Казанлък
 
Севт Ауто

Ръководство за безопасност на гумите

Когато седите зад волана на автомобила, има две неща, които повечето шофьори искат: да стигнат до местоназначението си и да го направят възможно най-безопасно. Това означава да имате автомобил, който е в добро състояние, и това включва неговите гуми. Гумите са част от основата на автомобила. Без тях превозното средство не може да се движи или по друг начин да прави това, за което е проектирано. Когато получавате гуми, те трябва да са подходящи за типа превозно средство и в добра форма, за да го поддържат и транспортират.

Когато купувате гуми, трябва да вземете предвид няколко неща, преди да направите покупка, като например типа превозно средство, пътя и метеорологичните условия, в които ще се използва, както и стила на шофиране. Популярният избор на гуми включва гуми за всички сезони, за всякакви терени, за зимни условия и за ефективност. Всесезонните гуми са добри за автомобили и минивани и са подходящи както за мокри, така и за сухи условия, въпреки че са най-добри за райони, които не минават редовно под замръзване. Зимните гуми са проектирани да се справят със студените условия, които са свързани със зимните месеци и могат да се справят с температурите на замръзване. Както всесезонните, така и зимните гуми също се предлагат като производителни гуми. Версията за изпълнение на тези гуми предлага малко повече от стандартните версии. Например, зимните гуми на производителността са с подобрено сцепление, докато всесезонните гуми имат по-висока степен на скорост и предлагат по-добро управление и спиране. За хора, които карат камиони или джипове, има и налични версии на камиони, които могат да се справят с по-тежките товари, свързани с този тип превозни средства.

Предоставянето на автомобила с подходяща автоматична грижа също е от решаващо значение. Част от тази грижа е редовното инспектиране и поддържане на гумите, за да се гарантира, че те са технически и безопасни за работа. Хората могат сами да направят част от тази важна поддръжка с малко повече от своите наблюдателни умения, стотинка и манометър за гума. За да започнете, проверете всяка гума за пукнатини, издутини, разделяне на протектора или нещо, което може да бъде вградено в гумите. Дъпка от остър предмет може да доведе до бавен теч, дори ако той все още е вътре. Погледнете протектора на гумите, за да се уверите, че дълбочината е достатъчна, за да осигури правилното количество сцепление, което е необходимо за безопасно шофиране. Гумите също имат вградени точки за износване, които ще показват кога протектора е износен достатъчно, за да бъде заменен. Ако протекторът изглежда е износен по външните краища на гумата, това може да е знак, че трябва да се провери подравняването на автомобила или че гумите трябва да се завъртят. Ако не проверите правилно гумите, това може да доведе до гръмване или хидропланиране или по друг начин да доведе до злополука, която може да доведе до сериозно нараняване на себе си или на други хора.

Докато извършвате проверка за поддръжка на гумите на автомобила, една от най-важните стъпки е проверката на тяхното налягане. Гумите с недостатъчено надути са проблематични по няколко начина: те намаляват изминатия пробег на автомобила, причиняват допълнително износване на гумите и най-важното – те са една от водещите причини за инциденти на пътя. Тъй като гумите губят приблизително един килограм на квадратен инч налягане месечно, от решаващо значение е те да се проверяват поне месечно, дори ако изглеждат добре Ако в ръководството за автомобила не може да бъде намерено, необходимата информация може да бъде намерена и на табелка или стикер, който е вътре в рамката на вратата на повечето автомобили. Идеалното време за проверка на налягането е сутрин, когато гумите са студени. Ако това не е възможно и колата е шофирана, изчакайте да изстинат, поне половин час, тъй като налягането не може да се провери точно върху гореща гума.