Казанлък
 
Севт Ауто

Как сервоусилвателя влияе на управлението на автомобила

Днес много автомобили, а почти всички камиони разполагат с усилвател на волана. Хидравличният волан значително облекчава паркирането и други шофиране с ниска скорост и това е практическа необходимост за по-тежки превозни средства и за шофьори, които не са много силни.

Хидравличното управление е почти каквото звучи: система за усилване на волана помага на водача да завърти волана, използвайки хидравлична или електрическа мощност (или и двете). Системата може просто да осигури полезен тласък или може да свърши цялата работа в отговор на движението на волана; така или иначе, завъртането на превозно средство с усилвател на волана изисква по-малко усилия, отколкото би иначе.

Автомобилните серво системи се различават значително по дизайн, но типичната хидравлична настройка включва следното:

Сензор, прикрепен към волана, който открива сила или въртящ момент – в действителност системата „знае“ кога водачът върти волана на колата, така че системата може да предостави помощ, когато е необходимо.

Помпа, задвижвана от двигателя на автомобила (обикновено с ремък), за да се повиши налягането в течността на кормилното управление до 100 пъти повече от атмосферното налягане.

Колекция от клапани, които насочват течността под високо налягане през маркучи или метални тръби към едната или другата страна на кормилната система според начина на завъртане на волана.

Задвижващи механизми, с помощта на които течността на с високо налягане помага да се изтласкат волана на едната или другата страна.

Електрическите сервоуправляващи системи работят по различен начин, но постигат подобни резултати.

Целите на кормилното управление

В идеалния случай, сервото би свършило работата си по-лесно, без да има отрицателни ефекти върху управлението. Управлението щеше да бъде бързо и прецизно, без да е прекалено чувствително, за да се контролира лесно, а водачът все пак ще може да каже какво да правят колелата по всяко време. Всички производители на превозни средства се опитват да постигнат тези цели със своите сервоусилващи системи и в по-голямата си част успяват. Съвременните системи за кормилно управление, които функционират правилно, обикновено нямат голямо отрицателно въздействие върху управлението.

Как усилването на волана влияе върху управлението

Все пак винаги има поне някакъв ефект. Много е трудно да се създаде система за усилване на волана, която позволява лесно маневриране с ниска скорост, като същевременно осигурява добра обратна връзка (понякога наричана усещане за път) на водача;

Най-големият ефект от управлението, който е резултат от усилването на волана, е това, което се случва, ако системата не успее. Сривът на волана е много рядък, но е важно да знаете какво да очаквате, ако се случи.

Най-честите причини за повреда на волана са:

Загуба на течности от бавно или внезапно изтичане (само за хидравлични системи)
Повреда на помпата (само хидравлични системи)
Загуба на мощност (хидравлични и електрически системи), поради отказ на двигателя или поради загуба на мощност само на кормилната система
Ако вашето кормилно управление изгасне, може да стане много трудно да управлявате автомобила. Кормилна уредба, която е проектирана да работи с мощност, не е предназначена да се задвижва без тази мощност, а поради съотношението на предавките на волана, други геометрични съображения и влаченето на системата, може да бъде изненадващо трудно да завъртите колелото, когато това случва се. Ако се случи, когато пътувате с висока скорост, резултатът може да е плашещ, защото може да се почувствате като загубили управление.

И така, какво да направите, ако сервоуправлението ви откаже? Първо, не изпадайте в паника. Може да изглежда, че изобщо не можете да управлявате колата си, но можете, просто е по-трудно. Забавете леко – не блъскайте спирачките. Обърнете внимание, че спирачките също могат да бъдат по-трудни за използване (ако причината за повредата е загуба на мощност за цялото превозно средство), но както при управлението те работят, те просто изискват повече сила. Ако сте в движение, включете аварийните си светлини (мигачи). Спрете бавно към страна от пътя; отново, може да е трудно да завъртите волана, но можете да го направите. След като изтеглите безопасно от пътя, веднага проверете управлението. Може да е безопасно, макар и по-трудно, да управлявате автомобила, но може да има и някакъв механичен проблем, който го прави опасен.