Казанлък
 
Севт Ауто

Как да смените вакуум маркуч

Вакуумният маркуч е повреден, ако светне индикаторът за проверка на двигателя, двигателят не работи гладко или двигателят губи мощност и не се стартира.


Вакуумните маркучи работят в цялото отделение на двигателя и се използват за много приложения в двигателя и във вътрешността на автомобила. Вакуумните маркучи подават вакуум към различни сензори и задействащи механизми. Тези сензори помагат при наблюдението на движението на вашия автомобил и дават какъвто и да е вход, необходим на вашия PCM (Powertrain Control Module). РСМ е мозъкът на вашия автомобил, често наричан компютър на вашия автомобил.

Вакуумните маркучи обикновено стават сухи и чупливи при отказ, в зависимост от средата, в която се намират, като например в сухо и горещо време маркучите като цяло се влошават по-бързо. В някои случаи те се повреждат от триене, което причинява изтичане на вакуум маркуч.

Един добър начин да проверите вакуумните маркучи би бил да търсите физически повреди. Крехкият маркуч ще се напука, скъса, разцепи и гумата също се влоши и почерни ръцете ви след докосване. Обичайните признаци на отказал вакуум маркуч включват светещата светлина на контролния двигател, двигателят не работи безпроблемно и двигателят губи мощност или не стартира.

Инсталиране на новия вакуум маркуч


Стъпка 1: Повдигнете и закрепете капака на вашия автомобил.

Стъпка 2: Намерете вакуумния маркуч. В зависимост от вашия автомобил може да се наложи да свалите капака на двигателя.

Обикновено са с болтове надолу или лесно се издърпват навън, като се повдигат право нагоре.

Стъпка 3: Сваляне на скобите на маркуча. Има различни скоби, използвани в превозните средства.

Стъпка 4: Сваляне на вакуумния маркуч. След като скобите са свалени, вакуумният маркуч се сваля сравнително лесно.

Стъпка 5: Когато монтирате вакуумния маркуч, може да се наложи правилно да насочите маркуча.

Ако маркучът беше закрепен под други маркучи или притиснат на определено място, много е важно да го инсталирате по начина, по който сте го намерили. Ако не го направите, има вероятност да го протриете или да го ударите от движещи се части или срещу други маркучи.

Стъпка 6: Преди да поставите маркуча върху накрайника, напръскайте малко масло върху вътрешния край на маркуча, който ще бъде инсталиран.

Стъпка 7: Затягане на вакуумния маркуч. Поставете правилните скоби за вакуум и затегнете.

Не затягайте прекомерно скобата на маркуча, тъй като може да прищипите маркуча и да предизвикате друг теч на вакуум.

Стъпка 8: Проверете ремонта. Погледнете отново ремонтирания вакуум маркуч и се уверете, че всичко е на мястото си.

Стъпка 9: Инсталирайте капака на двигателя. Той или изскача обратно в държачите, или трябва да го закрепите с болтове и гайки в зависимост от вашия автомобил.

Вакуумните маркучи са много важни, тъй като позволяват на вашето превозно средство да работи правилно, а в някои превозни средства има задвижващи механизми, работещи с вакуум, които управляват контрола на климатика и разпределението на отоплителния въздух на вашето превозно средство. Ако имате въпроси относно процеса, не забравяйте да попитате механик за бърз и полезен съвет.