Казанлък
 
Севт Ауто

Колко често трябва да се сменят накладките и дискове

Спирачните накладки и спирачните дискове се износват с течение на времето. Колко дълго траят спирачките, зависи от спирачния материал, както и от модела ви на шофиране.


Спирачките изпълняват жизненоважна функция за водача и трябва да бъдат добре поддържани, за да работят в най-добрия случай. Спирачния апарат, спирачните накладки и спирачният диск са основните компоненти на дисковите спирачни системи на автомобила. Спирачните накладки и дискове на всички автомобили се износват в крайна сметка, но износването на спирачките варира в зависимост от редица фактори, включително:

Шофьорски навици: Колко силно шофьор натиска спирачките си силно влияе върху това колко дълго издържат спирачните накладки. Някои шофьори спират рязко, докато други леко. Плавното, постепенно спиране увеличава живота на накладките, но разбира се, че е важно да се спира рязко, когато безопасността изисква това.

Околна среда: Поради светофари и движение, шофирането в града е по-трудоемко за спирачките, отколкото при шофиране по дълги прави пътища. Шофирането в планински райони със стръмни промени на котата също може да износва спирачките бързо, защото често е необходимо да се използват спирачки, за да се контролира скоростта на спускане.

Твърдост на спирачната накладка: Спирачните накладки се предлагат в различни съединения, за да отговарят на различни нужди на шофиране. Спирачните накладки с твърдо съединение издържат по-дълго, но обикновено трябва да са топли, преди да се представят добре, и са по-често срещани при автомобилите с висока производителност. Меките комбинирани спирачни накладки се представят по-добре при ниски скорости, като в градските райони. Твърде много топлина може да разтопи съединението на накладката върху спирачния диск и да намали работата на спирачката, ако шофирането стане твърде екстремно.

Материали: Материалите, които изграждат спирачния диск и спирачната накладка, също отчитат издръжливостта на спирачките. Въглерод-керамичните спирачки издържат по-дълго от стандартните метални спирачки, но те трябва да бъдат по-топли от алтернативата, за да бъдат ефективни. Въглерод-керамичните спирачки обаче са изключително скъпи и се намират почти изключително на високопроизводителни спортни автомобили. Стоманените или други метални спирачки са много по-често срещани и все още повече от адекватни, за да отговарят на различни условия на шофиране.

Как да разберете дали спирачките ви се нуждаят от смяна

Като цяло спирачните накладки трябва да бъдат сменени след около 80000 км. Някои трябва да бъдат заменени след 35000, докато други могат да издържат на 110000 км – всичко зависи от изброените по-горе фактори. За да получите по-точен номер за специфичните нужди на вашия автомобил, консултирайте се с ръководството на собственика. Други предупредителни знаци съобщават, че спирачните накладки се износват, включително:

Дебелина на спирачната накладка. Проверявайте редовно дебелината на спирачната накладка. Винаги, когато гумите се въртят или се смени маслото, накарайте механиката да прегледа и спирачните накладки.

Шум от скърцане или остъргване. Спирачните накладки имат малки метални косъмчета в самото дъно, за да уведомят водача, когато им предстои изчерпване на здрав материал; те започват да издават шумолене. Сменете веднага.

Енергично спиране. Ако спирането стане силно, дисковете могат да се изкривят. Някои третирания могат да почистят или смилат повърхността на диска, за да го изравнят отново. През повечето време обаче е по-лесно, по-евтино и по-безопасно просто да замените спирачния диск.

Ако спирачките изглеждат износени или губят производителност, те трябва да бъдат заменени. Ако има някакви необичайни шумове или искри, идващи от спирачките, веднага ги проверете от механик. Добрите, функционални спирачки са от ключово значение за безопасното, предвидимо спиране и безопасното придвижване!