Казанлък
 
Севт Ауто

Как работи стартера

Когато завъртите ключа при запалването на колата си, двигателят се завърта и след това задвижва. Стартера е отговорен за завъртането на двигателя по време на запалването и позволява всичко останало да се случи.

Как работи стартерът ви

Вашият стартер е електрически мотор. Той се задейства, когато включите запалването, за да „работи“ и завърта двигателя. Върху двигателя към края на коляновия вал е прикрепен маховик, с зъбно колело около ръба. На стартера има предавка, проектирана да се побере в каналите на зъбното колело .

Когато завъртите ключа за запалване, стартера се захранва и електромагнитът вътре в тялото се задейства. Това изтласква ос, към която е прикрепено зъбното колело. Скоростта отговаря на маховика и стартерът се завдеъства. Това върти двигателя, всмуква въздух (както и гориво). В същото време електричеството се изпраща през проводниците на свещта, запалвайки горивото в горивната камера.

Когато двигателят се запали, стартерът се изключва и електромагнитът спира. Стартера още веднъж, изваждайки зъбното колело от контакт с маховика и предотвратявайки повреда. Ако зъбното колело остане в контакт с маховика, възможно е двигателят да завърти стартера твърде бързо, причинявайки му повреда.