Казанлък
 
Севт Ауто

Как да тестваме спирачния усилвател

Ако спирачките ви започнат да се чувстват меки, първопричината може да е спирачния усилвател.

спирачния усилвател се използва за подаване на спирачна течност по спирачните линии, което позволява на системата да работи ефективно. Ако усилвателят на спирачката се повреди, това може да доведе до мек педал на спирачката или дори до пълна повреда на спирачната система. В следващите няколко абзаца ще обясним как този критичен компонент работи в спирачната система, както и няколко указателя, които ще ви помогнат да диагностицирате и да определите дали усилвателят на спирачната сила е основният източник на вашия проблем.

Как работи спирачния усилвател?

За да разберем как спирачния усилвател се вписва в съвременната спирачна система, е важно да обясним как работят спирачките. За да спрете безопасно автомобила си, трябва да възникнат три научни принципа – лост, хидравлично налягане и триене. Всяко от тези действия трябва да работи заедно в тандем, за да спре автомобила. Спирачният усилвател помага да се подава правилното хидравлично налягане, за да могат спирачните апарати да оказват налягане върху спирачния ротор и да създават триене, установено от прилагането на спирачните накладки към ротора.

Усилвателят на спирачка също помага да се осигури силата, необходима за точното налягане, за да се създаде ефективно прилагане на сила. Той работи чрез изтегляне на мощност от вакуум, който се създава от двигателя по време на работа. Ето защо спирачките работят само при стартиране на двигателя. Вакуумът захранва вътрешен резервоар, който подава силата към хидравличните спирачни линии. Ако вакуумът изтича, повреди или вътрешните компоненти в усилвателя на спирачната сила са повредени, той няма да работи правилно.

3 метода за тестване на повреда на спирачния усилвател

Метод 1: Тестването на спирачния усилвател е доста прост процес. Ако подозирате, че усилвателят на спирачната система е основният източник на повреда на спирачната ви система, изпълнете следните три стъпки:

При изключен двигател, помпайте педала на спирачката няколко пъти. Това ще гарантира, че вътре в усилвателя на спирачката не остава вакуум.

Натиснете спирачния педал силно надолу един последен път и оставете крака си върху спирачния педал, когато стартирате двигателя. Не освобождавайте крака си от педала на спирачката по време на този процес.

Ако усилвателят на спирачката работи правилно, ще почувствате леко подаване на педала, когато двигателят стартира. Това е така, защото вакуумът в двигателя подава налягане към усилвателя на спирачката.

Метод 2: Ако изпълните тази стъпка и педалът на спирачката не се движи, това е индикатор, че спирачния усилвател не получава налягане на вакуум. Това е случаят, когато трябва да опитате вторичен тест за усилване на спирачката.

Оставете двигателя да работи няколко минути.

Изключете двигателя, след което многократно натиснете бавно педала на спирачката. Когато го помпате за първи път, педалът трябва да бъде много „нисък“, което означава не е много съпротивлението на налягането. Докато помпате педала, налягането трябва да стане по-силно, което показва, че усилвателят на спирачката не изтича.

Метод 3: Ако всеки от тези тестове премине, има още два компонента, които можете да проверите:

Проверете обратния клапан: Възвратният клапан е разположен на самия усилвател на спирачката. За да го намерите, консултирайте се с ръководството за ремонт на вашето превозно средство. Ще искате да изключите вакуумния маркуч, тъй като той се свързва към всмукателния колектор на двигателя. Не забравяйте да го изключите от колектора, а не от усилвателя на спирачката. Ако работи правилно, въздухът не трябва да тече с приложено налягане. Ако въздухът тече в двете посоки или не можете да издухате въздух, клапанът е повреден и усилвателят на силната спирачка ще изисква подмяна.

Проверете вакуума: За да може усилвателят на спирачната сила да работи, е необходимо минимално количество налягане. Можете да тествате вакуума и да се уверите, че има минимум най-малко 18 инча вакуум налягане и няма изтичане на вакуум.