Казанлък
 
Севт Ауто

Как да смените въздушния филтър

Преди въздуха да влезе в двигателя, въздушният филтър на двигателя улавя всякакъв прах и отпадъци, като действа като щит, блокирайки пътя му. С течение на времето обаче тези филтри могат да натрупат много мръсотия и да се запушат, като трябва да бъдат заменени, за да могат да продължат да работят адекватно. Един мръсен въздушен филтър затруднява дишането на двигателя и това може да повлияе на цялостната работа на автомобила. Филтърът на двигателя обикновено се проверява при всяка смяна на маслото или на всеки 6 месеца. Ако правите много шофиране, особено в прашни райони, се препоръчва да проверявате въздушния си филтър месечно.

Смяната на въздушен филтър е нещо, което всеки може да направи и в повечето случаи без използването на каквито и да било инструменти. Първият опит може да отнеме допълнително време, но след като намалите движенията, повечето въздушни филтри могат да бъдат сменени само за 5 минути.

1. Съберете необходимите материали

Необходимите материали в крайна сметка ще се основават на какъв автомобил работите, но следните са общи за повечето превозни средства

2. Сменете въздушния филтър

Стъпка 1: Намерете кутията за почистване на въздуха. Отворете капака и намерете кутията за почистване на въздуха. Кутията за почистване на въздуха може да варира по размер и форма в зависимост от марката на автомобила. Две черти, които имат всички общи кутии за въздушно почистване са, че всички те са черни и пластмасови и че обикновено са разположени в предната част на автомобила, до двигателя. Има и черен маркуч, наподобяващ акордеон, който го свързва с тялото на дросела, което го прави по-разпознаваем.

Стъпка 2: Отворете кутията за почистване на въздуха. Веднъж разположен, обърнете внимание на типа крепежни елементи, които се използват за задържане на кутията. В повечето случаи тези крепежни елементи са клипове, които могат да се откачат на ръка. В такъв случай освободете клипсите, за да отворите кутията за почистване на въздуха, за да може въздушният филтър да бъде премахнат.

Стъпка 3: Достъп до кутията за почистване на въздуха. За кутиите за почистване на въздуха, които са закрепени с винтове или болтове, намерете подходящото гнездо и тресчотка или намерете отвертка и разхлабете крепежните елементи. Това ще ви позволи да получите достъп до въздушния филтър.

Съвет: Някои превозни средства, които имат V6 или V8 двигатели, може да имат два въздушни филтъра, които да бъдат свалени и заменени.

Съвет: Когато работите с Toyota или Honda, може да се наложи да използвате 13-сантиметрово удължение, заедно с подходящ размер гнездо и тресчотка, за да достигнете и разхлабите крепежните елементи.

отворена кутия за почистване на въздух с мръсотия вътре в нея

Стъпка 5: Изхвърлете филтъра за мръсен въздух. Извадете филтъра за мръсен въздух от кутията за почистване на въздуха и го хвърлете в кошчето. Погледнете вътре в кутията за почистване на въздуха. Ако има някакви остатъци, не забравяйте да отделите време за отстраняването му. Използването на вакуум може да бъде полезно за отстраняване на замърсявания или други частици, които не трябва да има.

Стъпка 4: Инсталирайте новия въздушен филтър. След като кутията за въздушен пречиствател бъде почистена, вече можем да инсталираме новия въздушен филтър, като го поставим точно както беше поставен предишния въздушен филтър и затворим кутията за въздушен пречиствател.

Стъпка 5: Закрепете крепежните елементи. В зависимост от използвания тип крепежни елементи, или закрепете скобите, които са били разхлабени по-рано, или използвайте подходящия инструмент, за да затегнете крепежните елементи здраво.

Честито! Успешно сменихте вашия въздушен филтър на двигателя. Изпълняването на тази задача самостоятелно определено ще ви спести пари всеки път, когато смените въздушния си филтър. Освен това ще ви донесе една стъпка по-близо до това да сте в тон с вашето превозно средство – превозно средство ще се представя само толкова добре, колкото собственикът го поддържа. Ако се сблъскате с някакви проблеми, не забравяйте да попитате сертифициран механик, да смени въздушния филтър за вас.