Казанлък
 
Севт Ауто

Как студеното време влияе на маркучите на автомобила?

Студените зимни температури могат да причинят повреда на маркучите на автомобилните двигатели. Проверете маркучите за автомобили през студените месеци, за да се уверите, че са в добра форма.


С настъпването на по-студено време трябва да се обърне голямо внимание на вашата охладителна система, включително маркучите. Студеното време може да има значителен ефект върху всички маркучи на вашия автомобил, но това е най-забележимо при маркучите на радиатора.

Как студеното време уврежда маркучите на автомобила?

С течение на времето многократното разширяване и свиване ще отслаби маркучите. При студено време това разширяване и свиване се случва по-бързо и в по-голяма степен, отколкото през топлите месеци на годината.

Маркучите са изработени от специално формулирана гума, проектирана да бъде устойчива на топлина. Въпреки че маркучите са в състояние да издържат на високи температури, излагането на топлина все още кара гумата да се разширява. Когато изключите двигателя, той се охлажда и маркучите се свиват.

През зимата маркучите ви преминават от температурата на околната среда в помещението за съхранение (извън дома ви, в гаража ви и т.н.) до работната температура на двигателя много бързо. Обратното също е вярно. Когато изключите двигателя, маркучите се охлаждат по-бързо и до по-ниска температура. Това създава значително разширение и свиване на каучука.

Екстремното огъване, което се случва през зимата, допълнително износва маркучите ви, което води до появата на малки пукнатини и увреждане на вътрешната структура. Ако маркучите са вече стари и износени, има по-голям шанс да се повредят.

Най-добрият вариант е маркучите ви да бъдат инспектирани на редовни интервали от професионалист.