Казанлък
 
Севт Ауто

Как да сменим въздушния филтър в кабината който стои зад жабката

Въздушните филтри в кабината са нова функция, която се среща при много автомобили с късен модел. Тези филтри са отговорни за филтрирането на въздуха, който влиза в превозното средство, когато се използват системите за отопление и климатизация (AC). Те предотвратяват навлизането на всякакви замърсявания, като прах и листа, да проникнат в вентилационната система на автомобила, а също така спомагат за запазването от миризма в кабината и удобство за пътниците.

С течение на времето, по почти същия начин като въздушен филтър на двигателя, филтрите в кабината натрупват мръсотия и отломки, затруднявайки способността им да филтрират въздушния поток и трябва да бъдат заменени. Общите показатели, които трябва да смените въздушния филтър на кабината, включват:

Увеличение на шума, заедно с намаляване на въздушния поток при използване на отоплителни или климатични системи

Лек мирис, който идва от отдушниците (поради мръсен, прекалено наситен филтър)

Тази статия обхваща как да подмените въздушния филтър в кабината на автомобили, които изискват свалянето на жабката, за да може филтърът да бъде сменен – ​​тези автомобили включват някои Toyota, Audis и Volkswagens. Това е сравнително проста процедура и много сходна в широк спектър от модели.

Стъпка 1: Въздушният филтър на кабината е разположен в таблото за управление, зад жабката.

Жабката ще трябва да бъде извадена, за да имате достъп до въздушния филтър в кабината, така че първо извадете всичко от него.

Стъпка 2: Свалете винтовете на жабката.

Тази стъпка може да изисква използването на ръчни инструменти и може също да варира леко от модел до модел. Обикновено това е много проста задача.

Забележка: В много превозни средства жабката се държи с един винт или просто се държи от пластмасови раздели, които могат да се избутат свободно. Използвайте фенерчето, за да разгледате подробно долната и страничната страна или се обърнете към ръководството на вашия автомобил, за да определите правилния метод за премахване на жабката.

Стъпка 3: Извадете въздушния филтър в кабината. След като извадите жабката, капакът на въздушния филтър на кабината трябва да бъде изложен. Това е тънка, черна пластмасова обвивка, която има раздели от двете страни.

Извадете го, като натиснете пластмасовите раздели, за да го освободите, и изложете въздушния филтър в кабината.

Забележка: Някои модели използват винтове, за да задържат пластмасовия капак. В тези модели е необходимо само да извадите винтовете с помощта на отвертка, за да имате достъп до филтъра на кабината.

Стъпка 4: Сменете въздушния филтър в кабината. Извадете въздушния филтър в кабината, като го издърпате направо, и го заменете с чисто новия си филтър.

Съвет: Когато изваждате стария филтър на кабината, внимавайте да бъдете внимателни и да не отърсвате замърсяванията, като листа или мръсотия, които може да паднат от филтъра.

Когато изваждате филтъра на кабината, имайте предвид, че някои модели ще поставят и кабинния филтър в черен пластмасов корпус. В тези случаи трябва само да извадите целия пластмасов корпус и след това да извадите филтъра на кабината от него. Издърпва се направо, по същия точен начин като моделите, които не използват пластмасов корпус.

Стъпка 5: Поставете пластмасовия капак и жабката. След като инсталирате новия кабинен филтър, инсталирайте отново пластмасовия капак и жабката в обратен ред, в който сте ги отстранили, както е показано в стъпки 1-3, и се наслаждавайте на чистия въздух и потока на новия си филтър за кабина.

Подмяната на кабинен въздушен филтър в повечето превозни средства обикновено е проста задача. Ако обаче не се чувствате комфортно да поемете такава задача, вашият филтър може да бъде заменен от професионален техник.