Казанлък
 
Севт Ауто

Колко мощност извлича автоклиматика от двигателя

Повечето автомобили в наши дни идват с климатик като стандартна функция – изчезнаха дните, когато това беше скъпа екстра (за повечето от нас, така или иначе). Системата HVAC е важен аксесоар и ви помага да сте хладни в колата, когато навън се нагрее. Въпреки това, АС захранващ механизъм се захранва от вашия двигател – серпентинният ремък, който управлява вашия алтернатор, водна помпа, помпа за волана и други аксесоари, също завърта шайбата за АС компресора.

Как климатичната система влияе върху двигателя

Тъй като системата се захранва от вашия двигател, тя извлича енергия от нея по време на работа, което може да окаже влияние върху работата на двигателя. Вероятно сте забелязали, че оборотите на двигателя на колата ви се увеличават на празен ход, когато компресорът стартира. Той прави това, за да компенсира мощността, получена от климатичната система.

Що се отнася до въпроса колко мощност черпи, няма един отговор, тъй като зависи от марката и модела, двигателя, състоянието на двигателя и климатичната система и много други. Това също зависи от вашето ускорение и годината (повечето автомобили, произведени след 2000 г., имат реле, което изключва климатика при рязко подаване на газ, за да се осигури достатъчно мощност за двигателя при силно ускорение.

Освен това ще откриете, че мощността, извлечена от двигателя, има по-забележимо въздействие при по-малките двигатели. Ако карате субкомпакт с малък четирицилиндров двигател, вашият двигател ще бъде много по-засегнат по време на работа на климатика, отколкото голям блок V8 двигател, дори ако количеството мощност, изтеглено от климатика, е идентично между двата автомобила.