Казанлък
 
Севт Ауто

Мога ли да шофирам с повредени или липсващи огледала

Важно е да виждате зад и до себе си по време на шофиране. Това се постига чрез използване на огледалото за обратно виждане или едно от двете огледала за страничен изглед на вашия автомобил. Но какво се случва, ако огледалото липсва или е повредено? Законно ли е да шофирате с липсващо или повредено огледало?

Какво казва законът

Първо, разберете, че законите във всяка държава варират. Въпреки това, повечето от тях изискват да имате поне две огледала, които осигуряват изглед зад вас. Това означава, че можете законно да управлявате автомобила си, стига две от трите огледала да са все още функционални и цели. Въпреки това, макар да е законно, не е особено безопасно. Това важи особено за страничните огледалата. Много е трудно да получите добър поглед върху трафика от пътническата страна на вашия автомобил от седалката на водача без огледало за странично виждане.

Трябва също да разберете, че макар да не е технически незаконно да шофирате колата си в това състояние, полицейски служител може да ви спре.

Най-добрият вариант

Най-добрият вариант е огледалото ви да бъде сменено, ако е счупено или повредено. Ако само огледалото е повредено, то може да бъде заменено сравнително лесно. Ако реалният корпус на огледалото е счупен на едно от страничните ви огледала, замяната му ще отнеме малко повече време (ще ви трябва нов корпус и ново стъкло).