Казанлък
 
Севт Ауто

Как лошото шофиране преждевременно износва автомобила Ви

Лошите шофьори и лошите навици за шофиране могат да причинят напрежение на частите на автомобила, особено на гумите, спирачките, каросерията и електрическите и кормилните системи.


Най-общо казано, след жилището колата ви е най-голямата ви финансова инвестиция и отговорност. Независимо дали използвате стар уред или имате съвсем нов модел, свеж от дилъра, практически всеки иска да се възползва максимално от своето превозно средство и да го поддържа в разумна форма възможно най-дълго. За съжаление обаче има списък с лоши навици, които водачите редовно правят, което може да повреди компоненти от автомобила. Въпреки че няма начин да гарантирате, че превозното средство ще бъде напълно безопасно през цялото време, има няколко неща, които трябва да имате предвид, когато сте зад волана.

спирачки

Когато сте в трафик; водачите ще ускорят, само за да спират секунда по-късно, когато трафикът го задържа отново. Това води до преждевременно износване на предния край на спирачките. Независимо дали в контекста на задръстване или по друг начин е добре да научите как да направите тази техника по-гладка.

Ако трябва да спирате много, вероятно работите с педала на газ повече, отколкото е необходимо. Решаването на този проблем също ще има положителна полза за вашата горивна ефективност по време на шофиране. Освен това, ако задръстване е достатъчно лошо, двигателя като спирачка често може да бъде по-ефективна и гладка от крачната такава.

Натискането на педалите на спирачките и газа едновременно (наречено „каране на спирачките“) е лесен начин да напрягате спирачната си система, без да спечелите нищо положително в замяна. Тези две функции работят една срещу друга, ще износят спирачните накладки и горивната ефективност. Това обикновено се случва, когато нервните шофьори се опитват да регулират скоростта си надолу по хълм. Само спирачките са по-надежден начин за управление на скоростта.

Когато колата е паркирана, също е добра идея да поставите спирачката за паркиране, дори ако няма наклон. Ръчната спирачка облекчава много тежестта от обикновените спирачки. Тъй като ръчната спирачка не се използва за нищо друго, балансирането на тежестта като такава ще увеличи дълголетието на вашата спирачка.

Волан и окачване

Окачването обикновено е проектирано така, че превозните средства да поемат необичайно големи тежести, ако е необходимо. Фактът обаче остава факт, че носенето на ненужно тегло натоварва окачването. Това важи дори за теглото, което може да влачите зад себе си в ремарке. Въпреки че не трябва да се притеснявате за точните съотношения на теглото, добре е да знаете колко е за безопасното ви управление на автомобила. Преминаването над лимита може да изглежда добре тогава, но напрежението може да доведе до трайни щети.

Правилното използване на системата за превключване на предавките е от първостепенно значение, ако искате да намалите износването на вашия автомобил. За начало рязкото изместване или превключване между преден / заден ход без спиране може да повреди безмислено трансмисията. Дръжте ръката си свободно от лоста за смяна винаги, когато не го използвате; ако използвате по-старо превозно средство с ръчна трансмисия, същото се отнася и за съединителя. Дори малко количество налягане може неволно да напряга предавателната система. Тези компоненти са проектирани да бъдат чувствителни, така че имайте предвид този факт, когато ги използвате по-нататък.

Въпреки че трябва да се разбира, избягването на неправилно шофиране ще направи чудеса за дълголетието на вашия автомобил. Трябва да се внимава допълнително около дупките и бързите неравности. Прекалено бързото превишаване на скоростта може да разруши трансмисията на автомобила, така че дръжте очите си на пътя и забавяйте скорост до 5 км / ч при всяко движение над тях.

Гуми

Проверявайте често гумите си. Редовно да ги помпете или да ги сменяте според нуждите, можете да спестите на вас и вашия автомобил тон проблеми по пътя. Меките гуми могат да намалят пробега с до 15%. Измерването на налягането на въздуха в гумите ви около веднъж месечно е добър навик. Освен това, уверете се, че гумите ви са подходящи за вида на терена, по който ще шофирате. Ако живеете в селски район с до голяма степен чакълести пътища, градските гуми ще се деградират с много по-бързи темпове, отколкото гумите, подходящи за условията , Същото важи и за метеорологичните условия, като сняг. Правилният избор на гума може да има значителни предимства по отношение на безопасността.

Тяло и рама

Ако в колата ви има вдлъбнатина, която е започнала да ръждясва, поправете дупката възможно най-скоро. Позволяването на повърхностите да ръждясва постепенно влошава каросерията на автомобила. Това може да се забави значително чрез боядисване върху повърхностите с боя и уплътнител. Разрешаването в домашни условия могат да бъдат добра помощ за момента, но трябва да го занесете в автосервиз, ако искате проблемът да бъде решен за добро.

Почистването и миенето на автомобила редовно ще спомогнат за подобряване на дълголетието. Наред с това, лугата има киселинни свойства, които могат да повредят боята на автомобила.

Както при окачването и гумите, внимавайте при справянето с препятствия като дупки и бързина. Блъскането над дупка или удар на скоростта може да доведе до значителни повреди на изпускателната тръба и под каросерията на автомобила.

Електрическа система

Оставянето на електрониката (като стерео и фаровете) включено, докато двигателят е изключен, постепенно ще източва батерията, докато не се изтощи. Ако случаят е такъв, колата ще трябва да се върне към живот с помощта на друга кола. Ако трябва да използвате стерео за известно време, не забравяйте да включвате двигателя на всеки 15 минути.

Ако колата ще бъде спряна от употреба за дългосрочен период (като зимните месеци), уверете се, че палите двигателя полу-редовно, поне няколко пъти месечно. Това ще запази акумулатора. Автомобилните акумулатори са скъпи и е жалко да се износва толкова скъп компонент чрез чиста небрежност.

Добра идея е да се обърнете към кодовете за неизправности на OBD-II (бордовата диагностика) веднага щом влезете в компютъра на вашия автомобил. Това се отнася за всеки аспект на автомобила – не само за електрическите компоненти. Освен шофиране внимателно, поемането на проблемите под контрол възможно най-бързо е най-добрият ви залог за ограничаване на щетите.