Казанлък
 
Севт Ауто

Как да смените маркуча към преливника

Подмяната на маркуча на преливника включва работа върху охладителната система, която може да ви изгори, когато двигателят е горещ. Бъдете в безопасност, като изчакате да се охлади.


Системата за охлаждаща течност в съвременното модерно превозно средство е проектирана като система със затворени съдове. Охлаждащата течност се поставя в радиатора и се циркулира през блока на двигателя, за да абсорбира топлина от металните части вътре в двигателя. След като охлаждащата течност отново влезе в радиатора, той се циркулира през множество камери, за да се охлади и повтори циркулационния процес. Тъй като охлаждащата течност се нагрява, тя се разширява и може да прелее от радиатора. Резервоарът за преливане на охлаждащата течност е проектиран като контейнер, която съхранява допълнителната охлаждаща течност. Прехвърлящия маркуч свързващ радиатора с резервоара за преливник, което го прави жизненоважно за работата на вашия автомобил.

Един от показателите, че има проблем с маркуча на резервоара за преливане, е когато автомобилът прегрява. Други знаци включват изтичане на охлаждащата течност в близост до капачката на радиатора или сензора за ниво на охлаждащата течност.

Подмяна на маркуча на резервоара


Предупреждение: Всеки път, когато работите върху охладителната система, потенциалът да се изгорите е много голям. Охлаждащата течност може да поддържа температура близо до кипене за много дълго време и ще изгори кожата ви, ако е изложена. Тази работа трябва САМО да бъде завършена, когато двигателят е студен и не работи поне един час. Уверете се, че носите предпазни очила и ръкавици, за да предпазите ръцете си от гореща охлаждаща течност, ако двигателят не е студен.

Стъпка 1: Намерете резервоара за охлаждащата течност. Резервоарът за охлаждаща течност трябва да бъдат разположени в горната част на двигателното отделение, обикновено от страната на пътниците. Уверете се, че това е резервоарът за охлаждащата течност, а не резервоарът за миене на предното стъкло, тъй като двата често са един до друг.

След като намерите резервоара за преливане на охлаждащата течност, намерете къде е свързан маркучът на резервоара. Това обикновено е отгоре на резервоара и понякога е прикрепено към резервоара точно под капачката.

Стъпка 2: Отстранете болтовете или скобите на маркуча, закрепващи маркуча на резервоара. След като намерите маркуча, извадете скобите или болтовете, които закрепват маркуча към резервоара.

Стъпка 3: Извадете маркуча от резервоара. След като махнете скобата на маркуча, която фиксира маркуча на резервоара. Преди да свалите маркуча, поставете няколко парцала под маркуча, тъй като течността ще изтече, когато го извадите.

Вземете плоска отвертка и я поставете между маркуча и фитинга на резервоара. Натиснете маркуча нагоре, за да разхлабите връзката. Внимателно плъзнете и разклатете маркуча, освободен от мъжкия монтаж на резервоара.

Стъпка 4: Следвайте маркуча на резервоара към радиатора. След като сте извадили маркуча на резервоара от резервоара, следвайте маркуча, за да определите дали други части трябва да бъдат премахнати, за да премахнете и монтирате правилно новия маркуч.

В някои случаи ще има допълнителни скоби за маркучи, които закрепват този маркуч от радиатора към резервоара. За да получите достъп до тях, може да се наложи да премахнете капака на двигателя. Ако е необходимо, свалете капака на двигателя, като следвате инструкциите в сервизното ръководство.

Стъпка 5: Извадете маркуча на резервоара от радиатора. След като сте последвали маркуча на преливния резервоар към радиатора и сте го изключили от всички други опорни скоби до двигателя или по протежение на защитната стена, ще бъдете готови да извадите маркуча от радиатора. Повечето превозни средства имат маркуча, свързан към радиатора с винтова скоба.

Проверете дали двигателят е студен. Развийте капачката на радиатора, за да освободите налягането. С помощта на отвертка или гнездо с подходящ размер разхлабете скобата на маркуча. Плъзнете скобата на маркуча от мъжкия фитинг. Внимателно откъснете маркуча от мъжкия монтаж на радиатора. Извадете маркуча на резервоара от автомобила.

Стъпка 6: Инсталирайте новия маркуч на радиатора. Най-добрият начин да подготвите новия си маркуч за монтаж е първо да поставите правилните нови скоби за маркучи на краищата на маркучите. Следвайте тези указания, но се обърнете към сервизното ръководство за точни инструкции.

Плъзнете новите скоби на маркуча както върху края на радиатора, така и към края на резервоара. Напръскайте малко количество масло в маркуча на резервоара. Това ще му помогне да се плъзне по мъжкия монтаж на резервоара на радиатора и охлаждащата течност много по-лесно и ще намали потенциалните повреди по новия маркуч.

Инсталирайте новия маркуч на резервоара върху мъжкия монтаж на радиатора. Плъзнете нова скоба на маркуча върху мъжкия фитингов участък, където новият маркуч за пренапрежение е монтиран на радиатора. Затегнете фиксатора на маркуча на връзката на радиатора.

Стъпка 7: Сложете новия маркуч точно там, където се е намирал старият. На много превозни средства маркучът на резервоара за захранване е притиснат към носещи скоби под капака на двигателя, отстрани на защитната стена или на страничните калници. Уверете се, че отново монтирате новия маркуч върху същите скоби (ако има такива), докато стигнете до резервоара.

Стъпка 8: Нахлузете маркуча върху мъжкия фитинг на резервоара. Използвайки същия метод като в стъпка 6 по-горе, монтирайте новия маркуч върху мъжкия монтаж на резервоара. Ако имате скоби, използвайте чифт клещи, за да затворите зъбите на скобата, плъзнете скобата към основата на резервоара и освободете клещите, за да затворите здраво скобата. Ако имате скоба тип винт, поставете скобата върху основата на резервоара и я затегнете.

Стъпка 8: Напълнете резервоара за охлаждащата течност. Всеки производител има индивидуални препоръки относно вида на охлаждащата течност, който трябва да се използва, както и колко високо да се напълни резервоара. Уверете се, че сте напълнили резервоара до върха на пълната индикационна линия, преди да стартирате автомобила.

Стъпка 9: В някои случаи системата за охлаждаща течност на вашето превозно средство ще трябва да бъде обезвъздушена, за да се избегнат балони или въздушни джобове вътре в тръбопроводите за охлаждаща течност. Не забравяйте да се консултирате с производителя на автомобила си, за да разберете дали това е така и обезвъздушете системата, както е препоръчано, преди да стартирате автомобила.

Предупреждение: Много по-нови автомобили, камиони и джипове имат системи за охлаждаща течност, които изискват стъпка за обезвъздушаване. Това е уникално и специфично за всеки производител на превозни средства, така че е жизненоважно да се свържете с вашия автомобилен производител и да получите точния процес за обезвъздушаване на охладителната система. Ако това не стане, често въздушните мехурчета ще бъдат хванати в охладителната система и ще причинят проблеми при прегряване


Стъпка 10: Проверете за течове. Стартирайте автомобила и го оставете да се загрее до работна температура. Проверете за изтичане от маркуча на резервоара за преливане или от тръбопроводите за охлаждаща течност, които сте отстранили, за да източите всяка течност.

Стъпка 11: Проверете лампите на таблото. Проверете дали светва контролната лампа или ниското ниво на охлаждащата течност. Ако е, изключете двигателя и проверете нивото на охлаждащата течност вътре в резервоара. Ако светлината е включена, резервоарът за охлаждащата течност трябва да бъде празен. Напълнете го с охлаждаща течност и рестартирайте двигателя, за да гарантирате, че светлината изгасва.

Стъпка 12: Тествайте задвижването на автомобила. Уверете се, че управлявате автомобила, докато чуете, че вентилаторът на радиатора се включва. След като се върнете, върнете се у дома, като следите температурата на двигателя.

Стъпка 13: Проверете отново нивото на охлаждащата течност. След като превозното средство се охлади за минимум един час, проверете нивото на охлаждащата течност вътре в резервоара и го напълнете, ако е необходимо.

Ако сте прочели тази статия с инструкции и не сте 100% уверени в самостоятелното изпълнение на тази работа, свържете се с професионален механик.