Казанлък
 
Севт Ауто

Как работи системата на хидравличния съединител

Ако вашата трансмисия на автомобил има хидравличен съединител, най-вероятно се чудите как точно работи във вашата система за смяна. Повечето съединители, особено при по-старите превозни средства, работят с помощта на система за зъбни колела, която сменя предавките при смяна. С автоматична трансмисия вие всъщност не семеняте – колата го прави вместо вас.

Основите

По същество съединителя работи с помощта на лоста за превключване на предавките. Натиснете съединителя надолу с крака си и това кара маховика да се движи. Това работи с притискащата плоча, отделя диска на съединителя и спира задвижващия вал от въртене. След това плочата се освобождава и отново се задейства в избраната от вас предавка.

хидравлика

Хидравличен съединител работи на същия основен принцип, но се различава от механичния си колега по това, че има по-малко компоненти. Този тип съединител има резервоар, съдържащ хидравлична течност, и когато натиснете педала на съединителя, течността става под налягане. Той работи заедно с плочата на съединителя, за да изключите предавката, в която сте, и да включите новата предавка.

Поддръжка

Важно е да сте сигурни, че течността ви винаги е достатъчна. В повечето превозни средства това не е проблем. Това е затворена система, така че обикновено течността ви трябва да издържи живота на автомобила и никога да не се налага да се сменя. Изключение от това, разбира се, е ако имате навика да шофирате много старо превозно средство. Тогава износването може да доведе до изтичане и ще трябва да допълвате течността. Не е нужно да се притеснявате да купувате нещо фантастично – просто спирачната течност.

проблеми

Вашата система за смяна очевидно е жизненоважна за работата на вашия автомобил. Хидравличният съединител е това, което осигурява смяна на предавката и ако не работи, ще се окажете, че шофирате с една предавка – все пак не за дълго. Ще трябва да се провери от механик. За да запазите хидравличния съединител безпроблемен, най-доброто нещо, което трябва да направите, е да избягвате практиката, известна като „возене на съединителя“. Това означава просто, че сте разработили навика постоянно да държите крака върху педала на съединителя, да го повдигате и спускате като средство за регулиране на скоростта. За това са вашите спирачки! Правилно обгрижван, вашият хидравличен съединител ще издържи дълго време.