Казанлък
 
Севт Ауто

Колко дълго трябва да издържи двигателя

Автомобилният двигател може да издържи стотици хиляди километри. Сменяйте маслото си често и не пренебрегвайте автомобилните предупредителни светлини, за да удължите двигателя си по-дълго.

Колко дълго трае двигателят изисква дълъг списък от променливи, които трябва да се разгледат, преди да се даде времева рамка или пробег. Виждал съм двигатели да издържат по-малко от 70 000 км и други, които са продължили повече от 500 000 км. За да прецените колко двигателят ще издържи, разгледайте пробег на година или как автомобилът се съхранява, ако има много малък пробег по двигателя. Помислете за автомобил от 1916 г., който се движи само 100 км годишно и се съхранява след всяко използване. След 100 години двигателят ще има само 10 000 км върху него. Този мотор може да издържи няколкостотин години, преди да се нуждае от възстановяване или подмяна. Ето защо използваме пробег, за да оценим колко дълго ще издържи един двигател.

Повечето двигатели на пътя днес са проектирани да издържат над 200 000 км. Двигателят ще продължи много по-дълго, ако с двигателят не се злоупотребява по някакъв начин и цялата поддръжка, която производителят препоръчва, се извършва на или преди да се дължи. Всички ремонти трябва да бъдат извършени възможно най-бързо, Ако полагате големи грижи за двигателя, тогава той ще продължи дълго време за повечето производители. Някои производители на двигатели са направили своите двигатели от по-нискокачествени части или материали и тези двигатели може да не издържат толкова дълго, дори ако за тях не се полагат добри грижи.

Злоупотребата с двигателя, независимо от неговото качество, може и най-вероятно ще съкрати живота на мотора. Когато не смените течностите и филтрите, когато това е препоръчано от производителя, тогава ще предизвикате прекомерно износване на части и компоненти на части като лагери, бутала, клапани или вериги и зъбни колела. Ако двигателят е прегрял и задейства до спиране на двигателя поради игнориране на температурния манометър или предупредителните светлини, това може да причини необратимо вътрешно износване или повреда на двигателя. Ако двигателят се използва за теглене през цялото време, като теглене на ремарке всеки ден или теглене на допълнително тегло през цялото време, вашият двигател работи много по-трудно от обикновено. Сякаш ходите десет км всеки ден, носейки тежка раница срещу това да не носите раницата. Ще се изморите и изморите с допълнителното натоварване върху вас и с течение на времето може да получите проблеми с тялото си, които може да не сте получили, ако не сте превозвали допълнителния товар. Същото важи с двигателя.

Двигателят ще издържи по-дълго в повечето случаи, ако не го претоварвате непрекъснато и продължите да планирате поддръжката. Не забравяйте да извършите ремонта възможно най-скоро. Карайте автомобила нормално, без да злоупотребявате с двигателя, като го претоварвате.