Казанлък
 
Севт Ауто

Как да сменим гарнитура на главата

Гарнитура на главата на цилиндъра е уплътнение, разположено между блока на двигателя и блока на главата на цилиндъра. Редовият двигателен дизайн ще има една цилиндрова глава, тъй като цилиндрите са подредени в права линия по протежение на блока на двигателя. Това важи за много 4, 5 и 6 цилиндрови двигатели. „Двигател“ като V6 или V8 ще има две цилиндърни глави, по една за всяка банка. V6 двигателят ще има по 3 цилиндъра на всяка банка.

Забележка: с ремонта на гарнитура на главата на цилиндъра е включена доста голяма работна ръка, дори и при двигатели с по-малък обем.

Накарайте професионалист да определи необходимостта от ремонт на гарнитурата главата с официални тестове. Този ремонт е твърде интензивен, за да бъде направен без причина и може да причини много повече вреда от полза, ако се извърши неправилно.

При „V“ дизайн, правилната банка трябва да се обслужва, ако не се поправят и двете едновременно.

Предупреждение: Винаги практикувайте безопасността, докато работите върху автомобила си, за да избегнете всякакъв риск от нараняване. Носете препоръчителните предпазни средства, включително ръкавици и предпазни очила, докато работите с моторно масло, охлаждаща течност и части на автомобила.

1. Съберете информация и консумативи

Стъпка 1: Намерете VIN. Намерете информация за превозното средство, специфична за вашия автомобил, за да улесните търсенето на вашите части.

Вашият автомобил е оборудван с два много важни стикера. Стикерът за емисии под капака ще ви каже размера на двигателя. Етикетът във вътрешността на крилото на шофьорската врата ще ви покаже идентификационния номер на превозното средство или VIN.

Стъпка 2: Намерете ръководство за обслужване на автомобила за вашия автомобил. Продавачът на части обикновено ще ви попита за годината, марката и модела на автомобила, за да намерите подходящите резервни части за вашия автомобил.

Забележка: Размерът на двигателя е много важен, тъй като много конструкции на двигателя варират и компонентите са различни.

Съвет: Ръководство за обслужване на превозно средство е много по-подробно от ръководството на собственика на превозното средство. Сервизното ръководство ще съдържа много важна информация и ще включва някои процедури за ремонт.

Ще можете да ги намерите в много магазини за авточасти и онлайн доставчици. Ако не виждате на рафта сервизно ръководство за вашия автомобил, попитайте сътрудник относно поръчката на такъв. Те са сравнително евтини, а информацията вътре е безценна.

В ръководството за сервиз ще бъдат изброени специални инструменти, необходими за ремонти, и ще се уточни кои компоненти да премахнете, докато извършвате ремонтите. Може да се наложи да разгледате процедурите няколко пъти преди да започнете. Запознайте се с работата, която ще изпълните, преди да започнете работа по двигателя на вашия автомобил.

Съвет: Когато търсите гарнитура на главата на цилиндъра, опитайте се да купите всеобхватно, което ще включва много различни уплътнения.

Когато някой компонент бъде отстранен, всички свързани уплътнения ще трябва да бъдат сменени, за да се премахне вероятността от течове при повторно сглобяване на двигателя. След подмяната на уплътненията е изключително важно да инсталирате крепежни елементи за всеки компонент при необходимите спецификации на въртящия момент.

2. Демонтирайте двигателя

Стъпка 1: Изключете батерията. Тъй като е лесно да се активира стартерният монтаж на някои превозни средства случайно, важно е да изключите акумулатора, когато извършвате основни ремонти на вашия автомобил.

Забележка: Отстранете първо отрицателния или черен кабел на батерията.

Внимание: Разхлабените проводници могат да причинят късо, да повредят много чувствително и скъпо оборудване или да излъчат искри, които могат да причинят пожари. Това може да бъде опасно, така че изключете батерията, преди да направите нещо друго.

Стъпка 2: Изцедете двигателното масло и охлаждащата течност на двигателя. Изцедете двигателното масло от отвора за източване на двигателното масло.

Поставете съд под капака под двигателя, за да съдържа старото масло и отворете тапата за източване на масло. По този начин, ако някоя охлаждаща течност на двигателя се разлее върху картера, тя ще изтече, вместо да се утаи в двигателя.

Забележка: Не забравяйте да изхвърлите старото двигателно масло в масления съд, за да не добавите ново масло отгоре или ще се наложи да ремонтирате целия двигател.

Изцедете охлаждащата течност от отвора за източване на радиатора или чрез разхлабване и отстраняване на долния маркуч на радиатора. Не забравяйте да свалите капачката на радиатора.

Съвет: В някои случаи долният всмукателен колектор или главата на цилиндъра ще имат отвор за източване на охлаждащата течност.

Стъпка 3: Извадете всички компоненти от главата на цилиндъра. Всички компоненти, закрепени към главата на цилиндъра, трябва да бъдат отстранени.

Съвет: Има много гайки, болтове, скоби и фитинги и може да е лесно да се загубят следите на нещата. Опитайте се да направите снимки или да напишете описание на всяка част, за да ви помогне да запомните къде отива всичко и да са готови да сглобявате двигателя.

Съвет: Добре е някои части и неговите крепежни елементи да се съхраняват в една и съща торба. Един компонент може да има крепежни елементи с различна дължина. Маркирайте ги, тъй като те трябва да се върнат точно там, откъдето са дошли, за да избегнете повреда на двигателя.

Съвет: болтове за въртящ момент обикновено се разтягат при монтажа и ще трябва да бъдат заменени, след като бъдат отстранени. Внимавайте за тези болтове и не забравяйте да ги замените с нови.

Предупреждение: Ако се използват повторно, тези крепежни елементи с въртящ момент имат голям шанс да се разпаднат в блока на двигателя или в главата на цилиндъра. Счупеното парче ще трябва да бъде извлечено и дупката да бъде фиксирана, ако е повредена.

Стъпка 4: Отстранете последователно крепежните елементи. Много компоненти като капака на клапана, главата на цилиндъра, всмукателния и изпускателния колектори изискват крепежните елементи да бъдат отстранени в определена последователност, за да се избегне изкривяване или напукване. Тази информация обикновено е подробно описана в ръководството за обслужване на превозни средства.

Някои превозни средства са оборудвани с надземни разпределителни валове – или двойни разпределителни валове (DOHC), или единични разпределителни валове (SOHC). Това означава, че разпределителните валове са разположени в главата на цилиндъра. При тези видове двигатели коляновият и разпределителният вал може да бъде свързан чрез зъбен ремък или верига.

Забележка: Зъбния ремък или монтажна верига изискват специфична процедура за отстраняване, за да се защитят вътрешните компоненти на двигателя. Обърнете много внимателно на процедурите и времевите маркировки. Тези маркировки са жизненоважни за работата на двигателя и при грешки може да се повреди монтажа.

Някои превозни средства може да имат различен тип конструкция на двигателя, наречен свръх клапан (OHV). Много конструкции на двигатели с OHV разполагат разпределителния вал в блока на двигателя и използват повдигачи, тласкачи за задействане на клапаните в цилиндровата глава.

Като цяло компонентите на двигателя за синхронизация не са включени в изваждането на цилиндровата глава, но ако тези компоненти са отстранени, те трябва да бъдат инсталирани в абсолютно същия ред.

Забележка: Много конструкции на двигатели използват различни дължини на всмукателните и изпускателните клапани. Ако тези компоненти са смесени, е възможно повреда на двигателя.

близо до зъбния вал на разпределителния вал

Много комплекти с адренажен ремък се доставят с маркиран ремък за лесна инсталация. Маркировките или маркираните връзки на ремъка (варира за всеки тип комплект зъбен ремък) ще се подравнят точно с маркировките на компонентите на двигателя.

гарнитура на главата на цилиндъра – уплътнението или гарнитурата на главата на цилиндъра се намира под устройството на главата на цилиндъра. Използваният материал може да варира от метал до материал, който ще се смаже, когато болтовете на цилиндровата глава са монтирани и затягани. Понякога и двата материала се използват при изграждането на гарнитурата на главата на цилиндъра.

Тази гарнитура трябва да съдържа и издържа на горивните налягания и температури. Често може да видите разкъсване между два цилиндъра или счупване, при което се е скъсало уплътнение на маслото или охладителната течност.

3. Проверете монтажа на главата на цилиндъра

Блокът на двигателя и главата на цилиндровата глава имат отвори, през които тече двигателното масло за смазване, а охлаждащата течност на двигателя тече за регулиране на температурата.

Уплътнението на главата на цилиндъра се нарязва, за да запечата всеки цилиндър, както и отворите за маслото и охлаждащата течност, така че течностите да не се смесват и компресията от един цилиндър да не изтече в друга.

Съвет: В много случаи неработещото уплътнение на главата на цилиндъра ще позволи на маслото в охладителната система и да доведе до превръщане на охлаждащата течност в кафява утайка. Можете да забележите утайката, докато издърпате капачката на радиатора и да видите утайката в радиатора или вътре в двигателя, когато свалите капачката на маслоуловителя.

Стъпка 1: Проверете блока на двигателя и главата на цилиндъра. Свързващите повърхности на блока на двигателя и цилиндровата глава трябва да бъдат проверени за плоскост, за да се осигури перфектно уплътнение.

Изпратете главата на цилиндъра в машинен сервиз за професионално почистване и проверка. В много случаи ще е необходима подмяна на клапани. Говорете с техниците за инструкции какво да донесете и за подробности относно техните услуги.

Съвет: Можете да закупите уред, за да измерите плоскостта на блока на двигателя и въртящите се повърхности на цилиндровата глава. Ръководството за сервизно обслужване на автомобила ще определи границата на измерване.

Ако свързващата повърхност на блока на двигателя или на цилиндровата глава не е идеално равна направо, компонентът трябва да бъде сменен. Техниците в сервиза ще проверят плоскостта на главите на цилиндрите, но вие ще носите отговорност за проверката на блока на двигателя.

Поставете правия ръб през палубата на блока на двигателя. Осветете фенерче от едната страна. Проверете дали можете да видите светлина да наднича между блока на двигателя и инструмента с прав ръб. Ако да, блокът на двигателя също трябва да се обслужва. Ако палубата не е плоска, светлината ще надникне през петната, които са изкривени.

Стъпка 2: Почистете блока на двигателя и главата на цилиндъра. Свързващите повърхности на блока на двигателя и блока на главата на цилиндъра също трябва да бъдат идеално чисти. Когато превозите цилиндровата глава в машинен сервиз, механиците дори ще се погрижат да я почистят.

Забележка: Ако решите сами да ги почистите, не забравяйте за чифтосването на всмукателните и изпускателните колектори. Внимавайте, евентуални проблеми, които могат да повредят уплътненията на цилиндровата глава, също могат да причинят повреда на главата на цилиндъра и за отстраняването им може да са необходими специални инструменти или процедури.

Предупреждение: НЕ използвайте въртящ се диск или шлифовъчен диск за почистване на тези повърхности, тъй като тези инструменти могат да премахнат твърде много метал, ако не се използват правилно. Тези инструменти създават много малки частици от метал и могат да го депозират в труднодостъпни места в блока на двигателя. Ако в горивната камера около буталата попаднат мръсотия или отломки, това може да причини драскотини по стените на цилиндъра.

Стъпка 3: Проверете останалите компоненти, отстранени по време на демонтаж. Това е чудесен момент да проверите другите компоненти за повреди или износване и да ги замените, за да предотвратите неприятности по пътя.

Забележка: Сменете свещите, термостата на охлаждащата течност на двигателя, маслото, охлаждащата течност, проводниците за запалване, компонентите на синхронизацията, ремъците, износените шайби и всяко уплътнение, което е било прекъснато по време на отстраняването. Компонентите на двигателя, с които може да се наложи да се справите, варират в зависимост от приложението.

Стъпка 4: Понякога ръждата и мръсотията могат да се натрупат върху нишките (спирални канали) на крепежни елементи и вътре в отворите за болтове.

Съвет: Някои блокове на двигателя имат шпилки, които са инсталирани в блока. След монтажа на цилиндровата глава върху шиповете се инсталира капачка, вижте препоръките на производителя за работа с тези шипове. Може да се наложи да се заменят шпилките и да се почистят отворите на шпилките.

4. Повторно сглобяване

Стъпка 1: Напръскайте уплътнението на главата на цилиндъра с уплътнител. Ако е приложимо, напръскайте двете страни на уплътнението на главата на цилиндъра с уплътнителя, преди да го поставите върху чистия блок на двигателя. В противен случай поставете голото уплътнение върху чистия блок на двигателя.

Съвет: Много доставчици продават меден уплътнител за уплътняване, за да осигурят добро уплътнение, когато е монтирано ново уплътнение на главата на цилиндъра.

Съвет: Ако шпилките се използват за задържане на главата на цилиндъра надолу, инсталирайте ги преди да поставите уплътнението. Дизайните без шипове често са оборудвани с дюбели за подравняване, за да не се движи уплътнението, докато поставяте цилиндровата глава отгоре.

Стъпка 2: Инсталирайте главата на цилиндъра. След почистване на повърхностите и монтиране на уплътнението инсталирайте главата на цилиндъра и го закрепете надолу.

Съвет: Сервизното ръководство ще предостави информация за въртящия момент на закрепването и правилната последователност на затягане.

Последователност на затягане на болтовете на цилиндровата глава на двигател с двоен надземен разпределителен вал

Точно като премахването на компонентите, има конкретен модел, който трябва да следвате, докато сглобявате частите, за да се гарантира правилното уплътняване и създаване на най-малко натоварване на компонентите. В повечето случаи са необходими няколко преминавания на увеличаващи се измервания на въртящия момент. Следвайте процедурите и използвайте калибриран гаечен ключ.

Стъпка 3: Повторно проследете предишните си стъпки и инсталирайте всички компоненти, отстранени от монтажа на главата на цилиндъра.

Съвет: Консултирайте се с бележките и снимките си и не забравяйте да разгледате добре компонентите, чифтосващите повърхности и крепежни елементи.

Забележка: Почистете всички повърхности за чифтосване, почистете резбите от мръсни болтове и в мръсни отвори за болтове и заменете всяко уплътнение, нарушено по време на процеса на демонтаж. Някои компоненти не изискват уплътнение, но изискват силиконова паста, които можете да намерите в местния магазин за авточасти.

Механичният механизъм за синхронизация се използва за свързване на коляновия и разпределителния вал на двигателя заедно. Докато коляновият вал се върти, буталата се движат нагоре и надолу в горивната камера. Разпределителният вал (и) активира клапана, за да отвори и затвори клапаните точно в подходящия момент. Ако механичното синхронизиране не е правилно, буталата могат да се свържат с клапаните и да причинят сериозни повреди.

При приложения на OHV (над клапан) може да не се налага да подправяте компонентите на времето. При приложение на OHC (разпределителен вал, единично или многократно), компонентите на синхронизацията трябва да бъдат разглобени, за да се отстрани главата на цилиндъра. Следвайте инструкциите в сервизното ръководство за правилен монтаж.

Стъпка 4: Свържете батерията и заредете отново течностите. Проверете работата си още веднъж, преди да свържете батерията. Първо инсталирайте положителния кабел, след това отрицателния.

Предупреждение: Поставянето на кабелите в обратен ред ще доведе до искра и може да запали всички запалими течности, намиращи се наблизо.

След монтажа, долейте двигателя с масло. Проверете нивото на двигателното масло и не забравяйте да използвате нов филтър.

Напълнете радиатора с охлаждаща течност, докато достигнете максималното ниво и изчакайте. Може да видите някакво бълбукане. Въздухът може да бъде хванат в охладителната система и охлаждащата система трябва да бъде обезвъздушена преди пускане на двигателя. В някои случаи помага да се повдигне предната част на превозното средство, така че въздухът да пътува до най-високата точка в системата или до резервоара за преливник. Проверете нивата на охлаждащата си течност и се уверете, че тя е адекватна.

Стъпка 5: Проверете за неизправности. Влезте в превозното средство и завъртете ключа за запалване в положение на аксесоара или ВКЛЮЧЕНО. НЕ стартирайте автомобила все още.

В този момент можете да прикачите четеца на код, ако имате такъв.

p0335 код се показва

В много случаи веднага ще бъде зададен код, ако компонент не е включен. Ако се появят някакви кодове, ще бъде по-лесно да проследите компонента, който може да сте оставили без включване.

Стъпка 6: Задайте климатичния контрол. Стартирайте автомобила и настройте климатичния контрол на максимална топлина. Това ще позволи на охлаждащата течност да влезе в сърцевината на нагревателя и е най-добрият шанс да премахнете всички упорити въздушни мехурчета от охладителната система.

Съвет: Не се състезавайте с двигателя, просто го оставете да работи на празен ход и достигайте температура бавно.

Периодично проверявайте показанията на инструмента и също излезте към отвора на двигателя, за да търсите течове или дим. Понякога новите уплътнения, особено гарнитурата на главата и уплътненията на изпускателния колектор, могат да отделят малко пара или дим.

Честито! Вие сами сте сменили гарнитурата на главата на двигателя на двигателя! Ако имате някакви въпроси или се сблъскате с проблеми, докато инсталирате уплътнението на главата на цилиндъра, консултирайте се с експерт от сервиза ни. Препоръчва се да се консултирате с сертифициран механик, ако забележите много пара или дим, идващи от двигателя, след като сте сменили гарнитурата на главата.