Казанлък
 
Севт Ауто

Как да сменим маслото на двигателя

Смяната на маслото е важна поддръжка. Предотвратявайте големи повреди на двигателя с редовни смени


Една от най-важните превантивни поддръжки, която можете да извършите на вашия автомобил, е смяната на маслото, но въпреки това много превозни средства търпят големи повреди на двигателя поради липса на навременни услуги за смяна на маслото. Добре е да сте запознати с тази услуга, дори ако решите да я оставите на професионален механик.

Купуване на консумативи

Стъпка 1: Изследване на местоположението на пробката за изтичането на масло и филтъра. Някои филтри се сменят отгоре а някои отдолу.

Стъпка 2: Вземете правилното масло. Уверете се, че сте получили точния тип масло, препоръчано от производителя. Много съвременни превозни средства използват синтетично масло, за да спомогнат за спазването на строгите стандарти за икономия на гориво и за по-добро смазване на двигателя.

Смяна на маслото


Стъпка 1: Пригответе се да се изцапате: облечете някои стари дрехи, тъй като ще се изцапате малко.

Стъпка 2: Загрейте автомобила си. Стартирайте автомобила си и го оставете да се загрее почти до работна температура. Не се опитвайте да смените маслото след дълго шофиране, защото маслото и филтърът ще са твърде горещи.

Движението на превозното средство за 4 минути трябва да е достатъчно. Целта тук е да загреете маслото, така че да се оттича по-лесно. Когато маслото е в работна температура, то ще задържа мръсни частици и остатъци в суспензията в маслото, така че те да бъдат изцедени с маслото, а не да останат зад стените на цилиндъра в масления съд.

Стъпка 3: Паркирайте на безопасно място. Изключете автомобила, уверете се, че колата е в паркинг, отворете капака и поставете аварийната спирачка много здраво.

Стъпка 4: Подгответе работната си зона. Поставете вашите доставки в рамките на обсега на вашата работна зона.

Стъпка 5: Намерете капачката на маслото. Отворете капака и намерете капачката за пълнене с масло. Капачката може дори да каже препоръчителния вискозитет на маслото за вашия двигател (например, 5w20 или 5w30).

Стъпка 6: Поставете фуния. Свалете капачката за пълнене и поставете фунията си в отвора за пълнене с масло.

Стъпка 7: Пригответе се за източване на масло. Вземете тавата с гаечен ключ и масло и поставете картонената кутия под предната част на автомобила.

Стъпка 8: Разхлабете пробката за източване. Извадете пробката за изтичане на масло, която се намира в долната част на картера за масло. Ще отнеме известно усилие, за да я разхлабите, но не трябва да е прекалено стегнато. По-дългият гаечен ключ също ще улесни разхлабването и затягането.

Стъпка 9: Извадете тапата и оставете маслото да се оттича. След като сте напукали запушалката за източване, поставете резервоара за източване под тапата за изтичане на маслото, преди да извадите напълно пробката. Когато разхлабите и маслото започне да капе, уверете се, че държите здраво пробката, така че да не попадне в съда за изтичане на масло (ако стане така, ще трябва да стигнете до там по-късно и го извадете). След като се изцеди цялото масло, то ще се намали до бавно капене.

Стъпка 10: Избършете пробката за изтичане на маслото с парцал и проверете уплътнението на отвора за масло. Това е гумена или метална уплътнителна шайба в основата на тапата за източване.

Стъпка 11: Винаги е добра идея да смените уплътнението на маслото. Не забравяйте да изхвърлите старото уплътнение на маслото, тъй като двойното уплътняване ще доведе до теч на масло.

Стъпка 12: Извадете масления филтър. Намерете масления филтър и поставете резервоара за източване под това място. Извадете масления филтър. (В този момент може да е полезно да сложите свежи гумени ръкавици, за да получите по-добро сцепление с масления филтър). Ако не можете да разхлабите филтъра на ръка, използвайте гаечния ключ на масления филтър. Филтърът ще има масло в него, така че бъдете подготвени. Масленият филтър никога не се източва напълно, така че просто го поставете обратно в кутията.

Стъпка 13: Инсталирайте нов маслен филтър. Преди да инсталирате новия маслен филтър, поставете пръста си в новото масло и след това прокарайте пръста си около уплътнението на филтъра за масло.

Завийте новия маслен филтър, като се уверите, че той върви хубаво и гладко, като внимавате да не го пресечете. Когато стане плътно, затегнете го допълнителен четвърт оборот (не забравяйте да не прекалявате, тъй като вие или някой друг ще трябва да можете да го премахнете при следващата смяна на маслото).

Забележка: Тези указания се отнасят за завъртане на масления филтър. Ако вашето превозно средство използва маслен филтър тип патрон, който седи вътре в пластмасов или метален корпус с капачка с резба, следвайте спецификациите на производителя за стойността на въртящия момент на капачката на масления филтър. Прекаленото затягане може лесно да повреди корпуса на филтъра.
Стъпка 14: Проверете два пъти работата си. Уверете се, че пробката за източване на масло и филтърът за масло са завити и достатъчно плътно.

Стъпка 15: Добавете новото си масло. Бавно го изсипете във фунията в отвора за пълнене с масло. Ако например капацитетът на маслото на колата е 5 л, спрете на 4 1/2л.

Стъпка 16: Стартирайте двигател. Поставете капачката за пълнене с масло, стартирайте двигателя, оставете го да работи за 10 секунди и го изключете. Това се прави, за да се циркулира маслото и да се сложи тънък слой масло върху двигателя.

Стъпка 17: Проверете нивото на маслото си. Уверете се, че автомобилът е изключен, докато проверявате. и добавете още масло, колкото е необходимо, за да достигнете нивото до „пълната“ маркировка.

Стъпка 18: Подредете района си. Внимавайте да не оставяте никакви инструменти в двигателния отсек. Ще трябва да рециклирате старото масло и филтър в местния сервиз за ремонт или автосервиз, тъй като е незаконно да изхвърляте течности на основата на петрол.

Стъпка 19: Проверете работата си. Оставете колата да работи около 10 минути, докато гледате под колата към зоната за източване и филтър за масло. Проверете два пъти дали капачката за зареждане с масло е затворена , потърсете течове и след 10 минути изключете автомобила и го оставете да седи 2 минути. След това проверете отново нивото на маслото.

Стъпка 20: Нулирайте лампата за напомняне за поддръжка (ако автомобилът ви е оборудван с такъв). Използвайте маркер за сухо изтриване, за да напишете следващия пробег и дата за напомняне за смяна на маслото

Готово сте! Смяната на маслото има много стъпки и е важно да следвате внимателно всяка от тях. Ако имате по-ново, по-сложно превозно средство или не сте сигурни в някоя от стъпките, един от нашите механици може да извърши смяна на масло за вас, като използва най-висококачествените смазочни материали.