Казанлък
 
Севт Ауто

Как да тествате запалителна бобина

Ако подозирате, че колата ви има дефектна свещ, използвайте мултицет, за да я тествате в 7 направени стъпки.


Запалителната бобина е жизненоважен компонент на съвременната система за управление на двигателя. Почти всички произведени днес превозни средства използват запалителни бобини, за да осигурят искрата на запалителните свещи на двигателя. Запалителната бобина е индуктивна намотка, която е част от системата за вторично запалване на автомобила. Той използва електромагнитна индукция, за да преобразува дванадесетте волта на автомобила в няколко хиляди волта, необходими за създаване на искра, достатъчно мощна, за да прескочи празнината на свещта.

В зависимост от дизайна на производителя, някои превозни средства ще използват една или две запалителни бобини, отговорни за запалването на множество свещи, понякога чрез кабели за запалване с ниско съпротивление. Други дизайни ще използват по една бобина за запалване за всяка отделна запалителна свещ, която е закрепена с болтове точно над свещите.

Въпреки че предназначението и работата на бобините за запалване са сравнително прости и пасивни по своята същност, те всъщност са жизненоважен компонент за ефективната работа на двигателя – и тяхната неизправност може да доведе до всякакви проблеми. Неуспешната запалителна бобина може да се покаже по няколко начина, вариращи от забележимо намаляване на мощността и изминатия пробег на горивото до тежки грешки в двигателя, които понякога могат да направят автомобила невъзвратим. Поради местоположението им (често точно на двигателя), бобините за запалване са подложени на суровите условия на висока топлина и вибрации от работата на двигателя.

С течение на времето те могат да изгорят или да развият повишено електрическо съпротивление, което може да доведе до грешки или отслабена, по-малко ефективна искра, която ще попречи на работата. В това ръководство стъпка по стъпка ще разгледаме как да проверим дали бобината на запалването е добра или лоша, като изследваме съпротивлението с помощта на цифров мултицет.

Тестване на запалителна запалителна бобина в 7 стъпки

Стъпка 1: Проучете спецификациите. Разберете какви трябва да бъдат правилните показатели за съпротивление на бобините за запалване за вашия автомобил.

Тези спецификации обикновено могат да бъдат намерени в заводското ръководство за обслужване на превозното средство.

Стъпка 2: Намерете запалителната бобина или бобините на вашия автомобил. Обикновено те са разположени точно на двигателя, или се закрепват директно към запалителните свещи или се монтират отдалечено някъде отгоре на двигателя.

Ако е необходимо, отстранете всички пластмасови капаци, които може да покриват бобините за запалване.

Стъпка 3: Изключете кабела на запалителните бобини. Извадете ги с помощта на ръчните си инструменти.

Запалителните бобини обикновено са много лесни за отстраняване, често пъти задържани само с един или два болта.

Стъпка 4: Тествайте основната верига на запалването на бобината на запалването. Запалителните бобини имат две вериги, които трябва да бъдат проверени: първичната и вторичната верига на запалване.

Свържете положителните и отрицателните изводи на вашия мултицет към положителните и отрицателните изводи на вашата бобина за запалване. На някои намотки терминалите ще бъдат изрично обозначени положително и отрицателно; други просто ще имат двата щифта или клеми, които са разположени в конектора.

Повечето бобини за запалване трябва да имат първично съпротивление, падащо някъде между 0,4 и 2 ома; Въпреки това, вижте спецификациите на вашия производител за правилното отчитане. Ако се покаже нулево отчитане, това означава, че бобината на запалването е на късо вътрешно в първичните намотки и трябва да бъде сменена. Четенето на спецификацията сигнализира, че бобината за запалване е отворена, което също би означавало необходимост от подмяна на бобината.

Стъпка 5: Тествайте вторичната верига на запалителната бобина. Свържете вашия мултицет към положителния извод или щифт на бобината си и към терминала с висок изход, който отива към свещта.

Повечето бобини за запалване трябва да имат вторично съпротивление, падащо някъде между 6 000 до 10 000 ома; Въпреки това, вижте спецификациите на производителя за правилния диапазон. Ако се покаже нулево отчитане, това означава, че намотката е на късо съединение и трябва да бъде заменена, докато прекомерното отчитане означава, че бобината е отворена и също трябва да бъде заменена.

Стъпка 6: Повторете процедурата според нуждите. Следвайте стъпка 4 и стъпка 5 за тестване на всяка отделна бобина, ако вашето превозно средство има повече от една. Уверете се, че всички бобини за запалване работят правилно.

Стъпка 7: Инсталирайте отново бобините за запалване, след като ги смените според нуждите. След като всички тела за запалване са тествани, сменете всички дефектни бобини и ги монтирайте отново на автомобила.

Уверете се, че отново свържете всички електрически конектори и инсталирайте отново капаците на двигателя или други части на тапицерията, които може да са премахнати.

Запалителните бобини са много важна част от системата за запалване и могат драматично да повлияят на работата на двигателя, когато не функционират правилно. Неуспешната бобина може да доведе до всевъзможни проблеми и тестването им ще гарантира, че вашето превозно средство ще работи в отлично състояние. Ако имате проблеми с изпълнението на стъпките за тестване на бобините за запалване, не забравяйте да се свържете с сертифициран механик, за да ги разгледате.