Казанлък
 
Севт Ауто

Колко дълго трае въздушния филтър

Всеки двигател с вътрешно горене се нуждае от въздух, за да работи. Без него горивото не гори и не осигурява силата, необходима за предаване на мощност на двигателя. Освен това въздухът трябва да е чист. В противен случай прахът и остатъците ще заблудят двигателя, намалявайки производителността, износването на метални компоненти и ще съкратят живота на вашата кола. Когато двигателят не успее да поеме достатъчно въздух, върху него се поставя повече напрежение.

Тук идва въздушният филтър на вашия автомобил. От момента, в който стартирате автомобила си, до момента, в който го изключите, вашият въздушен филтър работи винаги. Той доставя правилното количество въздух към двигателя и улавя мръсотията, която може да навреди на двигателя. Въпреки това дори най-финият въздушен филтър ще върши своята работа толкова дълго. И така, как да разберете кога трябва да смените въздушния филтър?

Много зависи от условията на шофиране. Ако правите много „шофиране и каране“ на градско шофиране или ако прекарвате много време в проучване на черни пътища, вероятно ще трябва да замените въздушния филтър по-често, отколкото някой, който шофира на магистрала.

Вашият въздушен филтър трябва да се сменя на всеки 10 000 до 15 000 км, а в идеалния случай едновременно със сменяте на маслото си. Най-малкото, трябва да го инспектирате. Просто казано, не струва нищо, за да разгледате, и по-късно можете да избегнете скъпи ремонти.

Независимо от тези указания, като се има предвид, че въздушните филтри могат да се износват с различна скорост, трябва да сте наясно със симптоми, които показват, че въздушният филтър идва към края на живота си. Признаците, че вашият въздушен филтър трябва да бъде заменен, включват:

Значително намаляване на пробега на гориво

Проблеми с запалването, бавен старт или неуспех при стартиране

Неправилно запалване на двигателя

Двигателите на празен ход са груби

Светлината на сервизния двигател е включена

Ако имате някой от тези симптоми, трябва да погледнете вашия въздушен филтър.