Казанлък
 
Севт Ауто

Как да сменим кормилна рейка

Кормилната рейка предава движението на волана към колелата, така че автомобилът да се завърти правилно. Ако е повредена, той трябва да бъде заменена.


Повечето от камионите, джипове и леките автомобили, които са на път днес, използват система с рейка. Това е единичен компонент, който включва и системите за усилване на волана. Много хора наричат този компонент скоростната кутия на кормилната рейка и често се среща при превозни средства с предно задвижване и такива, които използват системи за задвижване на четирите колела. Този компонент е проектиран да издържи живота на автомобила; обаче скоростната кутия на кормилната рейка може да се провали, тъй като е била повредена по някакъв начин. Някои от често срещаните симптоми, които ще забележите, когато скоростната кутия на кормилната рейка започне да отказва, включват звук, когато се завъртите, прекомерна вибрация по време на управление, или нисък стенещ шум при завъртане на волана докрай.

Подмяна на скоростната кутия на кормилната рейка


Стъпка 1: Повдигнете автомобила на хидравличен крик. Тази работа е най-добре завършена, ако имате достъп до хидравличен асансьор.

Стъпка 2: Изключете акумулатора на автомобила.

Стъпка 3: . За да имате ясен достъп до скоростната кутия на кормилната рейка, ще трябва да премахнете долните капаците на двигателя и подложките, разположени под превозното средство. На много превозни средства ще трябва да премахнете и напречен елемент, който работи перпендикулярно на двигателя. Винаги се обръщайте към ръководството за обслужване на вашето превозно средство за точни инструкции как да изпълните тази стъпка за вашето индивидуално превозно средство.

Стъпка 4: Отстранете множество компоненти от предницата. Скоростната кутия на кормилната рейка е свързана с колелата и гумите, втулките и скобите на кормилната рейка и други компоненти на автомобила.

За да премахнете този компонент, първо трябва да премахнете спомагателните части, свързани към скоростната кутия на кормилната рейка.

Тъй като всеки модел, марка и година на превозното средство има уникална настройка за скоростната кутия на кормилната рейка, трябва да се обърнете към вашето специфично сервизно ръководство за подробни инструкции за това кои компоненти трябва да бъдат демонтирани.


Стъпка 5: Повечето механици просто ще разхлабят компонентите на отработените газове като изпускателната средна тръба и каталитичния преобразувател и ще ги преместят встрани, когато сменят скоростната кутия на кормилната рейка. Ако сте решили да направите това, използвайте тънка метална тел, за да завържете изпускателните части към други части на ходовата част.

Стъпка 6: След като премахнете компонентите по пътя на скоростната кутия на волана, ще сте готови да премахнете поддържащите части и части, прикрепени към кормилната рейка. Първият елемент е да премахнете захранващия и кормилния канал на волана от връзките на скоростната кутия.

Първо, поставете тава за източване под зоната. Изключете захранващия кормилен механизъм за управление и връщане с помощта на гаечен ключ и ги оставете да се оттичат в тавата под автомобила. След като двете линии са изключени, оставете маслото да се оттича напълно от скоростната кутия на кормилната рейка.

Стъпка 7: Първата стъпка е да отделите кормилната рейка от скобите и втулките от страната на водача и пътника на превозното средство. В повечето случаи се препоръчва първо да извадите скобата от страната на водача.

Първо, напръскайте всички болтове за монтаж на кормилната рейка с проникващо масло като WD-40. Оставете го да кисне няколко минути.

След като гайката е свалена, използвайте чук, за да ударите края на болта през опората. Издърпайте болта от втулката и го монтирайте след като е разхлабен. След като болта е изваден, издърпайте скоростната кутия на кормилната рейка от втулката / монтажа и я оставете да виси, докато не отстраните останалите опори и втулки.

Продължете да отстранявате втулките и скобите от страната на пътника. Отстрани на пътника трябва да бъде скоба, но както винаги, обърнете се към сервизното ръководство за подробни инструкции. След като бъдат отстранени всички скоби, можете да извадите скоростната кутия на кормилната рейка от автомобила.

Стъпка 8: Извадете старите втулки и от двата монтажа.

Както винаги, направете справка в сервизното си ръководство за препоръчаните от производителя стъпки за този процес.

Стъпка 9: Като отделите време за почистване на старите скоби, преди да инсталирате новите втулки, ще гарантирате, че новите втулки ще се поберат по-лесно и ще закрепите кормилната рейка по-добре, тъй като ще остане без остатъци.

Стъпка 10: Инсталирайте новите втулки. При повечето превозни средства монтажът на страната на водача ще бъде кръгъл. Страничният монтаж се състои от две скоби с втулки в средата. Обърнете се към сервизното ръководство на вашето превозно средство за точните препоръчани стъпки как правилно да инсталирате втулките на кормилната рейка за вашия автомобил.

Стъпка 11: Инсталирайте новата скоростна кутия на кормилната рейка. След като са заменени втулките на кормилната рейка, трябва да инсталирате новата скоростна кутия на кормилната рейка под превозното средство. Най-добрият начин да изпълните тази стъпка е да инсталирате в обратен ред на начина, по който сте го отстранили.

Следвайте тези общи стъпки, но също така следвайте инструкциите за сервизно ръководство на вашия производител.

След като двете страни са монтирани и гайките и болтовете са свързани, ги затегнете към препоръчаните от производителя настройки на въртящия момент. Това ще намерите в сервизното ръководство.

Свържете отново хидравличните тръби на хидравличния волан, връщащите и захранващите тръби. Затегнете ги до препоръчаното налягане.

Стъпка 12: Свържете скоростната кутия на кормилната рейка към входния вал на кормилната колона. Свържете скоростната кутия на волана към краищата на щангата. Прикрепете краищата на щангата към горната контролна рама и предните щанги на стабилизатора. Свържете кормилната рейка към ябълкитр.

Поставете отново и затягайте гумите и джантите. Поставете отново изпускателните компоненти. Инсталирайте отново извадените връзки на електрическата система. Инсталирайте скарите отдолу

Както винаги, точните стъпки ще бъдат уникални за вашия автомобил, така че проверете тези стъпки в сервизното си ръководство.

Стъпка 13: Свържете отново кабелите на батерията. Поставете отново положителните и отрицателните клеми към батерията.

Стъпка 14: Напълнете течността на кормилното управление. Добавете течност за волана към резервоара. Стартирайте двигателя и направете автомобила няколко пъти наляво и надясно. Понякога погледнете отдолу за капки или течове. Ако видите течности да текат, изключете автомобила и затегнете връзките. При изключен двигател проверете нивото на течността и напълнете според нуждите. Повторете това, докато вече не е необходимо да пълните резервоара с течност за волана.

Стъпка 15: Предният край трябва да бъде подравнен професионално. Въпреки че много механици ще твърдят, че е доста лесно да се настрои подравняването на окачването след подмяна на скоростната кутия на кормилната рейка, реалността е, че това трябва да бъде завършено от сервиз за професионално привеждане в съответствие. Правилното подравняване на окачването не само ще помогне за поддържане на гумите в посока твърди, но и ще намали износването на гумите и ще запази шофирането на автомобила безопасно.

След като завършите първоначалната инсталация на новата скоростна кутия на кормилната рейка, окачването трябва да е доста близо, особено ако сте следвали инструкциите за сервизно ръководство на вашия производител за премахване и повторно инсталиране на кормилните накрайници.

Подмяната на скоростната кутия на кормилната рейка не е много трудна, особено ако имате подходящите инструменти и достъп до хидравличен крик. Ако сте прочели тези инструкции и не се чувствате 100% уверени в извършването на този ремонт, моля, свържете се с някой от местните сертифицирани механици, за да завършите работата по смяна на скоростната кутия за вас.