Казанлък
 
Севт Ауто

Как да сменим ъгловия сензор на волана

Сензорът за ъгъл на кормилно управление се е повредил , ако светлината на контрола на сцеплението свети, воланът се чувства отпуснат или автомобилът шофира по различен начин.

Докато завъртите волана в посоката, в която искате да вървите, кормилните колела на вашето превозно средство ще се завъртят в тази посока. Реалната процедура обаче е по-заплетена и съвременните ръководни рамки се оказаха невъобразимо объркващи смеси от механични части и хардуер. Един съществен сегмент е вашият сензор за контрола на ъгъла.

Използват се два типа сензори: аналогов и цифров. Аналоговите сензори разчитат на различни показания на напрежението, докато автомобилът се движи под различни ъгли. Цифровите сензори разчитат на миниатюрна LED светлина, която предава информация за ъгъла, в който волана е в момента и изпраща информацията до компютъра на автомобила.

Сензорът за ъгъл на кормилно управление открива несъответствие между курса на движение на вашия автомобил и позицията, на която се задържа воланът. Тогава сензорът за ъгъл на кормилно управление балансира кормилното управление и поставя водача на повече контрол.

Сензорът за ъгъл на кормилно управление помага да се коригира подравняването на автомобила по време на недозавиване или пренасочване. Ако автомобилът изпадне в състояние на понижаване на налягането, сензорът казва на компютъра да активира спирачния модул по отношение на задното колело от вътрешната страна на посоката на управление. Ако превозното средство преминава в пренапрежение, сензорът казва на компютъра да активира спирачния модул по отношение на задното колело от външната страна на посоката на управление.

Ако сензорът за управление не работи, автомобилът е нестабилен и светлината на двигателя ще светне. Други често срещани симптоми включват светлината на контролния механизъм на сцепление, волана се чувства отпуснат и автомобилът кара по различен начин след подравняване на предницата.

Кодове за светлините на двигателя, свързани със сензора за ъгъл на кормилното управление:

C0051, C0052, C0053, C0054, C0053

Проверка на състоянието на сензора за ъгъл на управление

Стъпка 1: Проверете дали светва светлината на двигателя. Ако светлината на двигателя е включена, това може да е за сензора за ъгъл на управление или нещо друго.

Проверете, за да видите кодовете са изброени, ако светлината е включена.

Стъпка 2: Влезте в превозното средство и го карайте наоколо. Опитайте се да определите дали сензорът за ъгъл на кормилното управление работи или не.

Ако сензорът работи, тогава ABS модулът ще се опита да спре или забави задните колела, за да коригира състоянието. Ако сензорът не работи, тогава ABS модулът няма да направи нищо.

Подмяна на сензора за ъгъл на управление

Включете ръчната спирачка, за да заключите задните гуми от движение.

Стъпка 3: Отворете капака на автомобила, за да изключите батерията. Извадете заземения кабел на отрицателния пост на батерията, деактивирайки захранването към кормилната колона и въздушната възглавница.

Предупреждение: Не закачайте акумулатора или не се опитвайте да прилагате каквато и да е мощност към автомобила по някаква причина, докато премахвате сензора за ъгъл на кормилното управление. Това включва поддържане на компютъра на живо. Въздушната възглавница ще бъде деактивирана и може да изгасне, ако се захранва.
Стъпка 4: Сложете предпазни очила. Очилата не позволяват на всеки предмет да излезе и да удари окото.

Стъпка 6: Отстранете монтажните гайки, разположени в задната част на кормилната колона.

Стъпка 7: Извадете бутона на клаксона от кормилната колона. Изключете захранващия проводник с бутона на клаксона.

Уверете се, че сте хванали пружината под бутона на клаксона. Изключете жълтия захранващ проводник към въздушната възглавница, като внимавате да маркирате местоположението на връзката на въздушната възглавница.

Стъпка 8: Свалете монтажната гайка или болта към волана. Трябва да задържите волана да се движи.

Стъпка 9: Вземете комплект за изтегляне на волана.

Стъпка 10: Извадете лоста за накланяне с чифт клещи за приплъзване. Това ви позволява да получите достъп до капаците на кормилната колона.

Стъпка 11: Свалете пластмасовите капаци към кормилната колона. Направете това, като отстраните 4 до 5 монтажни винта от всяка страна.

Стъпка 13: Отстранете три пластмасови скоби, за да извадите пружината на часовника. Не забравяйте да премахнете скобите, които могат да пречат на премахването на пружината на часовника.

Стъпка 14: Извадете съединителите в долната част на кормилната колона.

Стъпка 15: Извадете многофункционалния превключвател. Изключете електрическия сноп от превключвателя.

Стъпка 16: Извадете фиксиращия пръстен. Използвайте чифт клещи за щракащи пръстени и отстранете захващащия пръстен, който свързва секцията за накланяне към кормилния вал.

Стъпка 17: Използвайте голяма плоска отвертка и извадете пружината на наклона. Бъдете много внимателни, пружината е под налягане и ще излезе от кормилната колона с прилив.

Стъпка 18: Отстранете монтажните винтове на наклона. Сега можете да подготвите секцията за накланяне за отстраняване, като премахнете монтажните винтове, които я държат.

Стъпка 19: Свалете гайката към болта на кормилния вал към u-съединението. Извадете болта и плъзнете секцията за накланяне извън автомобила.

Стъпка 20: Извадете сензора за ъгъл на управление от вала на волана. Изключете проводника към сензора.

Забележка: Препоръчва се да премахнете и подмените накланящия лагер на гърба на секцията за накланяне, преди да го инсталирате отново.
Стъпка 21: Закачете снопчето към новия сензор за ъгъл на управление. Инсталирайте сензора върху кормилния вал.

Стъпка 22: Инсталирайте секцията с наклон обратно в превозното средство. Поставете болта в u-съединението и инсталирайте гайката.

Стъпка 23: Монтирайте монтажните винтове, закрепващи секцията за накланяне към кормилната колона.

Стъпка 24: Използвайте голямата си отвертка и инсталирайте накланящата пружина. Тази част не е лесна и пружината е трудна за инсталиране.

Стъпка 25: Инсталирайте захващащия пръстен върху кормилния вал. Закрепете вала на секцията с наклон.

Стъпка 26: Инсталирайте многофункционалния превключвател. Не забравяйте да закачите снопчето за всяка част, която сте маркирали.

Стъпка 27: Инсталирайте конекторите в долната част на кормилната колона.

Стъпка 28: Поставете пружината на часовника в кормилната колона. Инсталирайте всички скоби, които сте свалили, и трите пластмасови скоби.

Стъпка 29: Инсталирайте ключодържателя в кормилната колона. Извадете ключа и фиксирайте барабана на място.

Стъпка 30: Поставете пластмасовите капаци и ги закрепете с монтажните винтове. Не забравяйте винта, който е скрит в задната част на кормилната колона.

Стъпка 31: Инсталирайте лоста за накланяне върху кормилната колона.

Стъпка 32: Поставете волана върху кормилния вал. Поставете монтажната гайка и изтеглете волана в кормилната колона.

Уверете се, че гайката е стегната. Не затягайте прекалено много гайката или тя ще се изплъзне.

Стъпка 33: Хванете монтажа на клаксона и въздушната възглавница. Закачете жълтия проводник за въздушната възглавница към конектора, който сте маркирали по-рано.

Закачете захранването на клаксона. Поставете пружината на клаксона върху кормилната колона. Поставете клаксона и въздушната възглавница върху кормилната колона.

Стъпка 34: Монтирайте монтажните болтове на гърба на кормилната колона. Може да се наложи да натиснете на секцията с наклон.

Стъпка 36: Отворете капака на автомобила. Свържете отново заземяващия кабел към отрицателния пост на батерията.

Стъпка 37: Затегнете скобата на акумулатора. Уверете се, че връзката е добра.

Забележка: Тъй като мощността е изчерпана напълно, ще трябва да нулирате всички настройки на вашия автомобил, като радиото, електрическите седалки и електрическите огледала.
Стъпка 38: Отстранете скобите на колелата.

Част 3 от 3: Тест задвижване на превозното средство

Стъпка 1: Поставете ключа за запалване. Стартирайте двигателя и карайте автомобила.

Стъпка 2: Влезте в бавно темпо и направете волана от заключване до заключване. Това позволява сензорът за ъгъл на кормилно управление да се калибрира без програмиране на компютъра.

Стъпка 3: Проверете за прекъсване в последователността на запалването. След теста на пътя регулирайте наклонения волан нагоре и надолу, за да видите дали има разкъсване в последователността на запалването.

Ако вашият двигател няма да се стартира след смяна на сензора за ъгъл на управление, тогава може да има допълнителна диагностика на сензора за ъгъл на кормилното управление. Ако проблемът продължава, трябва да потърсите помощ от един от сертифицираните техници, който може да провери схемата на сензора на ъгъла на управление и да извърши подмяна, ако е необходимо.