Казанлък
 
Севт Ауто

Колко издържа съединителя

съединителят на автомобила е почти сигурно че ще се износи, преди колата ви да го направи. Това е така, защото дори и при нормална употреба, съединителят ще поеме доста износване при постоянно използване на предавките. И така, колко дълго ще издържи съединителят ви в ръчната трансмисия?

Факт е, че това е практически невъзможно да се каже, защото има толкова много променливи. Вероятно сте чували хора да казват, че съединителят им се износвал на по-малко от 50 000 км. Може да разговаряте и с хора, които ще ви кажат, че съединителят на колата им все още работи добре на 160 000.

Какво причинява преждевременна повреда на съединителя?

Както казахме, има много променливи. Може да се изненадате, като научите, че дори вашето географско местоположение може да окаже влияние върху живота на съединителя ви. Ако живеете в горещ климат, трансмисионната ви течност ще се загрее и ще натовари повече от компонентите на съединителя. Ако живеете в планински район, гравитацията ще поеме своята такса при ръчната ви трансмисия и съединителят ви ще се износва по-бързо.

Едно е сигурно, колкото по-малко ползваш съединителя, толкова по-дълго ще издържи. Така че, ако просто обичате да хващате скоростния лост и да прекарвате колата си чрез всякакви промени в предавките, не бива да очаквате, че съединителят ви ще издържи.

Предотвратяване на повреда на съединителя

Обикновено най-лошият враг на съединителя на автомобила е водачът. Разбира се, никой умишлено не се стреми да повреди съединителя, но хората често го правят, без да възнамеряват, през повечето време, като използват съединителя, когато не е необходимо. Ако сте на светофар и ще сте там повече от десет секунди, не използвайте съединителя, за да държите автомобила на място. Махнете колата от предавка, натиснете крака си към спирачката и оставете трансмисията в неутрален.

По-важното е, не използвайте съединителя, за да регулирате скоростта си. Можете, разбира се, да модулирате педала между пълна депресия и пълно освобождаване, но това е много трудно на съединителя. Освен това за това са педалите за газ и спирачките. Не искате да оставяте съединителя в средната точка по-дълго, отколкото трябва. Това се нарича “стоене на съединител” и не е хубаво нещо.

Ако следвате тези няколко прости предложения, можете разумно да очаквате поне 80 000 км от вашия съединител. Някои шофьори дори са изминали до 250 000 км, преди да изпитат лош съединител на автомобила. Просто е необходимо малко здрав разум и правилни техники за шофиране.