Казанлък
 
Севт Ауто

Нуждаете се от нов ауспух

Ауспухът на колата ви прави много повече от това просто да премахнете изизгорелите газове от двигателя. Правилно работещата изпускателна система помага за контролиране на шума, подобрява работата на двигателя и дори подпомага ефективността на горивото.

Прочетете, за да научите повече за вашата изпускателна система и как да разберете дали ауспухът ви се нуждае от внимание, ремонт или замяна.

Как работи изпускателната система?
Изпускателната система е сложна система, съставена от няколко компонента, включително колектор, каталитичен преобразувател, сензори, шумозаглушител и изпускателна тръба. Всяка от тези части трябва да е в добро състояние, за да може системата да работи правилно.

Докато карате, колекторът на изпускателната система събира вредни газове, произведени от всеки от цилиндрите на двигателя, и ги пренася в каталитичния конвертор. Задачата на конвертора е да отстранява вредните елементи от газа, като въглероден окис и водороден оксид.

На следващо място, газът преминава през шумозаглушителя, за да намали нивата на шума, преди безопасно да излезе от автомобила през изпускателната тръба, далеч от вас и вашите пътници.

По-модерните автомобили с впръскване на гориво също са оборудвани със сензори за измерване на съотношението кислород към вредните отработени газове, когато напускат автомобила. Тези сензори обикновено са монтирани в опашната тръба и предоставят информация за емисиите и горивната ефективност на бордовия компютър на автомобила.

Колко дълго трябва да издържа ауспух?
Има много фактори, които играят важна роля за това колко дълго може да издържи ауспухът – стилът ви на управление, употребата и марката на превозното средство и модела влияят върху живота на ауспуха.

Съвременните автомобилни ауспуси обикновено се произвеждат или от хром, или от неръждаема стомана и са проектирани така, че да продължат живота на автомобила. Висококачествените ауспуси от неръждаема стомана ще издържат около пет години – изпускателната тръба е изложена на много високи температури, които с течение на времето могат да причинят ръжда, износване, дупки и напукване.

Признаци, че имате нужда от нов ауспух
Шум от двигателя: Станал ли е вашият двигател забележимо по-шумен? Заглушителят е частта от изпускателната система, която намалява шумовете, произвеждани от двигателя – дори леките повреди ще причинят голяма разлика в шума на двигателя. Ако колата издава повече от тракащ звук, отколкото бучене, това може да е знак, че вашият каталитичен конвертор е разхлабен или се нуждае от ремонт. Каталитичният конвертор е най-крехката част на изпускателната система и може лесно да се повреди при шофиране по неравни пътища или прекалени скорости.
Ръжда: Разгледайте самия ауспух и проверете за признаци на ръжда или цепнатини. Корозия е нормална за по-старите автомобили, но ако забележите прекомерни повреди, може да е време за подмяна.
Намалена горивна ефективност: Увеличението на разхода на гориво може да бъде причинено от множество неща, включително теч във вашата изпускателна система. Течът ще повлияе на способността на системата да транспортира изпарения, оставяйки двигателя ви да работи при по-гореща температура и да намали вашата горивна ефективност.
Редовното обслужване и поддръжка на автомобили може да предотврати повреда на изпускателната система; Ако обаче смятате, че вече може да има проблем, не отлагайте проверка от квалифициран техник. Пренебрегването на предупредителните знаци може да доведе до по-нататъшни щети на ауспуха и други важни части на автомобила, което ще струва много повече за ремонт в дългосрочен план.


Мислете, че може да има проблем с вашата изпускателна система, но не сте сигурни откъде да започнете? Вземете професионално мнение за състоянието на вашия ауспух.

Ако при проверка, ауспухът ви се нуждае от подмяна или ремонт, ние ще Ви предоставим оферта предварително. Винаги ще обсъждаме препоръчителни ремонти с вас, преди да се извършат каквито и да било работи.