Казанлък
 
Севт Ауто

Нещо и за батериите на електрическите автомобили

Знайте как работи акумулаторът на вашето електрическо превозно средство, за да увеличите живота и ефективността му.

Електрическите автомобили съдържат презареждащи се литиево-йонни батерии, предназначени да произвеждат високоенергийни изходи. Те продължават да тежат значително по-малко от енергийната им плътност, което би означавало и намалявали общите емисии, изливани от автомобилите. Plug-in хибридите съдържат способности за зареждане, както и съвместимост с бензин за зареждане с гориво. Много нехибридни електрически автомобили рекламират възможностите си за „нулеви емисии“.

Електрическите превозни средства (Evs) печелят името си от източване на електричество вместо бензин. „Зареждане с гориво“ означава „зареждане“ на акумулатора на автомобила. Пробегът, който изминете с пълна такса, варира в зависимост от производителя. Автомобил със 100 километра всеки ден, изминати 80 км, ще има така наречения „дълбок разряд“ на батерията си, който изтощава 50% всеки ден – труден брой за компенсиране с повечето домашни станции за зареждане. За изминаване на същото разстояние автомобил с по-голям обхват на пълна заряд би бил по-идеален, защото излъчва „плитко разреждане“. По-плитките разряди намаляват общото разграждане на електрическата батерия и й помагат да издържи по-дълго.

Дори и при най-интелигентните намерения за покупка, в крайна сметка EV ще се нуждае от смяна на акумулатора. Редовните акумулатори за автомобили са почти 100-процентови за рециклиране, а електрическите батерии са на път да ги приведат в съответствие с 96-процентова оценка за многократна употреба. Когато обаче дойде време да смените акумулатора на вашия електрически автомобил, ако той е извън гаранцията за превозното средство, това може да е най-високата цена, която плащате при поддръжката на автомобила.

Подмяна на батерии за електрически автомобили
Поради високата цена на електрическа батерия, за да започнете (заема по-голямата част от вашето плащане), закупуването на замяна може да бъде скъпо. За да противодействат на тази ситуация, повечето производители на електрически превозни средства предоставят гаранция за ремонт или подмяна на акумулатора. В рамките на няколко км или години и ако батерията вече не се зарежда над определен процент (обикновено 60-70%), тя отговаря на условията за поддръжка, поддържана от производителя. Не забравяйте да прочетете малките букви при получаване на услуги – не всички производители ще възстановят извършената работа на батерия, извършена от техник извън компанията.


Ако изглежда, че вашето електрическо превозно средство вече не е с пълно зареждане или изглежда, че се изчерпва по-бързо от очакваното, може да се наложи батерия или обслужване на батерията. Квалифициран механик често може да ви свърши работа и дори може да ви предложи възстановяване на старата си батерия. По-голямата част от компонентите му могат да бъдат рециклирани и преструктурирани за бъдеща употреба. Уверете се, че гаранцията на вашия автомобил покрива работа, извършена извън производителя, за да спестите от плащания за услуги.

Фактори, влияещи върху живота на батерията
Литиевите батерии работят на цикли. Зарядът и последващият разряд се считат за един цикъл. С увеличаването на броя цикли, способността на батерията да поддържа пълно зареждане ще намалее. Напълно заредените батерии съдържат възможно най-високото напрежение със вградени системи за управление на батерията, за да се предотврати превишаването на напрежението от работния й обхват и температура. Освен циклите, които батерията е проектирана да издържи за значително време, факторите, вредни за дългия живот на батерията, включват:

Изключително високи или ниски температури.
Презареждане или високо напрежение.
Дълбоки разряди (източване на батерията) или ниско напрежение.
Чести зареждания или разреждания с високо зареждане, което означава твърде много бързи заряди.


Как да увеличите живота на батерията
За да удължите живота на акумулатора на електрическа кола, следвайте тези 7 най-добри практики:

  1. Не оставяйте батерията напълно заредена. Оставянето му на пълно зареждане твърде често стресира батерията и я разгражда по-бързо.
  2. Да се ​​съхранява в гараж. Дръжте вашия автомобил в гараж или контролирано от температурата пространство, когато е възможно, за да избегнете температурни крайности.
  3. План за излети. Предварително загрейте или предварително я охладете, преди да излезете, ако не сте изключили колата от домашната станция за зареждане. Тази практика ви помага да избегнете използването на батерията по време на шофиране.
  4. Използвайте икономичен режим, ако има такъв. Еко режим ще изключат акумулатора на автомобила, докато е спрян. Той действа като енергоспестяващ акумулатор и помага да се сведе до минимум общото енергийно сътрудничество на вашия автомобил