или износена кормилна част, ще трябва да я замените преди да продължите със смяната на биелетката на кормилото.
Инсталиране на биелетката

Стъпка 5: Отстранете скобите на колелата. Извадете скобите на колелата от задните колела и ги оставете настрани.

Тест задвижване на превозното средство

Стъпка 1: Карам автомобила По време на теста, проверете волана за някакви трептения.

Стъпка 2: Докато управлявате превозното средство, преминете през неравности и дупки, за да видите дали автомобилът остава на текущия си път. Задвижете се по ъглите, за да се уверите, че воланът се връща в нормалното си положение с разумна скорост на въртене (около средна скорост).

Стъпка 3: Проверете за течове. Погледнете под превозното средство за изтичащо масло около зоната на амортисьора на кормилното управление.