Казанлък
 
Севт Ауто

Как работят дюзите

Как работи горивният инжектор?
Задачата на горивния инжектор е да доставя гориво в горивната камера на двигателя с контролирана скорост и в нужното количество.

Повечето съвременни двигатели използват техника, известна като директно впръскване, за да вкарат горивото в камерата на двигателя. Целият процес включва сложното взаимодействие на всички части на системата за управление на горивата, под контрола на ECU. Затова е жизненоважно всяка част от системата, включително всеки инжектор да работи правилно.

 
Горивото от резервоара се насочва към инжектора и се пръска в горивната камера. Пристига се през дюза, която се отваря и затваря с иглов клапан. Отварянето и затварянето на клапана се управлява от соленоид.

Когато иглата се отвори, горивото под огромно налягане се напръсква в горивната камера. В съвременните дизелови двигатели с обща релса налягането на горивото може да бъде над 25 000 psi.

Тъй като инжекторът е разположен в горната част на цилиндъра на двигателя, той е постоянно изложен на топлина и налягане. Това увеличава шансовете за дефект във времето.