Казанлък
 
Севт Ауто

Разликата между усилвателя на спирачната система и вакуумния спирачен усилвател

Усилвателят на спирачната система за хидро усилване използва хидравлика, докато вакуумният усилвател на спирачката използва вакуум, за да спре вашето превозно средство.

В интерес на истината – усилвателят на спирачната сила и усилвателят на вакуумната спирачка са една и съща част. Всеки използва налягане на вакуум, за да подпомогне прилагането на хидравлична течност и използвайки триене между спирачния ротор и накладките. Там, където има объркване, се нарича система за подпомагане на спирачната система. Разликата между усилвателя на спирачната сила и вакуумния спирачен усилвател на спирачката. Хидравличната система заобикаля необходимостта от вакуум и използва директно хидравлично налягане, за да изпълни същата задача.

За да опростим нещата, нека да разберем как работи вакуумният усилвател на спирачките за разлика от усилвателя на спирачна основа, заедно с няколко теста за диагностициране на потенциални проблеми и с двете.

Как работи вакуумният усилвател на спирачните спирачки?

Вакуумният спирачен усилвател получава мощността си чрез вакуумна система, прикрепена към всмукателния колектор на двигателя. Вакуумът се циркулира през усилвателя на спирачката, който оказва натиск върху хидравличните спирачни линии при натискане на спирачния педал. Тази система се използва във вакуум усилвател или усилвател на спирачната сила. Вакуумът, доставен от двигателя, работи с вътрешен резервоар, който подава силата към хидравличните спирачни линии.

Обикновено има три източника на повреда на усилвателя на вакуумната спирачка:

Няма налягане на вакуум от двигателя.

Неспособност на усилвателя на спирачката да абсорбира или създава вакуум вътре.

Счупени вътрешни части, като възвратния клапан и вакуумния маркуч, вътре в усилвателя на спирачката, които не успяват да захранват захранването на хидравличните тръбопроводи.

Какво представлява системата с хидроусилвател?

Системата за захранване с хидроусилвател работи почти идентично с базираната на вакуум система, но вместо да разчита на вакуумното налягане, използва директно хидравлично налягане. Захранва се от помпата на сервоуправителя и обикновено не работи едновременно с усилвателя. Всъщност това е първият индикатор за повреда на спирачната система с хидроусилвател. Тази система обаче използва серия от резервни копия, за да поддържа спирачните спирачки да работят за кратък период от време в случай на скъсване на маркуча на волана или счупен кормилен ремък.

Защо усилвателят на спирачната мощност се нарича вакуум усилвател на спирачката?

Спирачният усилвател е проектиран да осигурява помощ с добавена мощност, за да помогне за прилагането на спирачките. Основно поради работата на усилвателя на спирачките вакуум-асистираната система се нарича усилвател на спирачната мощност. Също така е обичайно усилвателят на спирачката с хидравлично задвижване да се свързва и с термина усилвател на спирачната сила. Ключът към знанието кой тип усилвател на спирачките се използва на вашето превозно средство е да се консултирате с ръководството на собственика на автомобила.

През повечето време този въпрос се задава, когато се появи проблем със спирачната ви система. Професионален механик може да бъде много полезен при диагностициране на проблем с вашата спирачна система. По време на проверката на спирачната система те ще извършат няколко диагностични проверки, за да определят кореновия източник. Това включва усилвателя на спирачната сила. Ако имате вакуумна система или хидравлична, те ще могат да идентифицират проблема и да препоръчат най-добрите резервни части и ремонти, необходими за връщане на автомобила ви на път.