Казанлък
 
Севт Ауто

Как да тествате съединителя си

Въпреки че ръчните трансмисии вече не са толкова популярни при автомобилните производители, колкото някога, днес на пътя все още има много превозни средства, които са оборудвани с ръчни трансмисии и по този начин имат съединител.

Автомобилният съединител е феродов диск, който се намира вътре в трансмисията на автомобила. Това е един от най-важните компоненти в задвижващата линия на превозното средство с ръчна трансмисия, тъй като той е компонент, отговорен за прехвърлянето на мощността от двигателя към трансмисията, така че да може да бъде разпределен към колелата.

Съединителите работят с помощта на триещи феродо, така че с течение на времето те могат да се износват и да започнат да се провалят в работата. Когато съединителят се износва, той започва да показва симптоми като шум, вибрации и подхлъзване. Ако остане несменен, съединителят няма да прехвърли никоя от мощността на двигателя върху колелата и в крайна сметка ще трябва да бъде сменен.

Можете да използвате няколко прости теста, за да проверите дали съединителят функционира правилно или трябва да бъде заменен.

Изпробвайте съединителя

Стъпка 1: Проверете съединителя. Преди да проверите дали даден съединител трябва да бъде сменен, вижте дали той се захваща и изключва правилно.

Когато превозното средство работи, натиснете педала на съединителя и поставете автомобила в предавка. Предаването трябва да се превключва в предавка без никакви шум или звук.

Ако съединителят на вашето превозно средство е хидравлично задействан, уверете се, че нивото на течността е добре и се уверете, че няма течове или други проблеми със системата.

Ако съединителят на вашето превозно средство работи с кабел , уверете се, че функционира правилно.

Обърнете внимание на всички признаци, които могат да показват, че съединителят приплъзва. Ако съединителят приплъзва той може да не се задейства правилно и ще доведе до треперене, колебание или дори обороти на двигателя по време на движение.

Стъпка 2: Задвижете и тествайте работата на съединителя. Поставете автомобила на първа предавка и потегляйте от спирка, както обикновено. Когато освобождавате педала на съединителя, обърнете допълнително внимание на ненормално поведение или намеци, които превозното средство може да прояви, като всяко шумолене или скърцане с шумове, миризми на горяло или подхлъзване, което показва, че може да има проблем.

Ако забележите хлъзгане, скърцане или шлайфане или някакъв вид мирис на изгаряне, съединителят може да е прекалено износен и може да се наложи да бъде заменен.

Стъпка 3: Тествайте съединителя, като включите нн трета предавка и тръгнете, ако колата не тръгне а придърпва имате проблем със съединителя..