Казанлък
 
Севт Ауто

Колко масло приема колата ми

Моторното масло представлява жизнената система на двигателя. Той помага за смазване на жизненоважни части на двигателя, което спомага за намаляване на натрупването на топлина в двигателя поради намаляването на триенето между частите. Някои превозни средства имат маслен охладител или други двигателни системи, проектирани да помогнат за по-нататъшното намаляване на топлината. Моторното масло също помага за почистване на отлагания и други замърсители от части на двигателя.

Смяната на масло в превозно средство според схемата за поддръжка значително намалява износването на двигателя, тъй като маслото с времето губи своята вискозитет, намалявайки общата му ефективност като смазка. Различните двигатели изискват различни количества масло.

Как размерът на двигателя влияе върху количеството на използваното масло

Повечето двигатели изискват от 5 до 8 литра масло, в зависимост от размера на двигателя. Колкото по-малък е двигателят, толкова по-малко масло е необходимо за запълване на обема на двигателя.

4-цилиндровият двигател обикновено изисква около 5л. масло.

6-цилиндровият двигател използва приблизително 6 литра.

8-цилиндровият двигател използва между 5 и 8 л., в зависимост от размера на двигателя.

Това количество също варира в зависимост от това дали искате механика да смени масления филтър, когато извършвате смяна на маслото.

Някои налични ресурси, които да помогнат на собствениците на превозни средства да намерят капацитета на маслото на двигателя, включват ръководството за експлоатация, където обикновено е посочено под системата за смазване в секцията със спецификации на автомобила. Друга област за проверка включва уебсайта на производителя. След като посетите уебсайта, потърсете част от сайта, специално за собствениците на превозни средства, обикновено намираща се в долната част на страницата.

Избор на правилния тип моторно масло

Когато избирате масло за вашия автомобил, имайте предвид няколко неща. Първият е нивото на вискозитет на маслото – представено с число, последвано от W и след това последвано от друго число. Първото число представлява дебита на маслото при ниски температури, W означава зима, а последните две числа след W означават нивото на вискозитет на маслото, измерено при високи температури. Колкото по-ниско е числото преди W, толкова по-лесно се пали двигателят в студено време. Прочетете ръководството на собственика на автомобила, за да намерите най-добрата гама от нива на вискозитет на маслото.

Собствениците на превозни средства също трябва да избират между използването на синтетично или конвенционално моторно масло в превозното средство. Конвенционалните масла действат отлично, когато собствениците им сменят маслото си често. Синтетичните масла имат някои предимства, като например, съдържащи специални добавки, предназначени да помогнат за премахване на отлаганията.

Друг вариант за собствениците на превозни средства включва използването на масло с голям пробег за превозни средства с над 130 000 км на километража. Маслата с голям пробег съдържат добавки, които спомагат за разширяването на вътрешните уплътнения на двигателя и увеличават гъвкавостта на такива уплътнения.

Симптоми, че двигателят се нуждае от смяна на маслото

Не забравяйте да внимавате за следните симптоми, които могат да покажат, че е време за смяна на маслото:

Когато индикаторът за маслото светне, това показва, че нивото на маслото е твърде ниско. помолете механик да смени маслото или да добавите достатъчно масло, за да го докарате до пълно.

Ниското отчитане на манометъра за налягане на масло, за превозни средства, оборудвани с такъв, обикновено показва ниско ниво на масло. Накарайте механик да напълни маслото до правилното ниво или сменете маслото, ако е необходимо.

Тъй като нивото на маслото намалява, двигателят започва да работи грубо. Това важи особено за повдигачите, които започват да залепват с натрупването на отлагания. Помолете механик да смени маслото, което трябва да помогне за премахването на тези отлагания и да облекчи проблема.

Маслото е жизненоважно за надеждната и ефективна работа на вашия двигател. Винаги следвайте препоръките на производителя относно интервалите за смяна на маслото и се свържете със сертифициран техник, за да извършите смяна на маслото, като използвате най-висококачественото масло.