Казанлък
 
Севт Ауто

Определение за EGR (рециркулация на отработените газове) клапан

Какво е EGR клапан?

Клапанът за рециркулация на отработените газове, или по-известен като EGR клапан, контролира емисиите на азотни окислители или Nox. Той помага на автомобилите ви да изгарят ефективно неизползваното гориво, като рециркулират част от отработените си газове през процеса отново. Това намалява количеството вредни газове, които вашият автомобил би произвел.

EGR система за вредни емисии, предназначена за рециркулация на отработените газове обратно в постъпването на превозното средство с цел намаляване на температурата в цилиндъра и емисиите на NOx.

EGR клапанът е един от основните компоненти, контролиращ потока и рециркулацията на тези отработени газове

Работата на ЕГР: Преработка на изгорелите газове

Външният въздух, всмукан през всмукателния колектор на двигателя, съдържа близо 80 процента азот и 20 процента кислород, заедно с малки количества други елементи. Когато външният въздух се комбинира с горивото и се запали в горивната камера, температурите могат да достигнат над 2500o F (или 1370o C). Изгарянето при тези температури изгаря обикновено инертния газов азот, създавайки оксиди на азотни (NOx) газове, които причиняват замърсяване на въздуха и проблеми с човешкото здраве.

Въпреки това, когато изгорелите отработили газове се въвеждат обратно в горивната камера чрез EGR клапан, температурите намаляват, инхибирайки образуването на NOx газове.

Какво прави EGR клапанът

EGR клапанът е малък компонент, проектиран да позволява потока на отработените газове във всмукателния колектор в контролирани количества. Като такъв, това е обикновен клапан, който се затваря и отваря при необходимост.

EGR клапанът трябва да свърши една единствена работа, независимо от системната конфигурация, типа управление и броя на сензорите: тоест или да отваря и насочва отработените газове в горивната камера, или да ги затваря и предпазва от влизане.

Всеки път, когато стартирате двигателя, клапанът оживява и чака в затворено положение, блокирайки потока на отработените газове.

След като двигателят достигне работна температура и скоростта се увеличава, клапанът – чрез вакуум или електронно управление – постепенно се отваря, което позволява изгорелите отработени газове да влизат и да се комбинират със сместа въздух-гориво вътре в горивната камера. Ако забавите достатъчно или спрете, клапанът постепенно се затваря и блокира потока на отработените газове. И процесът продължава, докато двигателят работи.

След като изключите двигателя, EGR клапанът се затваря и остава в това положение.

Видове EGR системи

Днес бензиновите и дизеловите двигатели на пътя могат да използват една от няколко различни конфигурации на EGR клапан.

При по-старите модели автомобили ще разпознаете EGR клапан като кръгъл, дебел метален диск с диаметър около три инча, обикновено към горната част на двигателя и отстрани. На тези по-стари модели вакуумният маркуч с малък диаметър работи с основен EGR клапан. Маркучът свързва горната част на клапана към тялото на дросела или карбуратора. Металният диск на клапана разполага с вакуумна диафрагма, пружина и бутало.
По-късните модели се предлагат оборудвани с електронно-вакуумни EGR клапани в малък блок или цилиндър. Вентилът работи по същия начин, както при по-старите модели, с изключение на това, че електронен датчик за положение на EGR комуникира с компютъра на автомобила за по-добър контрол. Може да видите електрически соленоиди, свързани и чрез вакуумни тръби към клапана.
По-новите модели превозни средства използват електронни EGR системи, които могат да включват допълнителни компоненти, дори цифров клапан, който напълно елиминира нуждата от вакуумно управление.
По-радикален дизайн, реализиран в няколко модела, беше подмяната на клапана с EGR струи в долната част на всмукателния колектор.
Някои по-нови високоефективни двигатели, например тези с променлив вентил (VVT), дори не използват EGR система.