Казанлък
 
Севт Ауто

Кои филтри в колата могат да бъдат почистени или сменени

Автомобилните филтри почистват въздуха и течностите в интериора и двигателя на вашия автомобил. Можете да почистите въздушния филтър, но винаги трябва да смените масления филтър.

Въпреки че се препоръчва да сменяте филтрите на автомобила си редовно, можете да удължите живота на някои филтри, като ги почиствате. В крайна сметка обаче всички филтри се нуждаят от подмяна, тъй като почистването им става все по-малко ефективно. В този момент е по-добре механик да ги смени.

Видове филтри

Вашият автомобил работи с много различни видове филтри, всеки от които е насочен към филтриране на различни неща. Филтърът за входящ въздух почиства въздуха от замърсявания, когато влиза в двигателя за процеса на горене. Можете да намерите въздушния филтър от едната или другата страна на двигателното отделение в по-новите модели автомобили или във въздухоочистителя, който седи над карбуратора при по-стари автомобили. А въздушния филтър в кабината помага да се филтрира, прах , когато навлиза в автомобила отвън. Филтър за входящ въздух се предлага в различни филтриращи материали, включително хартия, памук и пяна.

Повечето автомобили с по-нов модел нямат тази функция, освен ако не са добавени като опция от производителя. Можете да намерите въздушния филтър в кабината или в областта около или зад жабката или в отделението на двигателя някъде между кутията на HVAC и вентилатора.

Някои други видове филтри във вашия автомобил включват филтър за масло и гориво. Масленият филтър премахва замърсяванията от моторното масло. Масленият филтър седи отстрани и в долната част на двигателя. Филтърът за гориво почиства горивото, използвано за процеса на горене. Това включва примеси, прибрани, докато горивото се съхранява и транспортира до бензиностанцията, както и мръсотия и отпадъци, открити във вашия резервоар.

За да намерите горивния филтър, следвайте линията за подаване на гориво. Докато горивният филтър на някои превозни средства седи в някакъв момент по линията на подаване на гориво, други са разположени в самия резервоар за гориво. Така или иначе, ако смятате, че някой от филтрите на колата ви се нуждае от смяна, проверете на механик проверка, за да сте сигурни.

Най-често срещаният отговор на мръсен филтър е да се наложи механик да го замени. Понякога, обаче, можете да го почистите с механик, за да удължите живота на филтъра. Но кои филтри могат да бъдат почистени? В по-голямата си част, въздушен филтър за всмукване или кабина ви позволява лесно да го вакуумирате или почиствате с кърпа, като ви дава по-голяма употреба извън филтъра. Филтрите за масло и гориво обаче се нуждаят от подмяна на редовни интервали. Наистина няма начин да почистите замърсен филтър с масло или гориво, така че подмяната на запушен представлява най-добрият вариант.

Филтъртрите за въздух обикновено изискват промяна в зависимост от схемата за поддръжка, която следвате. Това е или когато филтърът започне да изглежда много мръсен, всяка друга смяна на маслото, веднъж годишно, или в зависимост от изминатия пробег. Попитайте вашия механик за препоръчителната им времева линия за смяна на филтъра за входящ въздух.

Филтърът на кабината, от друга страна, може да премине по-дълго между смяна, като почистването удължава живота на филтъра още повече. Докато филтриращата среда все още може да филтрира мръсотия и отломки, филтърът е използваем. Дори и без почистване въздушният филтър в кабината издържа поне една година, преди да се нуждае от подмяна.

Общото правило за масления филтър е, че трябва да го сменяте при всяка смяна на маслото. Това гарантира, че филтрира маслото както трябва. Горивните филтри се нуждаят от подмяна само когато частта престане да работи.

Признаци, че филтърът се нуждае от промяна

В по-голямата си част, стига да се спазва редовен график за поддръжка и подмяна, тогава не трябва да имате проблем със запушени филтри. Вместо да следвате установен план, можете да потърсите определени признаци, че е време да смените филтрите си.

Въздушен филтър

Превозно средство с мръсен филтър за входящ въздух обикновено показва забележимо намаляване на пробега на гориво.

Свещите представляват друг знак за въздушен филтър, който се нуждае от смяна. Този проблем се проявява чрез груб празен ход, пропуски и проблеми при стартиране на автомобила.

Друг индикатор за мръсен филтър е светещата Check Engine Light, която показва, че сместа въздух / гориво работи твърде богато, което води до натрупване на отлагания в двигателя.

Намаление на ускорението поради ограничения поток на въздух от мръсен въздушен филтър.

Кабинен въздушен филтър

Намаляването на въздуха, подаващ към системата HVAC, е силен индикатор, че трябва да имате механична смяна на въздушния филтър в кабината.

Вентилаторът, който трябва да работи по-усилено, изложен на повишен шум, означава, че въздушният филтър се нуждае от подмяна.

Лоша миризма, която се получава от вентилационните отвори, когато е включено, също показва, че е време да смените въздушния филтър.

Маслен филтър

Когато смените масления филтър зависи от състоянието на вашето масло. Маслото, което е черно, обикновено показва, че е време да смените маслото заедно с филтъра.

Звуците на двигателя също могат да означават, че частите не получават нужното количество смазване. В допълнение към необходимостта от смяна на маслото, това може да показва и запушен филтър.

Ако светне светлинният двигател или Check Oil Light, има вероятност да смените маслото и филтъра.

Горивен филтър

Грубо работещият двигател може да показва, че трябва да замените вашия горивен филтър.

Двигател, който не запали, може да показва запушен горивен филтър.

Трудност при стартиране на двигателя може да сигнализира за горивен филтър за смяна.