Казанлък
 
Севт Ауто

Определение на код P0420:Ефективност на каталитичната система под прага (банка 1)

Какво означава кодът P0420:

Код P0420 показва проблем с каталитичния конвертор. Целта на каталитичния преобразувател е да разгражда вредните замърсители, създадени по време на цикъла на горене. Чрез използването на фини платинени и златни мрежи за филтриране на изгорелите газове каталитичният конвертор е в състояние да намали емисиите, изхвърлени от изпускателната тръба.

Каталитичният конвертор има два кислородни сензора. Единият сензор за кислород е разположен отпред на каталитичния преобразувател, а другият сензор O2 е разположен отзад (надолу по веригата).

Ако сензорът за кислород в горната част работи правилно, показанията му трябва да се колебаят от колата, когато колата е на работна температура и когато работи в затворен контур. Ако сензорът за кислород надолу по веригата работи правилно и няма проблем с каталитичния преобразувател, неговите показания трябва да останат стабилни.

Когато сензорите за кислород имат сходни показания помежду си, това показва, че каталитичният конвертор не работи по предназначение. Ако напрежението на кислородния датчик надолу по веригата се понижи и започне да се колебае като сензора за кислород нагоре, това означава, че нивата на кислород са твърде високи и модулът за управление на Powertrain (PCM) ще съхранява P0420 кода за проблем и ще включи светлината на контролния двигател.

Чести причини за кода P0420?

Повреден ауспух или изтичане в ауспуха

Повредени изпускателен колектор или течове в изпускателния колектор.

Повредена изпускателна тръба или изпускателна тръба изтича.

Опасност в двигателя.

Замърсяване с масло в каталитичен конвертор.

Неизправен каталитичен преобразувател (най-често).

Неизправен датчик за температурата на охлаждащата течност на двигателя.

Неизправен преден кислороден сензор.

Неизправен заден сензор за кислород.

Повредени проводници на кислородния сензор.

Окисляване на кислороден сензор, който не е правилно свързан.

Повредени конектори за кислороден сензор

Изтичащ инжектор за гориво.

Високо налягане на горивото.

Използване на неправилен вид гориво (използване на оловно гориво вместо безоловно гориво)

4 Чести симптоми на код P0420:

Въпреки че често няма забележими симптоми на повреда в системата на катализатора, включително проблеми с управляемостта, има 4 общи индикатора на кода P0420:

 1. Проверете светлината на двигателя. Много неща могат да задействат светлината на контролния двигател да се включи. Механик ще трябва да използва диагностичен инструмент, за да прочете кода и да определи точната причина за проблема.
 2. Липса на мощност след загряване на автомобила. Двигателят няма да работи също и може да не осигури достатъчно мощност за ускорение.
 3. Скоростта на превозното средство не може да надвишава 50-70км/ч. Това може да причини проблеми при шофиране по магистрали и магистрали с по-високи ограничения на скоростта, въпреки че може да не забележите симптома, ако шофирате по-бавно през предимно жилищни райони.
 4. Гнила миризма на яйца, идваща от изпускателната тръба. Тази миризма се получава от неправилното количество кислород в каталитичния конвертор, което води до излишък на сяра, създавайки миризма от изпускателната система.
 5. Как механик диагностицира кода P0420?
  Използва OBD-II скенер за извличане на кодове за проблеми, съхранени от PCM.
  Преглежда живите данни на низходящия (заден) кислороден сензор. Отчитането на напрежението на датчика за кислород надолу по веригата трябва да бъде стабилно. Определете дали датчикът за кислород надолу по веригата работи правилно.
  Диагностицира всички други кодове, които биха могли да причинят P0420 кода за проблем.
  Поправя грешки, проблеми с запалването и / или проблеми с горивната система, ако е необходимо.
  Проверявайте задния кислороден датчик за повреди и / или прекомерно износване.
  Тестовите задвижвания на превозното средство, докато преглеждате данните, за да определите дали кислородният датчик надолу по веригата работи или не.
  Проверява наличните актуализации на PCM, ако каталитичният конвертор е дефектен. След като каталитичният преобразувател бъде заменен, ще бъдат необходими актуализации на PCM.
 6. Чести грешки при диагностициране на кода P0420:
  Най-честата грешка е подмяната на кислородните сензори преди завършване на диагностичния процес. Ако друг компонент причинява кода за проблем на P0420, подмяната на кислородните сензори няма да отстрани проблема.
 7. Колко сериозен е кодът P0420?
  Обичайно е водачът да няма проблеми с управляемостта, когато е наличен кодът за неизправности P0420. Освен светването на светлината на Check Engine, симптомите на този код за проблеми могат да останат незабелязани. Ако обаче превозното средство бъде оставено грешно, без да се обърне внимание на проблема, може да възникне сериозна повреда на други компоненти. Тъй като няма симптоми на управляемост, свързани с кода за проблем с P0420, той не се счита за сериозен или опасен за водача. Ако обаче кодът не бъде адресиран своевременно, каталитичният конвертор може да бъде сериозно повреден. Тъй като каталитичният преобразувател е скъп за ремонт, от жизненоважно значение е кодът за неизправности на P0420 да бъде диагностициран и поправен възможно най-скоро.
 8. Какви ремонти могат да поправят кода P0420?
  Сменете ауспух или поправете течовете в ауспуха.
  Сменете изпускателния колектор или поправете течовете в изпускателния колектор
  Сменете изпускателната тръба или поправете течовете на изпускателната тръба
  Смяна на каталитичен преобразувател (най-често)
  Сменете сензора за температурата на охлаждащата течност на двигателя
  Сменете предния или задния сензор за кислород
  Поправете или заменете повредените проводници на кислородните сензори (и)
  Поправете или сменете съединители или сензори за кислород
  Сменете или поправете инжектора (ите) за гориво, които текат
  Диагностицирайте какъвто и да е поправителен проблем
  Диагностицирайте и поправете всички други свързани кодове за неизправности, съхранени от модула за управление на мощността (PCM)
  Имайте предвид:
  Проблеми със системата за запалване, горивната система, всмукването на въздух и прекъсването на въздуха могат да повредят каталитичен преобразувател, ако не бъдат отстранени бързо. Тези компоненти са най-честите причини за кода на проблема P0420. При подмяна на каталитичен преобразувател е добре да го замените с качествен или замяна на кислороден сензор, който е с високо качество. Обичайно е, че сензорите за кислороден пазар се отказват и когато го направят, кодът за неизправност P0420 може да се върне отново. Също така е добра идея да се свържете с производителя, за да проверите дали вашето превозно средство има гаранция от производителя за части, които са свързани с емисиите.