Казанлък
 
Севт Ауто

Разлика между двигател на спортен автомобил и обикновен

Въпреки че са сходни в съвременния дизайн, повечето ежедневни автомобилни двигатели са оптимизирани за горивна ефективност, а двигателите за спортни автомобили – за скорост и производителност.

Противно на общоприетото мнение, съвременният двигател за спортни автомобили е по-подобен на този, който ще намерите в автомобила на средния шофьор. Докато спортно настроеният двигател е проектиран за висока производителност и висока скорост, за разлика от ефективността, много от инженерните елементи се основават на схемата на оригиналния производител на двигателя. Разликата главно идва от използваните компоненти, прецизната инженерия до структурата на вътрешните части и многобройните аксесоари за производителност, които помагат да се осигури по-голямата мощност.

В следващите няколко абзаца ще обясним някои от качествата на двигателя на спортни автомобили и как тези атрибути в крайна сметка се вливат в автомобила, камиона или джипа, с който ежедневно пътувате из града.

За да разберете разликите между двигател на спортни автомобили и обикновен двигател, е важно да разбиете основните компоненти, които съставляват модерен двигател с горене. По същество и двата типа двигатели имат 3 основни секции, включително:

Блокът (или долният край): Блокът на двигателя е основният компонент на всеки двигател с гориво. Това е най-долният край или дъното на двигател, който държи коляновия вал, свързващите мотовилки, буталата, горивната камера и картера. Повечето блокове на двигателя са конфигурирани прави или във V-образна форма. Разпределителният вал седи отгоре на блока.

Главата: прикрепена отгоре към блока на двигателя са главите на цилиндрите (или в някои случаи цилиндровата глава). Главата на цилиндърите се състои от множество отделни компоненти като всмукателни и изпускателни камери, клапани, пружини на клапана, бутала и друг хардуер. За да се запази маслото, съдържащо се в главата на цилиндрите, така че всички подвижни части да бъдат смазани, се монтират капаци на клапаните.

Система за подаване на гориво: прикрепена отгоре или отстрани на главите на цилиндрите е системата за подаване на гориво. Това е или система за впръскване на гориво, или карбуратор (при по-старите двигатели). Горивната система е мястото, където горивото и въздухът се смесват в пари, след това се изпращат в главата на цилиндрите и в крайна сметка в горивната камера, разположена в блока на двигателя. Една горивна система може да бъде подпомогната от добавящи мощност компоненти, като свръхкомпресор или турбокомпресор.

Разбиране на целите на всеки тип двигател

Съвременният двигател за изпълнение е проектиран за оптимални конски сили или въртящ момент. Конската сила е скоростта, с която се извършва работата, докато въртящият момент се измерва колко „сила на усукване“ се прилага за изпълнение на задача. Модерният двигател за ежедневни водачи е оптимизиран за ефективност. Как всеки тип двигател постига целите си е това, което обикновено показва разликите между двете.

Как се проектира редовен двигател за ефективност

Ежедневният ви шофьор има силова инсталация (двигателят), която трябва да бъде ефективна поради множество причини. Първо е необходимостта от спазване на стандарти за горивна ефективност и емисии. Съвременният редовен двигател често се подпомага от множество компютърни системи, които регулират подаването на гориво и въздух, времето за запалване и дори прилагането на мощност чрез трансмисията, за да се съобразят с тези мандати.

Вътрешните компоненти на обикновен двигател обикновено са изградени за дълголетие, изработени са от по-здрави метали, които тежат повече, и са проектирани да работят с по-ниски обороти в минута, за да удължат живота. Горивната система също е проектирана за ефективност и обикновено не включва добавка за производителност. Новата технология на двигателя обаче влива по-малки двигатели с турбокомпресори.

Как е проектиран двигател за ефективност за мощност

За да създадат оптимална мощност в двигател на спортни автомобили, производителите на автомобили с висока производителност ще прецизират отделни компоненти на двигателя. За да изразим най-добре тази концепция, нека разгледаме всеки от 3-те основни раздела, които всички двигатели с горене имат, и промените, направени в всеки за увеличена мощност.

Блокът: Двигателният блок на работещ двигател обикновено се изработва от леки материали – алуминий в повечето случаи. Коляновият вал е изработен от здрава стомана, за да издържи на високите обороти, произведени от тези двигатели, и със свързващи мотовилки и бутала, обикновено изработени от алуминий или в някои случаи от композитни материали. Повечето двигатели с висока производителност имат и по-високи коефициенти на компресия вътре в горивната камера. За да се създаде по-висока компресия, буталата или буталните пръстени се настройват, за да се създаде по-строго уплътнение, а уплътнението на главата на цилиндъра отгоре на блока и под главата на цилиндъра се регулира.

Главата на цилиндрите: Ако попитате повечето механични характеристики, те ще ви кажат тайната на мощността на двигателя че съществува в главите на цилиндрите. В този случай двигателите, базирани на производителността, имат високо персонализирани входни и изпускателни отвори, които помагат да се ускори потокът от гориво и изгорели газове през главите на цилиндрите. Главите на цилиндрите с производителност също имат компоненти с по-лека тежест, в някои случаи, направени от титан, за да се гарантира, че те могат да удържат на добавената мощност.

Горивни системи: Ако направите корекции на долния край и главите на цилиндрите, за да създадете повече мощност, трябва да доставите горивото там ефективно. Това е работата на горивната система. Чрез добавяне на турбокомпресор или свръхкомпресор, въздухът и горивото се вкарват в двигателя, което му позволява да изгаря повече гориво и по този начин създава повече конски сили.

Ключът към ефективната мощност е извършването на промени и в трите области, които работят заедно в хармония. Обикновено инженерите прекарват хиляди часове в изследвания и разработки, за да намерят този перфектен баланс между оптималната работа и унищожаването на двигателя.

Както можете да видите, има няколко разлики между двигател на спортни автомобили и обикновен двигател. Едно важно сходство, което имат, е необходимостта всички движещи се системи да работят заедно ефективно. Горивната система трябва да бъде настроена към конфигурацията на главата на цилиндъра, която трябва да доставя гориво ефективно в горивната камера вътре в блока. Всички те се нуждаят от рутинно обслужване и поддръжка и всеки има очакван живот. Когато рутинното обслужване приключи, както се препоръчва и при двата типа двигатели, автомобилът ще продължи по-дълго и ще ви позволи да се насладите да го карате до пълния си потенциал.