Казанлък
 
Севт Ауто

Светлините на таблото, единственото нещо ли са, за предупреждение за проблеми

Ако колата ви е произведена след 1996 г., тя има OBD II система, която следи емисиите и други системи на борда. Въпреки че е фокусиран основно върху емисиите, той може да съобщава и за други проблеми, които са свързани само с периферията (например, грешки в двигателя). Той съобщава на потенциалните проблеми на водача чрез една светлина – светлината на контролния двигател, наричана още лампата MIL или неизправност.

Дали светлината на контролния двигател е единствената свързана светлина?

Да. Единственият начин вашата OBD система да комуникира с вас е чрез светлината на Check Engine. Нещо повече, другите светлини НЕ са свързани със системата (въпреки че усъвършенстваните инструменти за сканиране могат да получат достъп до компютъра на колата и да прочетат много от тези кодове за проблеми чрез OBD II конектора).

Чести причини Светлината на контролния двигател да свети

Ако вашият Check Engine Light мига веднага след завъртане на двигателя и след това отново се изключва, това е нормално. Това е процедурата за самопроверка и OBD системата ви уведомява, че работи.

Ако светлината на Check Engine светне и остава включена, това означава, че компютърът е идентифицирал проблем, който има някакво въздействие върху емисиите или управлението на двигателя. Те могат да варират от грешки на двигателя до неуспешни сензори за кислород, мъртви каталитични преобразуватели и дори хлабава горивна капачка. Ще трябва да изтеглите кода от механик, за да започнете диагностичния процес и да определите причината за проблема.

Ако светлината на Check Engine светне и започне да мига, това означава, че двигателят ви може да има значителни грешки и че каталитичният преобразувател може да се прегрее в резултат на това, причинявайки пожар. Трябва незабавно да спрете колата и да имате механична диагностика и отстраняване на проблема.

Въпреки че OBD системата може да използва светлината на Check Engine, за да общува с вас, жизненоважно е да обърнете внимание на тази светлина и да знаете какво да правите.