Казанлък
 
Севт Ауто

Основни причини изтощаващи акумулатора

Батерията на колата ви може да продължава да умира от различни причини, като възраст, лош алтернатор, човешка грешка и други.

 1. Човешка грешка
 2. Паразитен дренаж
 3. Неправилно зареждане
 4. Дефектен генератор
 5. Изключителна температура
 6. Прекомерни къси преходи
 7. Корозирали или разхлабени акумулаторни кабели
 8. Стара батерия

Акумулаторът за кола е най-важното оборудване за стартиране и управление на вашия автомобил. Той изпраща захранване от стартерния двигател към запалителните свещи, запалвайки горивото на вашия автомобил, като същевременно дава захранване на други системи. Това включва светлини, радио, климатик и др. Може да успеете да разберете кога акумулаторът на колата ви започва да умира, ако ви е трудно да стартирате, имате трептящи светлини или отслабваща алармена система

Батерията на вашия автомобил може да започне да се изтощава по 8 причини:

 1. Човешка грешка
  Вероятно сте правили това поне веднъж в живота си – прибирате се от работа, уморени и не мислите наистина и сте оставили фаровете включени, не сте затворили напълно багажника или дори сте забравили за някои вътрешни светлини. За една нощ батерията се изтощава, а сутринта колата ви няма да стартира. Много нови автомобили ви предупреждават, ако сте оставили светлините си включени, но може да нямате сигнали за други компоненти.
 2. Паразитен дренаж
  Паразитното източване се дължи на това, че компонентите във вашия автомобил продължават да работят след изключване на ключа. Някои паразитни изтичания са нормални – батерията ви доставя достатъчно енергия, за да поддържа нещата, като вашия часовник, предварително зададени станции и алармата за сигурност. Ако има електрически проблем – като неизправно окабеляване, лоша инсталация и дефектни предпазители – паразитното изтичане може да надвиши нормалното и да изтощи акумулатора.
 3. Неправилно зареждане
  Ако вашата система за зареждане не работи правилно, акумулаторът на колата ви може да се изтощи, дори докато шофирате. Много автомобили захранват своите светлини, радио и други системи от алтернатора, което може да влоши батерията, ако има проблем с него. Алтернаторът може да има разхлабен ремък или износени обтегачи, които не позволяват да работи правилно.
 4. Дефектен генератор
  Автомобилният алтернатор презарежда батерията и захранва определени електрически системи като светлини, радио, климатик и автоматични прозорци. Ако вашият алтернатор има лош диод, батерията ви може да се изтощи. Лошият диод на алтернатора може да накара веригата да се зареди дори когато двигателят е изключен, а вие сутрин се озовавате с кола, която няма да стартира.
 5. Изключителна температура
  Независимо дали са изключително горещи или студени , температурите могат да причинят натрупване на оловни сулфатни кристали. Ако колата бъде оставена в такива условия твърде дълго, натрупването на сулфат може да повреди дългосрочния живот на батерията. Освен това може да отнеме много време, докато батерията ви се зареди в тези среди, особено ако карате само на къси разстояния.
 6. Прекомерни къси преходи
  Батерията ви може да се изхаби преди времето си, ако вземете твърде много къси преходи. Батерията отделя най-много енергия при стартиране на автомобила. Изключването на автомобила ви, преди алтернаторът да има възможност за презареждане, може да обясни защо батерията продължава да умира или изглежда не издържа дълго.
 7. Корозирали или разхлабени акумулаторни кабели
  Системата за зареждане може да изключи батерията ви по време на движение, ако връзките на батерията са се корозирали. Те трябва да се проверяват за мръсотия или признаци на корозия и да се почистват с кърпа или четка за зъби. Разхлабените кабели на батерията затрудняват стартирането на двигателя, тъй като те не могат да предават електрическия ток ефективно.
 8. Стара батерия
  Ако батерията ви е стара или слаба, тя няма да поддържа пълно зареждане. Ако колата ви постоянно не се стартира, е възможно акумулаторът да е изтощен. По принцип трябва да сменяте акумулатора на колата си на всеки 3-4 години.